Internetinėse parduotuvėse „Barbora“ ir „Zzz.lt“ galima rasti dėžutę su 12 putpelių kiaušinių už 1,49 Eur, tuo tarpu 10 pigiausių vištų kiaušinių atitinkamai kainuoja 0,69 ir 0,62 Eur.

Vilniaus universiteto profesorius ir mitybos specialistas Rimantas Stukas DELFI yra sakęs, kad putpelių kiaušiniai yra puiki alternatyva tiems, kurie dėl alergijų negali valgyti įprastų vištų kiaušinių, nes šie mažiau alergizuojantys.

Daugiau nei 20 metų putpeles auginanti ūkininkė Daiva Urbonavičiūtė yra didžiausia šių kiaušinių tiekėja Lietuvoje, kuri pasakoja, kad šiemet jų poreikis yra išaugęs ketvirtadaliu.

„Putpelių kiaušinius vis labiau vertina dėl jų maistinių savybių, jų sudėtyje gausu kalcio, vitaminų A ir D“, – sako D. Urbonavičiūtė.

Moteris pasakoja, kad putpelių kiaušiniai puikiai tinka Velykoms, jie yra natūraliai margi, todėl ir dažyti jų nereikia.
Putpelė

Jei vis dėlto sugalvotumėte putpelių kiaušinį nudažyti, ūkininkė ragina rinktis tik natūralius dažus ir jokiu būdu nenaudoti acto, nes jis nugraužia lukšto pigmentą.

„Mano praktika rodo, kad dažai vis tiek prasiskverbia pro putpelių kiaušinių lukštą, nors ir kiek trumpai bei kaip atsargiai juos dažyčiau. O nesinori kiaušinių teršti chemija“, – prekybos tinklo „Maxima“ organizuotoje spaudos konferencijoje sakė D. Urbonavičiūtė.

Paklausta, kaip virti putpelių kiaušinius, moteris sako, kad geriausia to išvis nedaryti ir juos valgyti žalius ir kartu su lukštu, nes šiame yra labai daug kalcio. Daug kas bijo taip elgtis dėl salmoneliozės grėsmės, tačiau D. Urbonavičiūtės teigimu, putpelės temperatūra siekia maždaug 42 laipsnius, todėl šios bakterijos tiesiog žūsta.
Putpelių kiaušiniai

„Jeigu virsite kiaušinius, įdėkite juos į šaltą vandenį ir virkite. Kai vanduo išvirs, išjunkite ugnį ir išimkite kiaušinius, jie bus minkštai virti, o jei norite kietai virtų, dar 1 minutę palaikykite vandenyje“, – pasakoja ūkininkė.

Gydytoja dietologė doc. Edita Gavelienė, sako, kad putpelių kiaušiniai turi savų privalumų, tačiau tikrai nėra kažkuo ženkliai pranašesni už vištų kiaušinius.

„Apie egzotiškesnius produktus sugalvojama daug įvairiausių dalykų, jiems suteikiama mistinių savybių. Putpelių kiaušiniai yra puikus dalykas raciono paįvairinimui, bet kieno tai bebūtų kiaušinis, jis – didelės maistinės vertės produktas“, – sako E. Gavelienė.

Pašnekovė priduria, kad mitų apie putpelės kiaušinius sukurta daug, pavyzdžiui, kad juos neva gali valgyti vištų kiaušiniams alergiški žmonės arba nėra rizikos užsikrėsti salmonelėmis.

„Medicininėje literatūroje aprašyta alergijų ir būtent putpelių kiaušiniams. Vėlgi, jei vaikas alergiškas vištos kiaušiniams, tik pasitarus su specialistu ir turint aiškius įrodymus ir patvirtinimus, kad galima keisti vištų kiaušinius į putpelių, tik tada tą reikėtų daryti. Dar teigiama, kad rečiau stebima salmoneliozė valgant putpelių kiaušinius, bet nei vienų, nei kitų kiaušinių valgyti žalių nėra rekomenduojama“, – sako E. Gavelienė.
Lietuvos dietologų draugijos prezidentė doc. dr. Edita Gavelienė.
Dietologė pažymi, kad esminiai skirtumai tie, kad vištų kiaušiniuose yra mažiau cholesterolio, o putpelių kiaušinių sudėtyje didesnis kai kurių mums naudingų mineralinių medžiagų kiekis, pavyzdžiui, geležies.

„Kaip gydytoja dietologė turėčiau pasakyti, kad ir vienų, ir kitų kiaušinių įtraukimas į racioną yra puikus dalykas. Nereikėtų suabsoliutinti kažkokio vieno, kuo įvairesnį maistą valgysime, tuo daugiau naudos ir pasitenkinimo pačiu valgymo procesu turėsime“, – sako E. Gavelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)