Anot specialistės, bene svarbiausias patarimas būtų atsiminti, kad Velykos – šventė ne skrandžiui, o sielai. Tad svarbiausia yra ne sunaikinti visą ant stalo esantį maistą, o bendrauti.

„Anksčiau šventės būdavo tas laikas, kai kelis kartus per metus žmonės susėsdavo ir galėdavo pavalgyti skaniai ir išskirtinai. Tačiau esant dabartinei maisto pasiūlai, įvairovė mums yra pasiekiama kasdien. Todėl sveikos mitybos principai turėtų išlikti ir per šventes. Svarbu – nepersivalgyti, rinktis kuo mažiau riebaluose ruošto maisto ir nepadauginti kiaušinių. Per dieną sveikam žmogui rekomenduojama suvalgyti 1-2 kiaušinius, tad jeigu suvalgysime jų 10, žinoma, kad apsunkinsime virškinimą“, - priminė gydytoja dietologė.

Jos teigimu, ant šventinio stalo būtinai turėtų būti šviežių daržovių, vaisių, tamsios pilno grūdo duonos. Įvairias daržovių salotas gardinkite aliejaus, jogurto užpilais. Tačiau svarbiausia esmė yra ne maisto pasirinkime, o jo kiekyje. Ant stalo visiškai užtenka padėti vieną karštą patiekalą ir keletą užkandžių.

„Lietuviai prie stalo mėgsta sėsti ryte – iš karto po bažnyčios – ir prie jo prasėdi visą dieną iki pat tol, kol nueina miegoti. Ištisinis valgymas, nors mums atrodys, kad tik užkandžiaujame, gali surinkti labai didelį kalorijų kiekį, o tai tikrai atsilieps sveikatai. Tačiau negana to, valgyti dar ir skubame, to neturėtų būti. Nėra vieno patvirtinto plano, kaip valgyti, kad nepersivalgytum, tačiau galima pasirinkti tam tikrą valgymo planą. Vienas žmogus galbūt sugebės tvarkingai valgyti tik pusryčius, pietus ir vakarienę, o likusį laiką bendrauti vartojant daugiau skysčių - vandens, nesaldintų arbatų, o kitas galbūt geriau valgys mažiau, tačiau dažniau. Pati valgymo esmė yra saike“, - priminė gydytoja dietologė.

Pasak jos, nuolaidžiauti sau nereikėtų ir maišant skirtingą maistą. Jeigu valgome kiaušinį, turime rinktis, ar jį pagardinsime majonezu, ar šaukšteliu sviesto. Jeigu valgome vištienos kepsnelį, geriau šalia jo rinkimės daržoves, o ne bulves.

„Vien tai, kad susirenkame prie bendro stalo, pamatome artimus ir galbūt retai matomus žmones, turėtų būti šventė. Kiek įmanoma labiau reikėtų bendrauti ir kalbėtis. Kita vertus, Velykose gyvos ir kiaušinių ridenimo tradicijos bei įvairūs žaidimai. Tad tikrai galima susirasti veiklos, kuri neapsiribotų tik valgymu ir sėdėjimu prie stalo“, - patikino E. Kliukaitė.

Anot gydytojos dietologės, bene svarbiausias planas nenorintiems persivalgyti yra toks:

neskubėti – taip greičiau pajusime sotumo jausmą
ragauti – po truputėlį
rinktis maistą su mažiau riebalų
gerti vandenį, o ne sultis – tai taip pat maistas
vengti alkoholio
judėti
bendrauti

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)