Sezono pradžia tvarkytojams

Ne visi turi laiko, noro ar reikalingų priemonių sutvarkyti visus namų kampelius patys, tad prasideda įtemptas sezonas švaros ir atliekų tvarkymo įmonėms. Tai, kad saulėto sezono metu žmonės susirūpina namų švara, pastebi ir tokių įmonių kaip „Švaros biuras“ darbuotojai.

Dažniausiai žmonės susirūpina ir pavasarį nori kruopščiai nuvalyti nešvarius langus. Valymo įmonės vadovas pateikė dar kelis pavyzdžius, į ką dar vykdant pavasarinį valymą namuose reikėtų atkreipti dėmesį.

„Be langų visuomet rekomenduojame išsiplauti minkštus baldus, mažiausiai kartą per metus dėl to, kad juose kaupiasi bakterijos, erkutės, kurių paprastu būdu arba su siurbliu neišvalysi. Be abejonės, dar reikalingas užuolaidų valymas, dulkių valymas nuo visų aukštai esančių paviršių, kurių įprastai valydami be kopėčių nepasiekia ir nenusivalo bei visų sanitarinių mazgų valymas nuo viršaus iki pačios apačios (vonios, dušo kabinos)“, – teigia Vytautas Galinis.

Jo teigimu, namus tvarkydami patys, be profesionalių ir specialiai pritaikytų priemonių, žmonės rizikuoja sugadinti paviršius.

Kad pavasaris – pats darbymetis ne tik švaros, bet atliekų tvarkymo sprendimais užsiimančioms įmonėms, sutnka ir atliekų pervežimo, išvežimo ir utilizavimo darbus vykdančios įmonės „Utilizatorius“ darbuotojai. Pasak jų, žiema yra ramesnis laikotarpis, o pavasaris – sezono pradžia. Daugiausiai žmonės atsikrato baldų ir statybinių atliekų. Taip tikriausiai yra dėl to, kad prasideda remontai, išvežami seni baldai, sena buitinė technika.

Turintys talpias transporto priemones visas šias atliekas gali vežti į įvairias atliekų surinkimo aikšteles, kuriose tam tikros paslaugos yra teikiamos nemokamai visiems gyventojams.

Remiantis Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje veikė 97 tokios atliekų tvarkymo ir surinkimo aikštelės, kurių kontaktus galima rasti agentūros internetinėje svetainėje. Tarkime, Vilniaus Pramonės gatvėje veikiančioje didelių gabaritų atliekų surinkimo aištelėje nemokamai galėtumėte palikti iki 50 kilogramų drabužių arba tekstilės gaminių, per vieną kartą atsikratyti net 750 kilogramų nebenaudojamos elektros ir elektroninės įrangos, kurioje yra pavojingų sudedamųjų dalių arba iki 250 kilogramų statybinių atliekų per metus.

Atsargumo priemonių atmintinė

Remdamiesi Sveikatos apsaugos ministerijos ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) pateikta atmintine, primename, kokių ypatingų atsargumo priemonių reikėtų imtis, kai namuose planuojate „didįjį valymą“.

Visų pirma, reikėtų užtikrinti vaikų saugumą valomose patalpose. Ne visų cheminių priemonių kenksmingumas apsiriboja atvejais, kai jų vaikas atsitiktinai paragauja.

Visi orkaičių, unitazų, vamzdynų valikliai ir balikliai, remiantis ESSC informacija, net ir patekę ant odos nedideliais kiekias gali ją nudeginti. Dar daugiau, griežtai nerekomenduojama maišyti kelių priemonių, todėl, kad gali išsiskirti žalingi garai, pavojingi kvėpavimo takams.

Be patalpų valymo dažnai suplanuojame ir spintos ar virtuvės „reviziją“, kuri neapsieina be įvairių spalvotų priemonių – plovimo kapsulių, kurias vaikai gali sumaišyti su žaisliukais ar saldumynais. Šios plovimo kapsulės labai stipriai sudirgina virškinamąjį traktą, gali sukelti cheminį nudeginimą.

Trečioji valymo priemonių grupė, dėl kurios įspėja ESSC, yra indų ir grindų plovikliai, muilai, galintys sukelti vėmimą, virškinamojo trakto dirginimą. Pavojus kyla tuomet, jei jomis pradedama springti arba vemti su putomis, visgi nedideli jų kiekiai dažniausiai nesukelia sveikatos sutrikimų.

Kitos atsargumo priemonės, kurias galbūt ne visi žino arba kartais pamiršta, yra susiję su valymui skirtų medžiagų laikymu namuose. Jos turėtų būti padėtos originaliose pakuotėse atskirai nuo maisto produktų, pakuotes reikėtų uždaryti net ir tuomet, kai naudojamės ta priemone. Prieš išmetant visas cheminį nudeginimą galinčių sukelti medžiagų pakuotes reikėtų jas išplauti. Valant namus ar kitas patalpas nereikėtų uždaryti visų durų ir langų, svarbu dėvėti gumines pirštines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)