Kiniški žalumynai ar popieriniai kiaušiniai?

Į Šakius Velykos neskuba – šeštadienį prie savivaldybės rūmų surengtoje mugėje akis nekliuvo nei už šventinių dekoracijų, nei už velykaičių margumo, todėl norintiems pasipuošti namus pasirinkimo praktiškai nebuvo.

„Ale tu matai, kaip pasikeitė pasaulis – gaidį ant kiaušinių patupdė“, - stebėjosi šventėms paruoštas dekoracijas apžiūrinėjęs ūkininkas.

Už mažą krepšelį nevystančio plastmasinio Velykų „džiaugsmo“ – 3 eurai, didžiausią, su raudonuose pūkuose tupinčia kuoduotąją, žadėjo atiduoti už 7 eurus. O kur pavasariu kvepiantys natūralūs žalumynai, „kačiukai“ ir beržiukai? „Tai gal dar norėtumėt, kad ir gyvą vištą į krepšį pasodinčiau?“– supyksta iš Kauno atvykusi verslininkė. Ponia fotografuoti neleidžia: kad niekas nenukopijuotų. Bet ir perkančių jos „grožį“ nebuvo matyti.

Pirkėjų trūkumu skundėsi ir panevėžiečiai verslininkai, už 1,5 euro siūlę pirkti dar sovietmečiu išpopuliarėjusių medinių margučių. Kur kas didesnę paklausą turėjo Vilkaviškio silpnaregių ir aklųjų draugijos narių po 1 – 2 eurus pardavinėjami medvilniniais siūlais apsukti ir pjaustytomis krūmų šakelėmis apklijuoti kiaušiniai. Greta jų įsitaisiusi Lukšiuose gyvenanti Eugenija Urbanavičienė už spalvoto popieriaus ritinėliais apklijuotus kiaušinėlius norėjo gauti 3 eurus. „Dikčiai daug laiko užima, kol popierių supjaustai ir susilankuoji“, - aiškino pensininkė.

Tiek pat mugės prekeiviai prašė ir už veltus velykaičius. Pigesni buvo tik vaškiniai, atvežti iš Griškabūdyje Gailinos Šniokaitienės prižiūrimo bityno. Gražiai geltoni, įmantriais raštais papuošti, bet išlieti naudojant formą – rankomis nei marginti, nei skutinėti nereikia.

Prašosi išleisti... buteliukas

Vienintelė vieta visoje mugėje, kur buvo galima pamatyti ir net nusipirkti tikrą velykaitį – Šakių kūrybos studijos „Virsmas“ prekybos paviljonas.

Mažosios bendrijos „Virsmas“ direktorius Andrius Matusevičius juos pardavinėjo po 50 ct. Bet ne tam, jog uždirbtų: velykaičiai reklamavo pernai įsikūrusių dizainerių bendrijos iš pjaustytos faneros sukonstruotus kiaušinių stovelius.

Vištelė ar gaidelis su kiaušinėliu – 2 eurai, zuikis - taupyklė – 12 eurų, tradiciniais raštais puoštas lovelis velykaičiams ridenti – 8 eurai, o fanerinis plokščias kiaušinis žalumynų puokštei – tik 30 centų.

„Išleisk mane, juk Velykos“, – skelbia užrašas ant šventę pranašaujančios butelio dėžutės. Ji irgi nepigi, be 7 eurų nenupirkti, bet į svečius nuėjęs, tokia tikrai visus nustebinsi.

Pinigai darbo neverti

Šakių centre savaitgalį šurmuliavusioje mugėje sutikti ūkininkai Grencevičiai iš Butkaičių (Jurbarko savivaldybė) laiko 50 vištų, tačiau kiaušinių – nei šviežių, nei margintų – į šventę nevežė.

„Buvome Kauno turguje, matėm, po kiek margučius parduoda. Už numargintą kiaušinį – 2 eurai, ir dar visi niurna, kad brangu. Pinigai neverti darbo“, – piktinosi ūkininkai, siūlę suvalkiečiams pirkti šiaudinių zuikių.

Iš šieno susuktos dekoracijos su raudona gėle prie ausies galėtų tapti originalia kaimo sodybos velykine puošmena, tačiau 10 – 13 eurų iš kišenės niekas neskubėjo traukti – brangu!

„Žmonės pinigų neturi“, – nusprendė ūkininkas Rimantas Grencevičius, kartu su savo šeimos moterimis netradiciškai panaudojantis karvėms skirtą pašarą. Iš zuikių verslo nepragyvensi, bet šalia kitų prekių – vis „šis tas“.

Ant bangos – pyragai

Kad suvalkiečiai dosniau atvers pinigines, tikėjosi ir sodinukų pardavėjai – dabar pats medelių sodinimo įkarštis. Žiūrinėjančių, klausinėjančių buvo prie kiekvieno sodinukų prikrauto automobilio, tačiau namo nešančių medelius – vos vienas kitas. Gal kainos taupiems suvalkiečiams per didelės?

„Tai kad nepabrango. Obelaites ir pernai, ir šiemet po 7 eurus pardavinėjam“, – aiškino iš Žagarės (Joniškio rajone) 250 km atvykusi medelyno „Pamperų sodai“ savininkė. Nepabrango ir vaiskrūmiai: serbentų, agrastų, visą vasarą derančių aviečių krūmelių buvo galima nusipirkti po 3 - 4 eurus, šiek tiek brangiau – 7 eurus kainavo sausmedžių ir šilauogių sodinukai.

Iš visos Lietuvos susirinkę prekeiviai siūlė nesuskaičiuojamą daugybę gėlių. Ryškiaspalvės našlaitės kerelis – 70 centų, beveik visų daugiamečių kaina tokia pati – 2 eurai už degtukų dėžutės dydžio augalėlį. Gerokai brangiau, net iki 40 eurų, kainavo dideli, iškart sodybą galintys papuošti atvežtiniai egzotiniai medeliai ir spygliuočiai.

„Gal dar šalčių bus, neapsimoka sodinti“, – svarstė tuščiomis rankomis po mugę vaikštanti suvalkietė. Klausinėjami tų pačių dalykų, medelynų savininkai sunkiai tramdė pyktį – akivaizdu, kad važiuoti šimtus kilometrų į Šakius ir jiems neapsimokėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)