Nauda – nuo raumenų iki akių

Anot gydytojo dietologo E. Grišino, kiaušiniai naudingi organizmui savo plačiu mikro ir makroelementų spektru, o šio produkto naudą gali pajusti kiekvienos amžiaus grupės žmonės. Pirmiausia, sako E. Grišinas, kiaušiniuose gausu folio rūgšties, svarbios vaisiaus brandai ir vystymuisi, kol šis dar yra motinos kūne.

Edvard Grišin

Produktas ne mažiau naudingas ir jau vėliau, mat turi polifenolių antioksidantų, baltymų, B grupės vitaminų ir regai ypač svarbių antioksidantų. Kiaušiniai dėl savo savybių vertingi vyresniame amžiuje, kai ima mažėti raumeninis audinys, – tai puiki prevencinė priemonė.

Dietologas primena ir kitą pusę: kiaušinių negali vartoti žmonės, alergiški jų baltymui. Atsargiau kiaušinius derėtų valgyti ir tada, jei padidėjęs cholesterolio kiekis ar yra pašalinta tulžies pūslė.

„Gausesnis kiaušinių vartojimas dėl juose esančio cholesterolio – ne tiesiog du trys, o tiek kiaušinių, iškeptų su sviestu ir šoninės griežinėliais, kuriuose taip pat daug sočiųjų riebalų, – gali kenkti“, – kalba gydytojas. Saikas ir tai, kokio pavidalo kiaušinis bus vartojamas, yra du, anot specialisto, svarbiausi aspektai.

Kiek kiaušinių per dieną galima suvalgyti, kad tai būtų sveika ir ne per daug? E. Grišinas pataria bendrai atsižvelgti į savo mitybą: „Galima suvalgyti kad ir du tris per dieną, bet turime suprasti – kiaušiniuose yra sočiųjų riebalų. Reikėtų pagalvoti, ką dar žmogus valgydamas jų gauna. Jei valgoma riebesnė mėsa, maistas kepamas su sviestu ar vartojami riebesni pieno produktai, ten irgi yra sočiųjų riebalų. Valgant daugiau kiaušinių, reikėtų vartoti mažiau kitų produktų, kuriuose gausu sočiųjų riebalų.“

Keptas kiaušinis ir majonezas – neatleistinos nuodėmės? Pasirodo, net atvirkščiai

Kiaušinio trynys – naudinga produkto dalis ar ta, kurią derėtų išmesti? Medikas sako, kad, jei mityba įvairi, nederėtų viršyti dviejų kiaušinių trynių per dieną: „Tryniuose yra net daugiau naudingų medžiagų, nei baltymuose, bet tai nereiškia, kad mes galime jų daug valgyti. Lygiai kaip ir alyvuogių aliejus – nors yra naudingas, neturėtume jo visur pilti.“

Pasirodo, su lašeliu alyvuogių aliejaus iškeptas kiaušinis – puikus ir sveikas pasirinkimas. Vertingos kiaušinyje esančios medžiagos pasisavinamos priklausomai nuo paruošimo būdo: „Kepdami su nedideliu kiekiu aliejaus ar sviesto, išlaikysime didesnį vertingų medžiagų kiekį, nei virdami kiaušinį, nes tai – trumpesnis terminis apdorojimas. Kalbant apie virimą, kiaušinis skystu tryniu yra maistingesnis nei tas, kuris išvirtas iki kieto trynio“, – teigė dietologas.

Lėtai keptas kiaušinis

Vis dėlto, anot E. Grišino, termiškai apdorotas kiaušinis žmogaus organizmui yra biologiškai priimtinesnis nei neapdorotas, todėl gerti žalių kiaušinių nėra jokios prasmės ir naudos: „Tai – gajus mitas, neturintis realaus pagrindo, likęs nuo senų laikų.“

Majonezas prie kiaušinio, sako E. Grišinas, nėra jokia nuodėmė, kai laikomasi kelių taisyklių: „Jei išlaikomas saikingas majonezo kiekis ir jei norėdami kiaušinį su majonezu valgyti ryte, privengiame duonos su sviestu ar deserto prie arbatos. Tegul tai bus kiaušiniai, daržovės, šiek tiek majonezo ir arbatėlė. Tiesiog vertėtų privengti papildomų angliavandenių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)