Iki Velykų liko tik kelios dienos ir lietuviai jau pradėjo rūpintis, ką patieks ant stalo. Kad pagrindiniu maistu taps margučiai, abejonių nėra, tačiau ką dar Lietuvos gyventojai gamina svarbiausiai pavasario šventei ir be kokių patiekalų neįsivaizduoja šventinio stalo?
© Shutterstock nuotr.

Beveik trečdalis – 30 proc. – šalies gyventojų nurodo, kad ant šventinio Velykų stalo būtinai turėtų būti mėsos vyniotinių. Kiek mažiau – 28 proc. – lietuvių svarbu, kad netrūktų lietuviškos mišrainės, o 27 proc. – tradicinio pyrago ar „velykinės bobos“, rodo majonezo gamintojo „Daumantų“ inicijuotas ir bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktas reprezentatyvus lietuvių tyrimas.

Kulinaras ir skonio meistras Algis Kairys sako, kad nuo seno lietuviams Velykos buvo ypatingas metas. Baigdavosi pasninkavimo laikotarpis – Gavėnia, todėl būdavo vėl galima valgyti daugiau ir sočiau.

„Senovėje lietuviams su Velykomis asocijuodavosi ne tik kiaušinis – gyvybės simbolis, bet ir mėsos gaminiai. Keptas kumpis, kugelis su mėsa, dešrelės – šiais patiekalais nukrautas stalas atrodydavo šventiškai, reikšdavo pilnatvę ir prasidėjusį darbymetį, kuriam po pasninkavimo dienų reikėdavo pasistiprinti. Tradicija ant velykinio stalo turėti patiekalų iš mėsos, išliko iki šiol. Be to, šiandien lietuviai mėsą įprato užkąsti lietuviška mišraine – nepamainomu šventinio stalo atributu“, – pasakoja A. Kairys.

Velykinio stalo be žuvies neįsivaizduoja ketvirtadalis lietuvių, be silkės – kas penktas lietuvis, be šaltienos – 19 proc. lietuvių, o be virtos kiaulės kumpio – 14 proc. šalies gyventojų.

Mėsos vyniotiniai – tarp turtingesnių, velykinis pyragas – kaimuose

Kiek mažiau – 9 proc. – lietuvių nurodo, kad ant Velykų stalo turėtų puikuotis netikras zuikis ir kalakutienos kepsnys, 5 proc. respondentų svarbu, kad netrūktų varškės sūrio, 3 proc. – raugintos kopūstų sriubos, o 2 proc. – sulos.

„Lietuviai – sočiai pavalgyti mėgstanti tauta, todėl nenuostabu, kad ant velykinio stalo netrūksta patiekalų, kurie yra maistingi, kaloringi, tačiau kartu – ir pikantiški. Pavyzdžiui, netikras zuikis, kurį lietuviai ruošia kruopščiai, o ant stalo patiekia išradingai apkaišę daržovėmis, uogomis, žalumynais ir prieskoniais“, – sako skonio meistras.

Tiesa, pagrindiniu velykinio stalo patiekalu daugumai lietuvių išlieka kiaušiniai. Be jų šios šventės neįsivaizduoja net 94 proc. Lietuvos gyventojų.

Tyrimas rodo, kad mėsos vyniotinius per Velykas dažniau valgo aukščiausio išsimokslinimo atstovai ir didesnes nei vidutines pajamas (daugiau nei 300 Eur) gaunantys respondentai. Kad ant šventinio stalo turėtų būti velykinis pyragas, dažniau paminėjo mažesnių miestų bei kaimo gyventojai. Pastarieji labiau nei mieste gyvenantys lietuviai velykinio stalo neįsivaizduoja ir be žuvies.

Artėjančių Velykų proga A. Kairys siūlo išbandyti du egzotiškus velykinius padažus. Jais pagardinta mėsa įgaus pikantiškumo ir prabangos.

Rožinis padažas troškintai triušienai

Jums reikės: vieno svogūno, vienos morkos, 200 gramų grietinėlės (30 proc. riebumo), 4 skiltelių česnako, juodųjų pipirų, kvapiųjų pipirų, kalendros lapelių, petražolių kuokštelio, krapų kuokštelio ir kečupo (apie 500 g).

Smulkiais kubeliais supjaustytus svogūnus, česnakus ir morkas troškinkite grietinėlėje ant mažos ugnies tol, kol suminkštės. Masę atvėsinkite. Tada supilkite kečupą, suberkite susmulkintas žoleles ir viską paskaninkite pipirais. Gautą padažą dar maišydami pakaitinkite ant mažos ugnies apie 5 minutes.

Sodrus padažas vištienai

Jums reikės: 200 gramų grietinėlės (25 proc. riebumo), stiebelio petražolių, valgomo šaukšto tarkuotų migdolų, šaukšto figų džemo, valgomo šaukšto brendžio ir 200 gramų pomidorų padažo.

Pomidorų padažą lengvai pakaitinkite ant mažos ugnies. Sudėkite figų džemą ir išmaišykite. Sudėkite smulkintas petražoles bei migdolus. Vėl pakaitinkite ir supilkite grietinėlę. Gerai išmaišykite ir įpilkite šlakelį brendžio. Padažas paruoštas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vienas įtakingiausių Lietuvoje prezidentas Valdas Adamkus: turiu tik vilties, kad mes Trečiojo pasaulinio karo nesulauksime (52)

Kitą savaitę Vilniuje rengiamoje prezidento Valdo Adamkaus tarptautinėje konferencijoje rinksis...

„Danske Bank“ visiškai nutraukia veiklą Lietuvoje (34)

Į pinigų plovimo skandalą Baltijos šalyse įsipainiojęs Danijos bankas „ Danske Bank “...

Incidentas prie Didžiosios Britanijos parlamento: įvykio vietoje – kelios dešimtys ginkluotų pareigūnų yra sužeistų (34)

Londone automobiliui antradienį pramušus užtvaras prie Didžiosios Britanijos parlamento pastato ir...

Kubilių Karbauskio pasisakymas tiesiog „sujaudino“: ačiū už tokį interviu (181)

Atostogaujantis konservatorius Andrius Kubilius sureagavo į valstiečių-žaliųjų lyderio Ramūno...

Rąstinio namo gyventojas prašosi pagalbos: sėdžiu ir girdžiu, kaip graužia mano namą (180)

Rąstiniame name gyvenantis Ignas kreipėsi į redakciją su pagalbos prašymu. Vyras skundėsi, kad...

Besilaukianti Ineta Stasiulytė filmuodamasi filme išsireikalavo ypatingų sąlygų: vaikelio vardas pateks net į filmo titrus (11)

Naujos, vos pradėtos filmuoti komedijos „Tarp mūsų, mergaičių“ aktorius pateko į...

Meteorologai įspėja: Lietuvoje prognozuojamas smarkus lietus, škvalas, perkūnija (9)

Antradienį Lietuvoje galimas smarkus lietus, škvalas, perkūnija, įspėja Hidrometeorologijos tarnyba.

Buvusios Baltųjų rūmų padėjėjos viešinami garso įrašai didina Trumpo problemas Trumpo paskyroje – įžeidimų salvės (63)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį įsitraukė į aštrų ginčą su savo buvusia...

Stilistė Agnė Gilytė: yra ne viena priežastis, kodėl mano garderobas gana ramių spalvų (2)

Mano pradžioje nedrąsus, o po to audringas santykis su lūpų dažais prasidėjo maždaug 2014 m....