Šeima puoselėja skanias Bajalių šeimos istorijas ne tik savo virtuvėje, bet ir tinklapyje bajaliai.lt ir feisbuko tinklapyje.
Bajaliai sako, nors ir labai gaila, bet negali pasiūlyti kuo pakeisti dūmo aromatus, nes rūkytiems kaušiniams jie tiesiog būtini, o rūkyti galima ne tik rūkykloje, bet ir kepsninėje. Taip pat yra ir specialių prietaisų rūkymui net namų sąlygomis.
O dabar receptas:
Reikės:
8 kiaušinių
1 šaukštelio rūkytos paprikos
pusės šaukštelio česnakinės druskos (jeigu naudosite paprastą, tai papildomai pridėkite česnako granulių)
žiupsnio maltų šalavijų
žiupsnio džiovintų bazilikų
Gaminame:
Kiaušinius kietai išvirkite. Priklausomai nuo jų dydžio virimo laikas gali būti 6-8 minutės.
Išvirtus kiaušinius nulupkite. Prieskonius sumaišykite ir išpilkite lėkštėje.
Apvoliokite kiaušinius prieskonių mišinyje ir sudėkite ant kepsninės/rūkyklos grotelių.
Rūkykite juos su mėgstamo medžio aromatu iki 40 minučių.
Puikiai tinka pusryčiams su juoda duona ir trintu avokadu.
Lietinių suktinukai saldaus pieno padaže
Reikės:
3 kiaušiniai
600 ml pieno
3 šaukštų cukraus
3 šaukštų aliejaus
šaukštelio druskos
300 ml miltų
200 gr saldžios varškės masės
1 citrinos žievelė
2 šaukštų žemės riešutų aliejaus
2 L dydžio kiaušiniai
200 gr kondensuoto pieno
Gaminame:
Išplakite kiaušinius su pienu ir cukrumi. Įmaišykite aliejų, druską, miltus. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių ir palikite pastovėti ~20 min. Gerai įkaitinkite keptuvę. Įpilkite į keptuvę 2 didelius šaukštus tešlos ir pavartykite keptuvę, kad tešla lygiai pasiskirstytų. Kepkite blyną iš abiejų pusių po 1 minutę.
Dar karštus lietinius sutepkite varškės mase sumaišyta su tarkuota citrinos žievele, tada susukite juos į ritinukus ir supjaustykite į 3-4 dalis, priklausomai nuo kepimo indelių aukščio. Ritinėliai paruošti, belieka juos sustatyti į kepimo indus, suteptus aliejumi. Kepimui rekomenduoju naudoti mažesnius suflė tipo kepimo indelius, kuris vienas kaip tik tiktų porcijai. Kepant didesniame inde kepimo laikas gerokai pailgėja.
Išplakite kiaušinius ir sumaišykite su kondensuotu pienu. Gautą padažą padalinkite per visus kepimo indelius. Kepkite orkaitėje su ventiliatoriumi 20-30 min.
Blynelių padažas pagal kondensuoto pieno kiekį atrodo labai saldus, tačiau kai jis susigeria į blynelius, tai to saldumo tikrai nėra per daug. Skaniausi blyneliai karšti su šaldytomis uogomis.
Neatsivalgomos salotos su vištiena ir vynuogėmis
Reikės:
Keptos vištienos krūtinėlės
Traškios iceberg salotos
Besėklių vynuogių
Skrudintų saulėgrąžų branduolių
Majonezo ( itin tinka hellmanns)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Krūtinėlę rekomenduojame kepti ketaus keptuvėje po 2-3min iš abiejų pusių ir pabaigti kepti 160 karštumo orkaitėje 15min.
Gaminame:
Salotas suplėšykite, vynuoges padalinkite pusiau, pridėkite skrudintų saulėgrąžų, keptos vištienos kubelių ir sumaišykite su majonezu. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Stromboli pica
Stromboli yra sala Tirėnų jūroje netoli Sicilijos, kartu joje yra aktyvus to paties pavadinimo ugnikalnis, tad kepdami stromboli picą nepagailėkite ingredientų, kad įvyktų tikras skonių išsiveržimas, pataria Dovilė Bajalienė.
Ypatingai jiedu rekomenduojam netaupyti įdarui tikrų itališkų skonių peperoni, prosciutto, provoloni, mocarelos. O jeigu dar turėsite kantrybės naminei tešlai, tai garantuoja, jog šis patiekalas taps ne tik mėgstamas, bet ir tikras užkandžių karalius. Na, o jeigu laiko neturite – tikrai jokios tragedijos naudoti jau paruoštą pirktinę picos tešlą.
Picos tešlai reikės:
320 ml šilto vandens (100–110 °F, 38–43 °C)
2 ir 1/4 arbatinio šaukštelio sausų mielių (1 standartinis pakelis)
13 gcukraus
30 ml alyvuogių aliejaus
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
438 g kvietinių miltų, taip pat šiek tiek rankoms ir darbo paviršiui kuomet kočiosite
Pradėkite nuo tešlos, jeigu nusprendėte ją gaminti. Suplakite šiltą vandenį, mieles ir cukrų maišytuvo dubenyje su tešlos kabliu arba mentelės priedu.Uždenkite ir palikite 5 minutes pailsėti. Įpilkite alyvuogių aliejaus, druskos ir miltų. Minkykite mažu greičiu 2 minutes.
Išverskite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus. Lengvai miltuotomis rankomis minkykite tešlą 3-4 minutes. Po minkymo tešla dar turi jaustis šiek tiek minkšta. Bakstelėkite pirštu – jei duobutė lėtai atšoksta, tešla bus paruošta kildinti. Jei ne, tai minkykite toliau.
Lengvai patepkite didelį dubenį aliejumi, tešlą dėkite į dubenį, apversdami, kad visos pusės pasidengtų aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele arba švariu virtuviniu rankšluosčiu. Leiskite tešlai kilti kambario temperatūroje 60-90 minučių arba iki tol, kol padvigubės.
Įdarui reikės:
3 šaukštų nesūdyto lydyto sviesto
2 česnako skiltelių
2 šaukštų kapotų šviežių petražolių
~400-500 g plonais griežinėliais pjaustytos mėsos, labai rekomenduojame rinktis itališkus skonius kaip peperoni, parmos kumpis, šoninė ir panašiai
300-400 g sūrio (galite drąsiai maišyti tarkuotą mocarelą, parmezaną ir kitus sūrius griežinėliais).
Aptepimui reikės:
1 kiaušinio
saujos kapotų šviežių petražolių
sauja sezamų sėklų (baltų ir juodų)
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą padalinkite pusiau. Ant lengvai miltais pabarstyto darbinio paviršiaus, naudodami lengvai miltais pabarstytą kočėlą, kiekvieną tešlos gabaliuką iškočiokite į stačiakampį.Jei bandant formuoti tešla vis susitraukia, lengvai uždenkite ir leiskite tešlai pailsėti 10 minučių, prieš bandydami dar kartą.
Toliau įdaro eilė: sumaišykite lydytą sviestą ir česnaką, paruoštu mišiniu aptepkite kiekvieną stačiakampį ir pabarstykite petražolėmis.Kai pradėsite sluoksniuoti įdarą, palikite 1 cm kraštelį apačioje ir šonuose ir 3 cm kraštelį viršuje.Išdėliokite įdarą, pabarstykite tarkuotu sūriu.Kartokite su daugiau mėsos ir sūrio, kol sunaudosite visą įdarą. Lėtai susukite kiekvieną strombolį, užtvirtinkite galus, atsargiai perkelkite į išklotas kepimo skardas.
Kiekvieną strombolį aptepkite plaktu kiaušinių ir pabarstykite kapotomis petražolėmis bei sezamais.Labai aštriu peiliu kiekvieno paviršiuje įpjaukite 3–4 įpjovas, kurios padės garams išeiti. Taip suformuotus strombolius galite sandariai uždengti ir laikyti šaldytuve 8 valandas iki kepimo.
Kepkite 200 °C apie 25 minutes arba tol, kol pluta taps auksinės spalvos. Jei kepate abu vienu metu, įpusėjus kepimui apsukite skardas ir pailginkite kepimo laiką (jei reikia) 2-3 minutėmis.Išimkite iš orkaitės ir 5 minutes atvėsinkite kepimo skardoje, prieš pjaustymą.
Dažniausiai šis patiekalas patiekiamas su paprastu picos arba marinara padažu. Uždenkite ir laikykite likusius strombolius(tiek pjaustytus, tiek ne) šaldytuve iki 1 savaitės.
Keptų obuolių desertas
Reikės:
6 obuolių
2 šaukštų kokosų cukraus (galite keisti ruduoju ir baltuoju)
saujos džiovintų spanguolių
3-4 šaukštų anakardžių riešutų
2-3 šaukštų bruknių uogienės
plaktos grietinėlės arba mėgstamų ledų ir šokolado papuošimui.
Gaminame:
Išskobkite 5 obuolių sėklalizdžius. Smulkiai sukapokite džiovintas spanguoles ir riešutus.
Obuolius aptepkite aliejumi ir šiek tiek subadykite šakute.
Vieną obuolį nulupkite ir sutarkuokite, sumaišykite su cukrumi, spanguolėmis, uogiene ir riešutais, įdarykite obuolius.
Kepkite 30 min. iki 180 karštumo orkaitėje.
Keptus obuolius pagardinkite plakta grietinėle ir šokoladu arba mėgstamais ledais
Išskobkite 5 obuolių sėklalizdžius. Smulkiai sukapokite džiovintas spanguoles ir riešutus.
Obuolius aptepkite aliejumi ir šiek tiek subadykite šakute.
Vieną obuolį nulupkite ir sutarkuokite, sumaišykite su cukrumi, spanguolėmis, uogiene ir riešutais, įdarykite obuolius.
Kepkite 30 min. iki 180 karštumo orkaitėje.
Keptus obuolius pagardinkite plakta grietinėle arba mėgstamais ledais ir užtarkuokite šokolado.
Skanaus ir gražių Velykų linki visa Bajalių šeimyna!