Gydytojai dietologai pataria virtus kiaušinius suvartoti per 2 paras – ilgiau laikomi kambario temperatūroje, kiaušiniai pradeda gesti. Jei visgi primarginote didesnį pulką kiaušinių, jų galiojimo laiką galima pailginti įdėjus į šaldytuvą – tuomet jie tinkami vartojimui 3-4 paras.

Kiaušiniai yra turtingi baltymais, tačiau reikėtų nepamiršti, kad juose daug cholesterolio, todėl vartoti reikėtų saikingai. Kadangi žmogaus sveikatai palankiausias įvairus ir subalansuotas maistas, po švenčių likusius kiaušinius geriausia įtraukti į receptus, kurie leistų organizmą aprūpinti įvairesnėmis maistinėmis medžiagomis.

Todėl atrinkome keletą receptų, kurie leis paįvairinti šventinį stalą derinant kiaušinius su mėsa, žuvimi ir daržovėmis.

Skanaus ir jaukaus šventinio savaitgalio!
Avokadų mišrainė su lašiša ir kiaušiniais

Salotos su lašiša, avokadais ir kiaušiniais

Reikės:

200 gramų sūdytos arba šaltai rūkytos lašišų filė
4 virtų kiaušinių
2 gerai sunokusių avokadų
2 šaukštų majonezo arba graikiško jogurto
Pagal skonį – pasmulkintų krapų
1 šaukštelis grūdėtų garstyčių (nebūtina)

1. Avokadus nulupti, perpjauti pusiau, išimti kauliuką ir supjaustyti kubeliais.

2. Virtus kiaušinius supjaustyti nedideliais kubeliais.

3. Juostelėmis supjausčius lašišą, viską dėti į dubenį ir permaišyti su majonezu arba graikišku jogurtu. Pagardinti krapais ir grūdėtomis garstyčiomis.
Įdaryti kiaušiniai

Rūkyta mėsa įdarytų kiaušinių užkandis

Reikės:

10 kiaušinių
250 gramų bet kokios rūkytos mėsos
1 svogūno
1 skiltelės česnako
pagal skonį – majonezo, pipirų, druskos ir krapų

1. Kiaušinius nulupame, perpjauname išilgai pusiau. Trynius išimame ir atskirame inde sutriname šakute, o baltymus kol kas atidedame.

2. Susmulkiname svogūną, česnako skiltelę ir rūkytą mėsą. Visus šiuos ingredientus permaišome su tryniais ir norimu kiekiu majonezo, taip reguliuojant pageidaujamą masės drėgnumą.

3. Gautą masę išdaliname atidėtoms kiaušinių baltymų puselėms, jas galima papuošti mėgstamais žalumynais. Skanaus!
Kiaušinių užtepėlė

Užtepėlė su kiaušiniais, avokadais ir sūriu

Reikės:

5 kiaušinių
2 gerai prinokusių avokadų
150 gramų fermentinio sūrio
2 šaukštų majonezo arba graikiško jogurto
1 šaukšto citrinų sulčių
pagal skonį – druskos, pipirų, krapų ir svogūnų laiškų

1. Avokadus nulupti, perpjauti pusiau, išimti kauliuką ir smulkiai supjaustyti, tuomet suberti į dubenį. Pabarsčius druska, pipirais ir užpylus šaukštą citrinos sulčių, gerai išmaišyti.

2. Ant avokadų sutarkuoti kiaušinius ir sūrį, įdėti majonezo ir viską išmaišyti.

3. Užtepėlę galima tepti ant duonos, naudoti karštiems sumuštiniams. Skanaus!
Nicos stiliaus salotos su lašiša

Patarimais, ką daryti su po švenčių likusiais virtais kiaušiniais, dalinasi ir „Lidl“. Tarp jų siūlomų receptų – Nicos stiliaus salotos su lašiša, špinatų sriuba ir kiaušinių užtepėlė, tad būdų likusiems kiaušiniams panaudoti nepritrūks skirtingų skonių mėgėjai.

Nicos stiliaus salotos su lašiša

Reikės:

500 g nedidelių bulvių
200 g šparaginių pupelių
500 g lašišos pjausnių
4 kietai virtų kiaušinių
1 galvos salotos
50 g alyvuogių
gniužulo peletrūno
1 šaukšto kaparėlių
2 šaukštų raudonojo vyno acto
1 šaukštelio Dižono arba paprastų garstyčių
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
šiek tiek druskos ir pipirų

1. Įkaitinkite kepsninę arba grilio tipo keptuvę. Kol kaista, dideliame dubenyje sumaišykite actą, garstyčias, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir šiek tiek pipirų, sudėkite labai smulkiai pjaustytas alyvuoges, kaparėlius, susmulkintą peletrūną ir dar kartą sumaišykite.

2. Į kitą dubenį sudėkite per pusę perpjautas apvirtas bulves ir šparagines pupeles, apšlakstykite likusiu aliejumi, pabarstykite prieskoniais. Lašišos pjausnius ar filė pabarstykite druska ir pipirais bei kepkite ant kepsninės grotelių ar grilio tipo keptuvės odele žemyn apie 10-12 minučių; iškepusią žuvį perkelkite ant medinės pjaustymo lentelės.

3. Kol lašiša kepa, į kepsninėje arba ant keptuvės pakepinkite bulves ir šparagines pupeles – bulves kepkite apie 5-6 minutes, apverskite ir kepkite dar tiek pat laiko; šparagines pupeles lengvai pavartydami kepkite apie 2-3 minutes.

4. Iškepusią lašišą susmulkinkite nedideliais gabalėliais, kadangi žuvis gana lengvai atsiskiria nuo odos, galite naudoti šakutę (odelę išmeskite). Į didelį serviravimo indą sudėkite smulkintas salotas, ketvirčiais supjaustytus kiaušinius, skrudintas bulves, šparagines pupeles ir lašišą, užpilkite pasiruoštu salotų padažu. Skanaus!
Špinatų sriuba

Špinatų sriuba à la rūgštynės

Reikės:

1 l sultinio (galite naudoti kiaulienos, vištienos arba jautienos sultinį, taip pat tiks ir daržovių sultinys)
2-3 didesnio dydžio bulvių
1-2 kietai virtų kiaušinių
gniužulo špinatų
šiek tiek krapų
žiupsnelio pipirų
grietinės pagardinimui

Špinatų sriubą galite virti ją pagardindami kumpiu, naudokite apie 150 g rūkyto kumpio.

1. Dideliame puode užvirkite pasirinkto skonio sultinį, į puodą sudėkite smulkiais gabalėliais pjaustytas bulves ir, jeigu naudojate, nedideliais kubeliais pjaustytą rūkytą kumpį, pagardinkite pipirais. Kol bulvės suminkštės, nedidelėmis juostelėmis supjaustykite špinatų lapelius, sudėkite smulkintus krapus.

2. Šiuo sriubos virimo momentu į puodą taip pat reikėtų sudėti smulkintą kietai virtą kiaušinį, tačiau tokia sriuba gali būti netinkama valgyti alergiškiems žmonėms. Be to, į sriubą įdėti kiaušinių gabalėliai ją šildant kiek pakeičia savo skonį – dėkite kiaušinius tik tuomet, jeigu visą sriubą suvalgysite iškart. Tokios pat taisyklės laikykitės ir gardindami sriubą grietine – geriau patiekite ją ant stalo, tad kiekvienas į dubenėlį įsidės tiek grietinės, kiek nori. Skanaus!
Kiaušinių užtepėlė

Kiaušinių užtepėlė užkandžiams

Reikės:

12 kietai virtų kiaušinių
50 g majonezo
2 šaukštų Dižono arba paprastų garstyčių
2 šaukštelių aštraus padažo
100 g grietinės
gniužulo laiškinio česnako
žiupsnelio paprikos miltelių
šiek tiek druskos ir pipirų

1. Kiaušinius nulupkite ir sudėkite į maisto smulkintuvą, jeigu visi kiaušiniai netelpa smulkintuve, galite juos sutrupinti peiliu, kad daugiau tilptų. Į smulkintuvą taip pat sudėkite majonezą, garstyčias ir aštrų padažą, smulkinkite pulsuojančiu režimu. Tuomet pagardinkite užtepėlę druska ir pipirais, sudėkite grietinę ir smulkinkite iki užtepas bus tolygios tekstūros.

2. Užtepą sudėkite į serviravimui skirtą indelį, jį pastatykite stalo, padėklo ar didelės lėkštės viduryje, dubenėlį iš šonų apsupkite duonelės traškučiais, morkų ir salierų lazdelėmis, tačiau galite naudokite ir kitus užkandžius. Užtepėlę apibarstykite itin smulkiai supjaustytais laiškiniais česnakais ir paprikos milteliais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją