Nuo senovės kiaušiniai buvo laikomi vaisingumo simboliu, o pavasaris byloja naują gyvenimą ir atgimimą. Tačiau dar yra daugybė įdomių faktų apie Velykas ir margučius, kurių jūs galbūt nežinojote.

1. Amerikiečiai išleidžia 1.9 mlrd. dolerių Velykiniams saldainiams. Tai antra šventė, kuriai amerikiečiai daugiausiai išleidžia pinigų. Pirmoje vietoje – Helovinas.

2. Senovėje kiaušinių dažai buvo gaminami iš svogūnų lukštų, medžio žievės, gėlių žiedlapių ir sulčių. Tiesa, Lietuvoje dažymas svogūnų lukštais populiarus iki šių dienų.

3. Amerikoje egzistuoja paprotys dažyti viščiukus. Yra daug skirtingų diskusijų apie tai. Gyvūnų teisių gynėjai tai vertina neigiamai, kiti tam pritaria, teigdami, kad tai nėra žalinga viščiukams, nes dažai laikosi tol, kol jų plunksnos pradeda augti.

4. 2007 metais Faberžė kiaušinis, puoštas deimantais, buvo parduotas už 9 milijonus svarų. Tai buvo Rusijos karališkosios šeimos dovana sužadėtuvių proga prancūzų aristokratui baronui Eduardui de Rothschildui.

Faberžė kiaušinis

5. Valgymo ypatumai. Kai žmonės valgo Velykų šokoladinį kiškį, 76 proc. žmonių pirmiausia atsikanda jo ausies, 5 proc. pradeda valgyti nuo kojų ir tik 4 proc. nuo uodegos.

6. Didžiausias velykinis kiaušinis yra Vegrevilyje, Centrinėje Albertoje, Kanadoje. Jis sveria 10 tonų, jo ilgis – 8 metrai.

Didysis Velykų kiaušinis

7. Aukščiausias margutis buvo pagamintas Portugalijoje, jo aukštis buvo 15 metrų. Vėliau, 2011 metais Italija pagamino 10 m aukščio ir 7,200 kg svorio margutį: jis buvo aukštesnis negu žirafa ir sunkesnis negu dramblys.

8. Bažnyčiose vykdavo kiaušinių mėtymo festivalis. Jį pradėdavo kunigas, mesdamas kietai virtą kiaušinį vienam iš choristų, kuris, nieko nelaukęs skubėdavo sviesti jį kitam. Nugalėtoju tapta tas, kurio rankose kiaušinis būdavo per patį vidurnaktį.

9. Paprotys per Velykas naudoti kiaušinius yra kilęs iš egiptiečių, persų, romėnų,graikų, kurie kiaušinį laikė gyvybės simboliu.

10. Kai kuriose Europos šalyse atsirado neįprastas paprotys Velykų išvakarėse slėpti namuose margučius. Šventinį rytą atsikėlę vaikai tuoj pat leidžiasi į margučių bei šokoladinių zuikių paieškas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)