Padažai iš pieno produktų

Užkandžiams ar salotoms gardinti pasigaminkite padažų iš pieno produktų. Tai gali būti natūralus jogurtas, fetos sūris, tofu, varškė ar grietinė. Pagal skonį įdėkite krapų, pertražolių, kaparėlių, agurkų, česnako, grūstų pipirų, druskos. Mėgstamą naminę mišrainę pagardinkite neriebia grietinėle, galbūt, tai bus jūsų naujas atradimas.

Alyvuogių aliejus

Aliejaus ir kiaušinių derinys gal ir nėra geriausias pasirinkimas, tačiau gardinti juo makaronus ar salotas vietoje majonezo tikrai naudinga dėl aliejuje esančių mononesočiųjų riebalų rūgščių. Reiktų prisiminti, kad aliejus taip pat ganėtinai kaloringas, tad reiktų jį vartoti saikingai.

Trintas avokadas

Drąsiai keiskite majonezą avokadu. Jis – sveikesnis, turi vitaminų C, B, antioksidantų, maistinių medžiagų. Be to, avokadas turi tik ketvirtadalį majonezo kalorijų. Sunokusio avokado užtepėlė su šlakeliu aliejaus ir citrinos sulčių puikiai tinka prie kiaušinių, juodos duonos, pomidoro.

Graikiškas jogurtas

Viename šaukšte yra tik 8 kalorijos, 1,5 g baltymų ir kalcio. Šio jogurto galite įmaišyti į tuno ar vištienos salotas. Jis puikiai tinka prie kiaušinių, taip pat galite tepti ant šviežiai keptos baltos duonos, sumuštinių. Išbandykite pagardą iš graikiško jogurto, fetos, mėtos bei česnako, nepamirštant įberti šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir druskos. Graikiškam jogurtui gaivaus skonio suteikia keli lašeliai šviežios citrinos sulčių.

Garstyčios

Galbūt ne pati geriausia idėja dėti garstyčių į kiaušinių salotas, tačiau jos puikiai tinka prie kumpio, kalakutienos, vištienos patiekalų. Garstyčios nėra tokios kaloringos – jose tik 10 kalorijų, nėra riebalų. Jeigu rinksitės garstyčias su medumi, jos turės dvigubai daugiau kalorijų. Garstyčių yra visokių skonių ir aitrumo, tad tikrai galima išsirinkti sau patinkančias.

Pasigaminkite garstyčių padažą: sumaišykite garstyčias su grietine, citrinų sultimis, mėgstamomis žolelėmis ir druska pagal skonį. Gardinkite juo mėgstamas salotas, karštus patiekalus.

Humusas

Gaminamas iš avinžirnių, alyvuogių aliejaus, sezamų pastos, česnako ir citrinos sulčių humusas puikiai tinka pagardinti salotas su kiaušiniais. Be to, jis sveikesnis: jame tėra ketvirtis majonezo kalorijų, taip pat yra baltymų, ląstelienos. Viename šaukšte – 25 kalorijos, 1 g ląstelienos ir 1 g baltymų. Nors humuso nerekomenduojama dėti į visas majonezo pagrindu pagamintas salotas, jis gali būti naudojamas kaip bet kurio sumuštinio užtepas. Humusas taip pat tinka prie keptų daržovių, keptos vištienos.

Humusas

Pesto padažas

Tai yra tradicinis itališkas padažas, pagamintas iš baziliko, alyvuogių aliejaus, kedro riešutų, paremezano sūrio, česnako. Viename šaukšte yra 45 kalorijos, gausu vitaminų A, C, taip pat geležies ir kalcio. Drąsiai pagardinkite juo savo mėgstamas salotas, makaronus, sumuštinius, tepkite ant itališkos duonos. Juo taip pat galima paskaninti vištieną, ją marinuoti.

Jeigu po Velykų liks nesuvalgytų kiaušinių, pasigaminkite naminį pesto su kiaušiniais: trynius sumaišykite su džiovintais baravykais, garstyčiomis, krapais, aliejumi, pipirais. Sumaišytą masę dėkite į perpjautas kiaušinio baltymo puseles.

Minkštas varškės sūris

Minkšto varškės sūrio, kuris savo konsistencija primena majonezą, dėkite į salotas su tunu, galite sumaišyti su raudonomis paprikomis, citrinos sultimis, šviežiomis žolelėmis. Šis sūris gerokai sveikesnis nei majonezas – turi tik 18 kalorijų, 2,5 g baltymų, jame nėra cholesterolio.

Veganiškas majonezas

Veganiškas majonezas gali būti gaminamas keliais būdais. Vienas jų: iš sojos pieno, alyvuogių aliejaus, šviežiai spaustų citrinos sulčių, žiupsnelio druskos. Galima įdėti garstyčių, česnako, prieskoninių žolelių. Toks padažas turi perpus mažiau kalorijų ir riebalų nei originalus majonezas.

Šviežios sultys

Morkų salotas galima gardinti šviežiai spaustomis apelsino sultimis, o kopūstų salotas – greipfrutų ar svarainių sultimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)