Visos akcijos metu ir gruodžio 9-ąją vyksiančiame koncerte žinomi visuomenės veikėjai ragina aukoti ir padėti nepasiturintiems žmonėms. Šiuo metu projekto fonde jau yra surinkta 53 tūkst. litų. Tuo tarpu „Maisto bankas“ – viena daugiausiai savanorių Lietuvoje vienijanti organizacija, kuri gali veikti tik savanorių dėka. Būtent šiandien, gruodžio 5 dieną, yra minima tarptautinė Savanorių diena. Kaip gi atrodo viena diena „Maisto banke“ savanorio akimis? Pasakoja savanorė Monika Miniotaitė iš Kauno.

Pirmadienio rytas. Lygiai dešimta valanda ryto. Prie vieno iš daugeliui kauniečių žinomo buvusios radijo gamyklos komplekso Draugystės gatvėje sandėlių būriuojasi keletas linksmai besišnekučiuojančių moterų. Žvilgtelėjus į vis dar užrakintas sandėlio duris, dėmesį atkreipia ryški obuolio formos iškaba, skelbianti, kad čia įsikūręs labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas". Šios moterys – organizacijos savanorės, savo laiką ir jėgas aukojančios tam, kad padėtų sunkiausiai besiverčiantiems mūsų visuomenės nariams, jas vienija bendras tikslas.

Netrukus prie moterų būrelio prilekia „Maisto banko" logotipais išmargintas automobilis, iš jo skubiai iššoka du vyrukai – taip pat savanoriai. Jie skubiai atrakina sandėlį, dėlioja padėklus, pasikeisdami iš automobilio neša vidun sunkias dėžes. O jose, žinoma, maisto produktai... bet kokie! Pienas, sūriai, jogurtai, įvairiausios dešros, vyniotiniai, žuvys, vaisiai, o jau duonos ir bandelių įvairovė... Vyrai atsargiai ištraukia net keletą dėžučių su tortais. Visus šiuos produktus jie surinko iš dešimties prekybos centrų Kaune, į kuriuos nuo pat ankstyvo ryto važiuoja šešis kartus per savaitę. Į sandėlį atvežtus maisto produktus savanoriai peržiūri ir tvarkingai surūšiuoja, o jiems dar besidarbuojant iš kasdienės kelionės grįžta ir antrasis „Maisto banko" automobilis, pilnas gėrybių iš papildomų vienuolikos kitų parduotuvių.

Po porą valandų trunkančio kruopštaus darbo sandėlyje, šalimais pradeda rikiuotis automobilių eilė – atvyksta su „Maisto banku" bendradarbiaujančių organizacijų atstovai. Atsižvelgiant į kiekvienos organizacijos remiamų asmenų skaičių, joms suruošiami maisto kroviniai, kurie paskui skubiai vežami į organizacijų būstines. O ten gardūs maisto produktai pradžiugina jų stokojančius žmones. Parama pasiekia labdaros valgyklas, vaikų dienos centrus, vienišus senyvo amžiaus žmones, bedarbius, gausias, nepilnas ar tiesiog netikėtai į sudėtingą gyvenimo situaciją pakliuvusias šeimas, neįgalius ar nuo priklausomybių besigydančius asmenis, savivaldybės socialinių darbuotojų atrinktas skurstančias šeimas. Kasdien „Maisto bankas“ pamaitina 10 000-11 000 asmenų, stokojančių maisto.

Sugrįžus į dar neseniai dūzgusį sandėlį, pasitinka ramybė. Organizacijų atstovai jau išsiskirstę. Tačiau ši tyla apgaulinga. Sandėlyje darbas nesustoja ir išdalinus maistą organizacijoms. Nuolatos skaičiuojami akcijų metu ar iš prekybos centrų talpyklų surinktų maisto produktų likučiai, ruošiami maisto daviniai, kurie kiekvieną mėnesį vežami į seniūnijas, ruošiama vieta Europos Sąjungos skiriamai paramai. Be to, niekada negali žinoti, kada paskambins kokia nors įmonė ir pasakys, kad greitai atveš didelį kiekį savo aukojamos produkcijos. O tada taip trūksta papildomų rankų, kurios padėtų tą paramą iškauti ir paskirstyti.

Dėl sunkiausiai besiverčiančių mūsų visuomenės narių gerovės čia triūsiančių žmonių darbai niekad nenurimsta. Jie zuja kaip bitutės - skambina, ieško, rašo, prašo, veža, neša, sveria... O kai pasibaigus darbo dienai „Maisto banko" durys vis tik užsidaro, pagaliau stoja ramybė. Bet tik kelioms valandoms - iki kito ryto, kai būrys geraširdžių žmonių vėl stos petys petin, kad duonos kąsnis pasiektų tuos, kuriems jo taip trūksta.
***
„Maisto banko” inicijuojamo ir drauge su LNK televizija įgyvendinamo projekto „Pasidalink” metu kiekvienas žmogus, paaukojęs 5 Lt, padės vienai šeimai išsimaitinti visą savaitę.

Už paaukotą 1 litą „Maisto bankas” nepasiturintiems suteikia 23 Lt vertės maisto produktų. Norintys paaukoti gali tai padaryti telefonu 1417 arba pasinaudodami interneto portalo aukok.lt paslauga. Baigiamasis labdaros koncertas „Pasidalink“ bus rodomas gruodžio 9 d. 19:30 val. per LNK televiziją.