Be to, forumų metu sėkmės pavydžiais dalinsis veiklūs negalią turintys žmonės, norintys paskatinti likimo bičiulius integruotis, ieškoti veiklos galimybių ir realizuoti savo tikslus.

Forumus moderuos VDU Socialinių mokslų fakulteto dekanas, Socialinio darbo katedros profesorius Jonas Ruškus, atstovaujantis Lietuvą Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komitete. Jo teigimu, iki šiol viena didžiausių problemų, su kuria susiduria žmonės su negalia – neadekvatus visuomenės požiūris.

„Negalią turinčius žmones žemina globėjiškas požiūris, užuojauta, gailestis. Toks požiūris nuvertina negalią turinčių asmenų gebėjimus. Pavyzdžiui, neretai labai apsidžiaugiama ir giriama pamačius neįgaliųjų sukurtus darbus, lyg tai būtų kažkas stebuklingo. Globėjiškas požiūris reiškia, kad iš negalią turinčio asmens nesitikima savarankiškumo ir gebėjimų, manoma, kad jis yra liūdnas ir nelaimingas dėl savo negalios“, – teigia VDU profesorius J. Ruškus.

Jam pritaria Jolanta Šliužienė Neįgaliųjų reikalų departamento direktoriaus pavaduotoja prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė. Jos teigimu, negalią turinčių asmenų integracija ir problemos dažnai vertinamos vienpusiškai, vadovaujantis visuomenėje įsisenėjusiais stereotipais, todėl žmonėms su negalia labai svarbu būti išgirstiems, ko ir bus siekiama forumų metu.

„Per daugelį bendradarbiavimo su skirtingomis negalią turinčių žmonių organizacijomis visoje Lietuvoje metų įsitikinome, kad aktualiausias problemas pristatyti ir tinkamai analizuoti gali tik šių bendruomenių nariai. Žmonės, neįsigilinę į šiuos klausimus, įprastai nežino, kaip tinkamai priimti negalią turintį žmogų į savo gretas. Tam dažniausiai nereikalingos papildomos pastangos, svarbiausia – žmogiškas ryšys ir savarankiškumo siekiančio, negalią turinčio žmogaus palaikymas“, – sako J. Šliužienė.

Forumuose neįgalumo sąvoką nagrinės ir Socialinės apsaugos bei darbo ministerijos atstovai – ministrė Algimanta Pabedinskienė, viceministrai, patarėjai, negalią turintiems asmenims pristatysiantys svarbiausias naujienas ir ateities planus.

„Forumo dalyviams pateiksime svarbiausią informaciją biudžeto, paramos, įsidarbinimo, būsto, jaunimo aktualijų klausimais. Žmonės su negalia aktyviai dalyvauja panašiuose susitikimuose, todėl tikimės itin produktyvių diskusijų, kurių metu galėsime atsakyti į bendruomenės nariams rūpimus klausimus ir išklausyti jų komentarus bei pastabas“, – teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Arūnas Malinovskis.

Forumai vyks gruodžio 3 d. Panevėžyje, gruodžio 5 d. Raseiniuose, gruodžio 9 d. Ukmergėje, gruodžio 11 d. Telšiuose ir gruodžio 15 d. Marijampolėje. Renginiuose dalyvaus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Panevėžio, Raseinių, Ukmergės, Telšių ir Marijampolės regiono žmonių su negalia organizacijų atstovai, taip pat kviestiniai svečiai. Forumus organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Neigaliųjų reikalų departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją