aA
Vasaros pradžia džiugina mus gardžiausiais žalumynais, suteikiančiais patiekalams išskirtinį skonį ir aromatą. Tad nepamirškime paįvairinti savo meniu.
Žalumynai
© Corbis/Scanpix

Salotų padažas su žalumynais

3–5 agurklių lapai, po kelis melisų ir peletrūnų, lapelius 1 ryšelis krapų, 1 nedidelis svogūnas, 100 ml pasukų, 2 šaukštai rūgpienio, truputis druskos, pipirų, muskatų.

Agurkles, melisas, peletrūnus ir krapus susmulkinkite. Labai smulkiai supjaustykite svogūną. Pasukas išplakite su rūgpieniu ir sumaišykite su paruoštais žalumynais. Pasūdykite, įberkite pipirų bei muskatų ir gerai išmaišykite. Šis padažas ypač tinka agurkų, bulvių salotoms arba prie įvairių šviežių daržovių.

Agurklių salotos

4 saujos agurklių lapelių, 5–7 svogūnų laiškai, 2 šaukštai grietinės, truputis krapų, petražolių, druskos.

Visus žalumynus susmulkinkite, pasūdykite ir sumaišykite su grietine. Jei agurklė jau žydi, salotas galima papuošti jos žiedais.

Kopūstų ir paprikų salotos su agurklėmis

1 paprika, 50 gramų kopūstų, 50 g agurklių lapelių, 1 šaukštas aliejaus, truputis druskos.

Kopūstus susmulkinkite, papriką supjaustykite kubeliais, agurklių lapelius supjaustykite juostelėmis. Viską sumaišykite, pasūdykite ir apšlakstykite aliejumi.

Agurklių salotos su kumpiu

250 g kumpio, 150 g agurklių, 2 kietai virti kiaušiniai, 1 nedidelis indelis konservuotų žirnelių, 20 g svogūnų laiškų, 10 g krapų, truputis majonezo, druskos.

Kumpį ir kiaušinius supjaustykite kubeliais, agurklių lapelius – juostelėmis, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, suberkite konservuotus žirnelius. Viską sumaišykite, pasūdykite ir užpilkite majonezu. Patiekdami salotas papuoškite agurklių žiedeliais.

Agurklių ir bulvių salotos su krienais

3 virtos bulvės, 3 saujos agurklių lapelių, 1 šaukštas grietinės, truputis krienų ir druskos.

Bulves ir agurklių lapelius supjaustykite juostelėmis, įberkite druskos ir sumaišykite su grietine ir krienais. Krienų dėkite pagal skonį.

Salotos su sūriu

100 g salotų lapelių, 100 g agurklių lapelių, 50 g fermentinio sūrio, 1 kietai virtas kiaušinis, 2 šaukštai grietinės.

Susmulkinkite salotų ir agurklių lapelius, įberkite stambiai sutarkuotus fermentinį sūrį bei kiaušinį, užpilkite grietinės ir išmaišykite.

Žalioji gegužės sriuba

0,5 l sultinio, 2 bulvės, 3 šaukštai šaldytų žirnelių, 1 morka, 3 saujos agurklių lapelių, 1 sauja dilgėlių lapelių, 5–7 rūgštynių lapeliai, truputis svogūnų laiškų, druskos.

Į verdantį pasūdytą sultinį sudėkite kubeliais supjaustytas morkas bei bulves. Pavirę 3 min. įberkite žirnelius. Po 5 min. sudėkite susmulkintus dilgėlių, rūgštynių lapelius bei svogūnų laiškus. Kai sriuba užvirs, suberkite smulkiai supjaustytus agurklių lapelius, jei reikia, sriubą dar truputį pasūdykite, puodą nukelkite nuo ugnies ir uždengtą palaikykite 5–8 min. Patiekite su grietine.

Agurklių garnyras

250 g agurklių lapelių, 25 g svogūnų laiškų, 2 skiltelės česnakų, truputis alyvuogių aliejaus, pomidorų padažo, druskos, pipirų.

Agurklių lapelius ir svogūnų laiškus sumulkinkite ir ant mažos ugnies truputį patroškinkite uždengtoje keptuvėje su aliejumi. Tada įdėkite sutrintus česnakus ir pomidorų padažo. Įberkite druskos ir pipirų. Pakaitinkite 5 min. Patiekite su mėsa, žuvimi, bulvėmis.

Pavasarinės gelsvių salotos

2 šviežiai iškastos gelsvių šaknys, 1 morka, 1 obuolys, truputis majonezo.

Pavasarį salotas galite pasigaminti iš žalių, ką tik iškastų gelsvių šaknų. Jas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Taip pat įtarkuokite morką ir obuolį. Viską sumaišykite su trupučiu majonezo.

Keptos duonos mišrainė su gelsvėmis

Gabalėlis gelsvių šaknies, 3 riekės juodos duonos, 100 g karštai rūkyto kumpio, 2 svogūnai, 1 stiklinė virtų pupelių, aliejaus, po 2 šaukštus pomidorų padažo ir majonezo, truputis graikinių riešutų.

Gelsvių šaknį supjaustykite juostelėmis ir pakepkite su aliejumi. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite su aliejumi. Susmulkintus svogūnus taip pat pakepkite su aliejumi. Kumpį supjaustykite mažais kubeliais. Viską sumaišykite ir užpilkite pomidorų padažo bei majonezo mišiniu. Išmaišykite. Ant viršaus pabarstykite susmulkintų riešutų.

Gelsvių sriuba su skrebučiais

2 šaukšteliai susmulkintų gelsvių lapelių, 2 svogūnai, truputis sviesto ir alyvuogių aliejaus, 1 šaukštas miltų, 800 ml daržovių sultinio, druskos, pipirų, muskatų, 100 g grietinės, skrebučių.

Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite su trupučiu sviesto ir alyvuogių aliejaus. Tada įdėkite gelsvių lapelius ir dar truputį pakepkite. Tada įmaišykite miltus ir iš lėto supilkite daržovių sultinį. Sriubą užvirinkite, pasūdykite, įberkite pipirų bei muskatų ir dar pavirkite apie 10 minučių. Į išvirusią sriubą įmaišykite grietinės. Sriubą patiekite su skrebučiais.

Pupelių sriuba su gelsvėmis

3 šaukštai išbrinkintų smulkių pupelių, 1 l vandens, 4 bulvės, 1 l pieno, keli gelsvių lapeliai, druskos.

Išbrinkintas pupeles virkite vandenyje. Kai pupelės suminkštės, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Virkite, kol pupelės ir bulvės bus visai minkštos. Tada supilkite karštą pieną, įberkite druskos ir įmeskite susmulkintų gelsvių lapelių. Užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.

Barščiai su džiovintais grybais

1,5 l vandens, 2 burokėliai, prieskoninių daržovių (morkų, gelsvių, petražolių, salierų, svogūnų, porų), 2–3 džiovinti grybai, 0,25–0,5 l burokėlių rūgštimo, druskos, cukraus, 1 česnakų skiltelė, 1 šaukštelis sviesto, ½ šaukšto miltų.

Iš grybų, prieskoninių daržovių ir vandens išvirkite sultinį. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais arba stambiai sutarkuokite ir sudėkite į keptuvę. Pridėkite sviesto, pakepinkite, įberkite miltų, cukraus, druskos, išmaišykite, įpilkite burokėlių rūgštimo arba acto ir troškinkite. Kai burokėliai pasidarys pusiau minkšti, sudėkite šiaudeliais supjaustytus grybus, sutrintą česnakų skiltelę ir dar patroškinkite. Po to viską sudėkite į išvirtą, perkoštą sultinį ir pakaitinkite. Į sriubą galima įdėti virtų supjaustytų bulvių arba jas patiekti atskirai.

Kiaulienos kepsnys su gelsvėmis

0,5 kg kiaulienos nugarinės, truputis druskos, maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų, 3 svogūnai, 2 paprikos, 1 sauja šviežių susmulkintų gelsvių lapų, aliejaus, 1 stiklinė sauso baltojo vyno.

Mėsą įtrinkite druska bei pipirais. Svogūnus supjaustykite kubeliais. Išvalytas paprikas supjaustykite šiaudeliais. Svogūnus ir paprikas pakepkite įkaitintame aliejuje. Mėsą supjaustykite plonais gabaliukais ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo skardą. Ant kiekvieno gabaliuko viršaus uždėkite sluoksnį pakepintų daržovių mišinio. Ant viršaus užberkite susmulkintų gelsvių lapų. Kepkite 220 °C temperatūros orkaitėje. Kepdami nuolat šlakstykite vynu. Patiekite su biriai virtais ryžiais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Klaipėdietės pergalė: pardavėjas privalės atlyginti už ką tik įsigytą ir pakeliui sugedusią transporto priemonę (58)

Sėkminga byla suformavo precedentą: dabar automobilių pardavėjams reikia būti atidesniems.

Po košmariškos savaitės vairuotojams prabilo apie neišvengiamus pokyčius: žada baudas ir sankcijas (33)

Šiomis dienomis ne vienas vairuotojas ar pėstysis keiksnojo kelininkus dėl nevalytų kelių....

Ruoškitės: atkeliauja tikras speigas (140)

Naktimis temperatūra kris iki 19 laipsnių šalčio, dienomis – iki 14, artimiausių dienų orus...

Po slaptų pažymų dėl „Revolut“ – aiškesnis vaizdas: dalis informacijos paneigta (175)

Antradienį žiniasklaidoje paviešinta informacija galimai meta šešėlį ant finansų technologijų...

Į Lietuvą atvykęs „Michelin“ šefas iš Italijos parodė, kaip pasigaminti lietuvišką lydeką (14)

„Virtuvė neturi ribų“, – taip Trakų restorano virtuvėje kalbėjo „ Michelin “...

Ginčytinose teritorijose bręsta esminiai pokyčiai: prakalbo apie galimą susitarimą (99)

Japonijos ministrui pirmininkui Shinzo Abe šią savaitę skrendant į Maskvoje vyksiančias...

„The Beatles“ keliais: šalis, kurią aplankę muzikantai sukūrė žinomiausius hitus (4)

„ The Beatles “, joga, transcendentinė meditacija ir Indija – neatsiejami dalykai. Būtent...

Unikauskas įvardijo tikslų laiką, kada reikėtų eiti miegoti: tik taip kokybiškai pailsėsite

Raumuo, kuris dieną gavo fizinio krūvio, paauga tik naktį, kai užmiegate giliu miegu ir pasiekiate...

Prisiminkite visus „Eurovizijos“ laimėtojus nuo 2000-ųjų: braliukams čia sekėsi nepalyginamai geriau (1)

Naujasis tūkstantmetis paliko ryškią žymę „ Eurovizijos “ istorijoje – konkursas sparčiai...

Nori keisti vaikų paėmimą iš šeimų: kartu pas globėjus tektų išsikraustyti ir vienam iš tėvų papildyta (647)

Jei būtų įteisintos valstiečių ir žaliųjų lyderio Ramūno Karbauskio pateiktos Vaiko teisių...