Taigi kaloringumas — ne didžiausias pavojus, tykantis iškylų mėgėjų. Gerokai didesnę grėsmę kelia kancerogenai — ypatingos medžiagos, susidarančios kepant mėsą virš atviros ugnies. Manoma, kad kancerogenai gali būti piktybinių auglių atsiradimo priežastis.

Beje, galima apsisaugoti ir nuo kancerogenų. Jie bijo rūgščių marinatų, todėl nepamirškite išmirkyti mėsos acte arba vyne, nes tai padės jums apsisaugoti ne tik nuo kancerogenų, bet ir nuo paprasčiausio apsinuodijimo — mikrobai taip pat nemėgsta rūgščios aplinkos.

Geriausias garnyras prie šašlykų — jūros kopūstai, o atsigerti prie šio patiekalo labiausiai tiktų visai ne alus ir net ne raudonasis vynas, o arbata arba greipfrutų sultys. Šie produktai neutralizuoja kenksmingą kancerogenų poveikį.

Kancerogeninės dešrelės?

Parduotuvėse yra keliolika rūšių dešrelių, kurios, pasak specialistų, iškeptos virš atviros ugnies ar kepsninėje pasidaro nuodingos, nes jose yra konservantų – nitritų.

Šių dešrelių mes negalime kepti grilyje ant atviros ugnies, kadangi dūmuose esantys fenoliai jungiasi su nitritais ir taip susidaro pavojingi sveikatai nitrozofenoliai.

Maisto kokybės ekspertai sako, kad kone visose parduodamose virtose ar rūkytose dešrelėse ir dešrose yra konservantų, kurie pažymėti ženklu E250, kitaip vadinamu nitritinėmis druskomis.

Maisto pramonėje juos griežtai nustatytais kiekiais vartoti leidžiama ir gamintojai, pagal dabar galiojančią tvarką, neprivalo įspėti vartotojo, kad produktas gali turėti šalutinį poveikį.

Rekomendacija nitritų turinčių gaminių nekepti virš atviros ugnies galioja jau seniai, tokias dešreles galima tik virti arba troškinti.

Kefyras ar actas?

Iš esmės šašlykais galėtų tapti viskas, kas patinka: daržovės, dešrelės, žuvys, bet vis dėlto klasikinis šašlykas gaminamas iš mėsos. Pats tikriausias — iš ėrienos sprandinės. Tiesa, dabar ėriukai — retenybė, todėl puikiausiai tiks kiauliena, vištiena arba veršiena. Jautienos šiam patiekalui geriau nenaudokite — šašlykai bus kieti, kad ir kiek juos marinuotumėte.

Beje, būtent nuo marinato labiausiai priklauso paruošto patiekalo skonis. Pats paprasčiausias marinato variantas — trupučiu vandens skiestas actas. Tikrieji gurmanai tvirtina, kad actas užmuša mėsos skonį, o jei dar šiek tiek apsiskaičiuosite ir šašlykus per ilgai laikysite marinate, mėsa taps kieta ir pleišės.

Geriausi deriniai:

* paukštiena ir kefyras arba vynas;
* kiauliena ar veršiena ir vynas, bet kokios rūgščios sultys arba rūgpienis;
* aviena ir vynas arba rūgščios sultys.

Kiti variantai:

* smulkiai sutrinti svogūnai arba svogūnų sunka kartu su įvairiausiais prieskoniais gali tapti puikiu marinatu;

* Uzbekistane ruošiant marinatą dažnai naudojamas mineralinis vanduo. Šiuo atveju reikia nepagailėti įvairių prieskonių, kitaip mėsa gali pasirodyti prėska;

* Rytuose populiarūs marinatai, paruošti su rūgščiais produktais. Paukštienos šašlykams ypač tinka marinatas su kefyru. Pagardinti galima tokiais prieskoniais kaip citrinos, mėtos, kalendros, pipirai, imbierai, karis;

* citrinų sultys, sumaišytos su daug svogūnų ir prieskonių, taip pat puikiai tinka šašlykams ruošti. Citrinų sultys puikiai pakeičia actą, jomis galima marinuoti net ir ganėtinai kietą mėsą;

* pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus su citrinų sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis taip pat tinka mėsai marinuoti. Šiuo atveju skonis labai priklauso nuo pasirinktų prieskonių. Jei patinka kinų virtuvė, pabandykite marinuoti mėsą su sojų padažo, sauso vyno, česnakų, imbierų, pipirų ir medaus mišiniu;

* daugelis marinuoja mėsą majoneze. 200 g majonezo paprastai naudojama kilogramui mėsos;

* galima marinuoti mėsą ir pomidorų sultyse, į kurias, kad būtų aštriau, dedama pomidorų padažo;

* puikus marinatas išeina iš garstyčių, sumaišytų su alumi. Šiuo mišiniu aptepamas kiekvienas mėsos gabalėlis. Skoniui pagerinti galima įdėti druskos ir pipirų. Tokiame marinate reikia laikyti mėsą keletą valandų.

Kiek laiko marinuoti mėsą, priklauso ir nuo mėsos, ir nuo jūsų skonio.