Aviena

Aviena yra šiek tiek sausoka mėsa. Iš jos kepamas šašlykas labai greitai atvėsta, todėl valgyti jį reikia vos iškepus. Šios mėsos šašlyką itin mėgsta azerbaidžaniečiai. Jam pagaminti naudojama avienos nugarinė, taip pat galinės jauno ėriuko kojos mėsa, ant grotelių dažnai kepami šonkauliai.

Avienos marinatui pagaminti naudojami pipirai, čiobreliai, citrinos sultys ir aliejus. Jame mėsą reikia marinuoti 1-2 valandas. Avieną sūdyti geriausia prieš pat kepimą. Jei pasūdysite anksčiau, mėsa išskirs daugiau sulčių ir iškepusi bus kieta.

Avienos šašlykas su aguročiais

Galinės kojos mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabalais. Pamarinuokite. Nuvalykite agurotį, supjaustykite griežinėliais ir pasūdykite. Prieš maudami mėsą ant iešmo, ją pasūdykite. Peiliui ant iešmo maukite mėsos ir aguročio gabalėlius. Ant ne itin karštų anglių šašlyką šiek tiek apkepkite. Po to nuimkite iešmus nuo ugnies, palaikę 10 minučių, apibarstykite žalumynais, apipilkite plaktu kiaušiniu ir vėl uždėkite ant šašlykinės. Prie šio šašlyko ypač tinka karštos daržovės ir žalumynai.

Kiauliena

Pasak armėnų, kiauliena - idealiausia mėsa šašlykui. Ji minkšta, sultinga, greitai marinuojasi.

Šašlykui gaminti tinka sprandinė ir išpjova. Svarbiausia, kad mėsa nebūtų labai riebi. Marinuoti kiaulieną geriausia citrinų sultyse, vyne arba kefyre. Marinatui pagardinti tinka pipirų mišinys,čiobreliai, muskatiniai riešutai, kalendra. Kiaulienos nereikia marinuoti ilgai, pakanka 2 valandų. Ant vidutiniškai karštų anglių mėsa iškeps per 15-20 minučių.

Pirmiausia kiaulieną reikia pasūdyti ir apibarstyti pipirais, šiek tiek palaikyti ir tada pilti marinatą.

Kiaulienos šašlykas su granatų sultimis

Reikės 3 kg sprandinės, 4 svogūnų, ½ butelio raudonojo sauso vyno, ½ stiklinės 100 proc. granatų sulčių, vienos citrinos sulčių, pipirų mišinio, šiek tiek kmynų, galima įdėti baziliko, kalendros ir kitų prieskoninių žolelių, 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabalais, sumaišykite ją su pjaustytais svogūnais, druska, pipirais, žolelėmis. Sumaišykite vyną, citrinos ir granatų sultis, užpilkite ant mėsos, išmaišykite, supilkite aliejų. Marinuokite ne mažiau kaip 2 valandas. Toks šašlykas kepa apie 10-15 min.

Jautiena

Tiems, kas ir gamtoje nepamiršta skaičiuoti suvartojamų kalorijų kiekio, šašlykui vertėtų rinktis neriebią jautieną. Tiesa, su ja reikės daugiau “pažaisti”. Jautiena marinuojasi ilgiau, tačiau ji vis tiek bus kietesnė už kiaulieną. Šašlykui naudojama išpjova. Vakare mėsą apipilkite gazuotu mineraliniu vandeniu ir nakčiai palikite šaldytuve. Ryte mėsą ištraukite, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Jautienai itin tinka mėlynasis bazilikas. Marinatą galima naudoti tokį patį kaip ir kiaulienai.

Gruziniškas jautienos šašlykas

Supjaustyta mėsa dedama į molinį arba emaliuotą indą. Apibarstoma druska, maltais juodaisiais pipirais, smulkiai supjaustytu svogūnu, keliuose šaukštuose vyno arba vaisių acto išmaišytomis kalendros sėklomis. Viskas gerai išmaišoma, indas uždengiamas ir vėsioje vietoje laikomas 12 valandų. Mėsa šiek tiek nusunkiama ir nuvaloma nuo prieskonių. Suvėrus ant iešmų apšlakstoma aliejumi.

Verta žinoti

- Jei netyčia susiruošę į iškylą pamiršote iešmus, ieškokite gluosnio. Šio medžio šakose daug drėgmės, todėl iš jo šakų pagaminti iešmai nepridegs.

- Gydytojai perspėja - nevalgykite labai apkepusių ar net pajuodavusių mėsos gabaliukų, juose yra organizmui kenksmingų medžiagų.