Midijos - kuklios austrių giminaitės - kažkada Prancūzijoje buvo vadinamos prasčiokų maistu, mat kainavo pigiau nei austrės, todėl dažniausiai patekdavo į varguolių skrandžius. Bet šiandien viso pasaulio gurmanai midijas šlovina ne mažiau nei Afroditės virtuvės karalienes - austres.
Midijos
© Corbis/Scanpix

Populiariausi yra kriauklėse ir geldelėse gyvenantys moliuskai - midijos ir austrės. Tai bene vieni iš pirmųjų jūros gyventojų, kurių paragavo žmogus. Moliuskai pasirodė esąs delikatesas, turintis daug vertingų medžiagų: baltymų, vitaminų A,B,C ir D, gausybę mineralinių medžiagų, geležies.

Perkant jau virtas ir užšaldytas arba konservuotas midijas, nereikia jų plauti ir valyti.

Šviežios midijos panašios į malonaus salstelėjusio kvapo pilkšvai gelsvus drebučius. Jos turi būti drėgnos, gelsvai balkšvos. Parsinešus šviežias midijas iš parduotuvės reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, aštriu peiliu nuo kriauklelių nugrandyti prilipusį purvą, nuplėšti vandens augalų „barzdeles“, kabančias ties geldelių susijungimu.

Jeigu midijas maistui ruošiatės naudoti su geldelėmis, jas būtina kruopščiai atrinkti. Reikia žinoti, kad sudėtos į vandenį šviežios midijos nuskęsta, o visas vandens paviršiuje likusias midijas būtina išmesti. Priešingu atveju galite ir apsinuodyti.

Geldelės turi būti sandariai užsičiaupusios. Jeigu jos praviros, pabelskite į vieną ir visos kitos „išsigandusios“ geldelės užsivers. Jei midija gyva, ji laiko geldelę stipriai suspaustą, tačiau ši turi atsiverti, palaikius 20 minučių šaltame vandenyje ar verdant.

Vitaminų rojus

Moliuskuose esančios rūgštys žmogų saugo ir nuo širdies ligų, o, pasak kai kurių tyrėjų, gali būti itin reikšmingos dar negimusio vaiko vystymuisi įsčiose. Ypač nervų sistemai bei akims vystymuisi. Pakankamas jūros gėrybių vartojimas taip pat sumažina ir Alzheimerio ligos riziką.

Omega 3 riebalų rūgštys yra svarbios vėžio prevencijai: anot tyrimų, žmonėms, reguliariai vartojantiems jūros gėrybių produktus, rizika susirgti burnos, gerklės, pilvo, gaubtinės ir tiesiosios žarnų, kasos, plaučių, krūtų ir prostatos vėžiu yra mažesnė.

Vis dėlto, reikėtų būti saikingiems ir prisiminti, jog jūrų gėrybėse yra cholesterolio, tad, nors ir kaip mėgtumėte šį maistą ar stengtumėtės gauti jame esančių naudingųjų medžiagų, nevalgykite jo kasdien.

Midijos su salierais baltajame vyne

Patiekalui reikės (dviem porcijoms): 1,5 kg midijų, 200 ml sauso baltojo vyno (virimui tinka stalo vynas), 2-3 salierų stiebų, 1 didelio svogūno,
200 g grietinėlės, petražolių papuošimui, druskos ir juodų maltųjų pipirų pagal skonį.

Salierų stiebus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į didelį puodą supilkite vyną, suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytus salierus ir svogūną, pipirus, druską ir pavirkite 5 minutes. Į verdantį puodą sudėkite aštriu peiliu gerai nuvalytas ir nuplautas midijas.

Uždenkite dangčiu ir virkite dar 5 minutes.Geldelėms atsivėrus, užpilkite grietinėlės, išjunkite viryklę ir uždengę dangčiu palaikykite 3-5 minutes. Per ilgai nelaikykite. Gerai išmaišykite ir išgriebkite midijas. Neatsidariusias geldeles išmeskite!

Midijas sudėkite į gražias lėkštes sriubai, užpilkite padažo, kuriame jos virė, užbarstykite virtų salierų ir svogūnų ir papuoškite petražolėmis.Midijos valgomos vietoj įrankių naudojant tuščią geldelę. Likusį padažą ir daržoves teks valgyti šaukštu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„MG Baltic“ byla. Apie blogus žurnalistus, „lepšę iš tarnybos“ ir prarastus milijonus (57)

Ambicingi planai vaizdingoje sostinės vietoje statyti daugiabučius namus ir iš to uždirbti...

Seimo komitetas pritarė progresiniam pajamų mokesčiui (13)

Kone ne kiekvieną dieną Seime gimsta vis nauji pasiūlymai, kaip dar pakeisti Vyriausybės...

Rusijoje – dideli pokyčiai, Putinas imasi apgalvotos taktikos planuojama daugybė protestų (3)

Nors Rusijos įvairių pakraipų opozicija dėl pensinio amžiaus didinimo ketina surengti daug...

Vaikų globėjo kaukė slėpė siaubingą potraukį: ragina atsipeikėti visus (124)

Žinomo klaipėdiečio, įtariamo vaikų tvirkinimu, sulaikymas apnuogino opią problemą: Lietuvoje...

Nenoriai Čerčesovą karūnavę rusų žurnalistai rinktinės šansus tebematuoja promilėmis specialiai DELFI iš Sankt Peterburgo (66)

Rusijos futbolininkai Nevos žiotyse iššovė trankiai lyg kreiseris „Aurora“. Sankt Peterburgo...

JAV nušautas dar vienas reperis Jimmy’is Wopo (6)

Kylanti repo žvaigždė iš Pitsbergo Jimmy’is Wopo pirmadienio popietę žuvo per susišaudymą,...

Telefonų apžvalga: ar atsirado konkurentas „flagmanų žudiku“ vadinamam „OnePlus 6“?

Kiek anksčiau, jau esu rašęs savo nuomonę apie „flagmanų žudikus“ gaminančią...

Sunkią ligą galima užuosti: simptomas – blogas burnos kvapas (16)

Kovoti su blogu burnos kvapu padeda ir rauginti kopūstai ar kefyras, LRT TELEVIZIJOS laidoje...

Provincijos moksleiviai turi vienintelę sėkmės kortą, tačiau ji sunkiai pasiekiama (1)

Peržvelgus Lietuvos abiturientų pažymių vidurkių statistiką, rodos, turėtume švęsti: miesto...

Kybartų pataisos namuose – dar vienas incidentas (22)

Feisbuke išgertuves transliavusių kalinių skandalo purtomuose Kybartų pataisos namuose dar...