Nors tai nereiklus daugiametis augalas, tačiau jis mėgsta purią derlingą dirvą. Auga ir saulėtose vietose, ir pavėsyje, bet jam reikia pakankamai vietos. Vienoje vietoje gelsvė gali augti daugiau kaip 6–7 metus. Užmiršta ir apleista dažniausiai nesunyksta, o tiesiog sulaukėja. Vasarą gelsvė užaugina geltonai žalius žiedų skėčius. Jaunus gelsvių lapus galima skinti ir vartoti visą vasarą. Jie skanūs ir švieži, ir džiovinti. Prieskoninių savybių turi ne tik lapai, bet ir šaknys, šakniastiebiai bei sėklos.

Gelsvė pasižymi stipriu salierus ir grybus primenančiu aromatu, galinčiu nustelbti kitus bet kurio patiekalo kvapus, todėl labai svarbu šio prieskonio nepadauginti. Gelsvėje daug eterinių aliejų, organinių rūgščių (obuolių, valerijono, šventagaršvės) cukraus, pektinų, smalų. Dažniausiai prieskoniams vartojami gelsvių lapai, šaknys ir sėklos. Šviežios ir džiovintos gelsvės tinka daržovėms, trintoms sriuboms, mėsai, arbatai pagardinti, įvairiems padažams, salotoms, daržovių konservams.

Gelsvių dedama į kiaulienos ir avienos valgius, daržovių ir mėsos troškinius. Ypač skanus sultinys su gelsvėmis. Sutarkuotos gelsvių šaknys savo skoniu primena riešutus. Labai skanūs būna prieskonių mišiniai su gelsvėmis, petražolėmis, svogūnais, raudonėliais, čiobreliais, krapais, bazilikais bei rozmarinais.

Gelsvė – ne tik puikus prieskonis. Ji turi daugybę gydomųjų savybių. Senovės išminčiai sakydavo, kad kiekvienai ligai būtinai ir kokia nors žolelė išauga. Taigi gelsvė liaudies medicinoje vartojama širdies, inkstų ligoms gydyti, valo kraują ir kraujagysles, pasižymi bendru stiprinamuoju poveikiu. Ji turi šlapimą ir tulžį varančių bei virškinimą stimuliuojančių savybių, padeda, kai pučia vidurius ar graužia rėmuo. Susmulkintų gelsvių šaknų arbata mažina migreną, gydo kvėpavimo ligas. Senuosiuose raštuose ypač daug kalbama apie gelsvių panaudojimą lytiniam aktyvumui skatinti.

Tačiau gelsvės nerekomenduojama vartoti nėštumo metu, nes kai kurios jos savybės gali skatinti savaiminį persileidimą. O štai į alkoholį įjunkusiems piliečiams gydyti ši žolė – pats tas. Pakanka vieną gelsvių šaknį ir porą laurų lapelių užpilti stikline degtinės, leisti antpilui prisitraukti, ir pasiūlyti degtinės mėgėjui. Po šios trauktinės ilgam dings noras piktnaudžiauti svaigiaisiais gėrimais...