Šioje vegetariškoje dietoje rekomenduojama valgyti vien tik organiškus produktus, siekiant išvengti pesticidų. Joje – žali vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu antioksidantų.

Ši dieta geriausiai tinka žmonėms, kurie galvoja pereiti prie vegetariško maitinimosi ir norėtų numesti svorio. Ji taip pat tinka žmonėms, kurie gali praleisti daugiau laiko virtuvėje. Leidžiama valgyti tik nedaug pusfabrikačių.

Kas neturėtų rinktis šios dietos: žmonės, mėgstantys pieną, mėsą ir sūrį ir norintys lankstesnio požiūrio į mitybą.

Prielaida

Svorio numetimas – ne pagrindinis N. Barnardo dietos tikslas. Faktiškai tam skirtas tik vienas knygos skyrius. Tačiau kalbėdamas apie svorio metimą, autorius sako, kad labiausiai svorį kontroliuoti padeda būtent vegetarinė mityba. Laikydamiesi jo siūlomos mitybos, esą visam laikui pamiršite dietas ir kaskart valgysite normalias porcijas.

Loginis pagrindas

N. Barnardo vegetarinė dieta labiau skirta gerai sveikatai išsaugoti, o ne svoriui reguliuoti. Jis skatina atsisakyti mėsos ir pieno, kadangi juose gausu įvairių medžiagų, kurios gali susilpninti mūsų imuninę sistemą ir susargdinti. Šią dietą, kurioje gausu angliavandenių, jis grindžia tyrimu, parodančiu, kad kalorijos iš angliavandenių nėra efektyviai kūno verčiamos riebalais ir kad tuo metu sudeginama daugiau energijos. N. Barnardas taip pat nurodo tyrimą, pasak kurio, organizmas išskiria daugiau energijos po daug angliavandenių turinčio maisto, o tai parodo, kad kalorijos dega greičiau.

Maistą, kuriame daug angliavandenių, jis net apibūdina kaip pasižymintį negatyviu kalorijų poveikiu. Pasak jo, šis maistas gali labai veikti hormonus, o pastarieji – koreguoti svorį ir apskritai sveikatą. Tikslas – sutramdyti hormonų bangavimą. Dėl pernelyg riebaus maisto hormonų padaugėja, o ląsteliena padeda išlaikyti jų sveiką lygį.

N. Barnardo knygoje apie šimtas puslapių skirta receptams. Šiais receptais remtasi kuriant dviejų savaičių meniu, čia esti ir apsipirkimo patarimų, ir rekomendacijų, ko reikia virtuvėje, norint pagaminti neriebų vegetarišką maistą. Tarp tipiškų patarimų dienos mitybai – bandelės su obuoliais, vaisių uogienės ir trintų abrikosų plakinys pusryčiams, lęšių sriuba, bulvės, špinatų salotos, vaisių salotos pietums. Vakarienei gali būti makaronai su brokoliais ir šviežiais pomidorais, česnakinė duona, žalios salotos su neriebiu padažu, abrikosiniai traškučiai.

N. Barnardas rekomenduoja visiškai atsisakyti mėsos ir pieno produktų bei valgyti žalius vaisius ir daržoves, kurie skatina gliutationo gamybą organizme. Gliutationas yra antioksidantų junginys, padedantis pašalinti toksinus iš organizmo.

Ką sako ekspertai

Ši dieta sveika, bet jos būtų sunku laikytis žmonėms, kurie nėra pasiryžę tapti vegetarais. Ekspertų teigimu, dvi didžiausios problemos vyresniems nei penkiasdešimties žmonėms, besilaikantiems šios dietos, yra vitaminų B12, D ir kalcio trūkumas. Dietoje nepatariama, kaip gauti vitamino B12 be multivitaminų, tačiau kalcio ir vitamino D poreikis joje yra gerokai nuvertinamas.

N. Barnardo įsitikinimu, laikantis tokios dietos, nė nereikia tiek daug kalcio sveikiems kaulams išsaugoti, kadangi joje mažiau kalcį eikvojančių baltymų. Jo teigimu, net nedidelio pabuvimo saulėje pakaks, kad pradėtų gamintis vitaminas D. Tačiau jis nekreipia dėmesio į faktą, kad kūno sugebėjimas gaminti vitaminą D mažėja su amžiumi, ir šio vitamino poreikis atitinkamai didėja.

Apskritai tai yra sveika vegetariška dieta. Ir jei jos laikytumėtės nuodugniai, turėtumėte numesti svorio. Dieta taip pat turėtų sumažinti jūsų riziką susirgti diabetu, širdies ligomis, hipertenzija ir gal net vėžiu. Tačiau visa tai priklauso nuo to, ar pasiryšite atsisakyti mėsos ir pieno produktų ir ar norite išleisti daugiau pinigų ekologiškam ir natūraliam maistui bei praleisti daugiau laiko virtuvėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją