Klastinga saulė – pikčiausias rytiečių moterų priešas. Juk šviesi oda nuo senų laikų buvo laikoma aristokratijos požymiu ir vienu iš pagrindinių grožio kriterijų. Be to, buvimas saulėje slepia tam tikrus pavojus – raukšles, priešlaikį senėjimą, pigmentacijos sutrikimus ir įvairias odos ligas. Juk tiesioginių saulės spindulių poveikis sendina odą ne mažiau nei amžius. Vienok, per daugelį tūkstantmečių, gyvendamos pietų klimate, rytietės moterys išmoko kovoti su negailestinga saulės žala.

Egzotiškoji kurkuma (ciberžolė) ir gerai pažįstamas alijošius

Indijos moterys, pavyzdžiui, nuo senų laikų veido apsaugai nuo saulės naudojasi pasta iš kurkumos (ciberžolės) – ryškiai geltonos spalvos prieskonio. Kurkuma – vienas iš bazinių indiškų prieskonių, kurios panaudojimas Indijos Vedų kultūroje datuojamas 4 tūkstančiais metų atgal, kai kurkuma turėjo religinę reikšmę ir vaidino svarbų vaidmenį religiniuose ritualuose.

Aktyvieji kurkumos elementai turi saugančių nuo neigiamos saulės įtakos savybių, o taip pat priešuždegiminį ir priešvėžinį poveikį. Indijoje gaminamas kremas kurkumos pagrindu, kuris apsaugo nuo saulės spindulių ir ultravioleto. Bet šviesiaveidėms moterims nerekomenduojama naudotis kurkuma, kaip saugančia nuo saulės priemone, grynai dėl estetinių sumetimų, nes kurkuma suteikia veidui gelsvoką atspalvį.

Kaip ir kurkuma, puikiomis saugančiomis nuo saulės savybėmis pasižymi alijošiaus sultys. Jų galima patepti ant veido odos tiesiog iš nuskinto lapelio. Alijošius padeda ir tada, kai veidas per daug įdega ir parausta. Gaivinantis augalo skystis gydo nudegimus ir minkština bei ramina veido odą.

Dėmesio: Prieš išeinant į saulę reiktų nepamiršti išgerti 2 – 3 stiklines mineralinio vandens.

Pabandykite pasigaminti tokį, apsaugantį nuo saulės, losjoną:

Nuo saulės saugantis losjonas

Jums prireiks:

· 1 stiklinės alyvuogių aliejaus;
· ½ stiklinės acto;
· 1 arbatinio šaukštelio jodo arba ¼ stiklinės labai stiprios arbatos nuoviro;
· keteto lašų aromatinio aliejaus (jei norėsite).

Sumaišykite visus komponentus ir gerai išplakite mišinį. Šiuo losjonu galima naudotis keletą dienų, tepant jį ant veido ir atvirų kūno vietų. Augaliniai aliejai, o taip pat jodas ir taninas, esantis arbatoje, gerai absorbuoja ultravioletinius spindulius.

Jei veidas vis dėlto per daug įdegė ir patamsėjo, sekančią dieną pasidarykite kaukę, valančią besilupančios odos likučius, o dar po dienos – balinančią kaukę. Paraudusią apdegusią odą galima nuraminti, patepant ją keletą kartų per dieną žolių nuovirais, arbatos (žalios arba juodos) užpilais arba natūraliu jogurtu.

Balinanti kaukė

Jums prireiks:

· 1 kiaušinio baltymo;
· 1 arbatinio šaukštelio druskos;
· 1 valgomojo šaukšto molio (yra vaistinėse);
· 2 – 3 lašų citrinų sulčių;
· keleto mėtos lapelių (šviežių arba džiovintų).

Sumaišykite sudedamąsias dalis. Patepkite mišiniu veidą ir palaikykite, kol visai išdžius (15 – 20 minučių). Po to nuplaukite šiltu vandeniu. Mėta stimuliuoja ir tonizuoja odą, o taip pat teikia balinantį efektą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją