Mat jei jo apimtis daugiau nei 80 centimetrų, gresia pavojus susirgti II tipo cukriniu diabetu, širdies sistemos ligomis, gali kilti problemų dėl vaisingumo, taip pat labiau linkstama į įvairių formų onkologines ligas. Supažindiname su populiariausiais būdais vapsvos liemeniui sukurti.

Sportinis lankas

Malonu su kompanija lakstyti paskui skraidančią lėkštę, ypač kai pėdos klimpsta į smėlį ir visi kūno raumenys gauna darbo. Tačiau Lietuvoje net vasarą daugiau vėsių orų, todėl sportinis lankas — patikimesnis variantas talijai gludinti. Lankų būna įvairių: gali įsigyti kūno kultūros pamokas mokykloje primenantį plastikinį pablukusios žalios spalvos lanką arba super dizaino kūrinėlį, apklijuotą masažuojamaisiais rutuliukais. Itin modernūs sportiniai lankai geba net skaičiuoti išeikvotas kalorijas.

Tačiau ar masažinius rutuliukus galima laikyti naujausia kalorijų deginimo bei riebalų naikinimo metodika, sporto treneriai ir sportinius lankus išbandžiusios merginos nesutaria. Viena vertus, kuo lankas sunkesnis, tuo daugiau jėgų reikia padėti jį sukant. Kita vertus, amerikiečių sporto treneriai pataria naudoti tik lengvus lankus. Jų nuomone, lengvam lankui sukti energijos reikia daugiau nei sunkiam. Už lengvus lankus balsuoja ir vyrai. Jiems nepatinka merginos lieknomis, bet kraujosruvų nusėtomis talijomis. Pasirodo, daugiau nei kilogramą sveriantys lankai dažnai jų ant kūno palieka.

Nors po kelių treniruočių liemuo prisitaiko prie svorio, geriau lanką sukti saikingai (10 minučių per dieną), ypač jei esi patyrusi išvaržą, nugaros traumų ar kilę problemų dėl inkstų veiklos.

Jogos pozos

Jei kamuoja migrena, jogos mokytojai patars gulėti. Norisi liaunos talijos? Teks padirbėti. Išbandyk tokį pratimą: atsistok tiesiai, dešinę pėdą pasuk į išorę, kairę — į vidų. Jei jogos pasaulyje esi naujokė, geriau pratimą atlikti prie sienos — kad išlaikytum pusiausvyrą. Dešiniu sėdmeniu liesk sieną. Dešinę ranką uždėk ant talijos ir iškvėpdama lenkis į dešinę. Sėdmuo vis dar liečia sieną. Pamažu leisk ranką ant blauzdos ar kulkšnies, kol pajusi raumenų tempimą. Kartok pratimą į priešingą pusę.

Užsiimti joga įmanoma esant bet kokio amžiaus. Kenksmingo poveikio nebus, nebent tavo mokytojas — savamokslis. Nepatyręs treneris greičiau sutraumuos savo kūną, nei prisipažins, kad pratimas pernelyg sudėtingas. Didžiulis jogos pratimų pranašumas: jie ne tik taliją — visą kūną daro stangresnį, be to, gerina savijautą. O mūsų aprašytasis organizmą veikia kompleksiškai: stiprina kojas, liemenį, nugarą, padeda išlaikyti fizinę bei emocinę pusiausvyrą.

“Wii Fit”

Jeigu iki šiol namie atlieki aerobikos pratimų iš vaizdajuostės, vadinasi, beviltiškai atsilikai nuo civilizacijos. Pasaulis išrado “iPhone”, šunį robotą ir žaidimą “Wii Fit”. Jam reikia televizoriaus, specialios platformos pratimams atlikti ir valdymo pulto. Žaidimo esmė: visus pratimus darai iš tiesų trepsėdama ant platformos, kuri prieš tai sugeneravo tavo svorį, svorio centrą bei vikrumą. Platforma rekomenduoja, kokių pratimų tau labiausiai reikėtų, tarkim, talijai, tačiau jei pageidauji, gali rinktis ir kitus iš didelio meniu. Juokingiausia bėgti ristele žiūrint į televizoriaus ekrane žaliuojantį mišką. Ar nebūtų protingiau pabėgioti tikro parko takeliais?

Visi kompiuteriniai žaidimai yra blogiau nei treniruotė klube. Žaidimas negali įvertinti, ar taisyklingai atlieki pratimus, ar tau jie būtini. Kita vertus, daryti pratimus prieš TV ekraną linksmiau nei spoksant į lubas. Japonų tyrimų duomenimis, kompiuteriniai žaidimai, tokie kaip “Wii Fit”, pagal fizinį krūvį prilygsta vidutinio intensyvumo treniruotei. Britanijos sveikatos ministerija netgi įtraukė “Wii Fit” į sveikos gyvensenos programas. Minusas: kaip ir kiti kompiuteriniai žaidimai, “Wii Fit” fiksuoja rezultatus. Todėl kai kurie sporto mėgėjai vis persistengia mėgindami pasiekti aukštesnį lygį.

Pilvo šokis

Profesionalių pilvo šokėjų talija — daili, treniruota, o pilvu jos geba išdarinėti tokius triukus!.. Naujokėms vargu ar pavyks pajudinti pilvo raumenis aukštyn ir žemyn, į kairę ir į dešinę. Pradedančiajai svarbu pajusti kūną, įsiklausyti į jį. Pilvo šokio pagrindas — ritmingi pečių, klubų bei pilvo raumenų judesiai. Šokis siejamas su aerobikos treniruotėmis, mat degina riebalus, stangrina raumenis.

Šokis — vienas saugiausių būdų patobulinti taliją, bet ne pats paprasčiausias. Vienoms pilvo raumenys palyginti lengvai juda, kitoms tenka išlieti daug prakaito ir ilgai treniruotis. Itin didelių pokyčių per keletą mėnesių nepastebėsi. Pilvo šokis teikia daugiau akimis nematomos naudos — gerina vidaus organų darbą, lavina kūno koordinaciją. Šokant dirba raumenys, kurių neįmanoma išjudinti užsiimant, tarkim, lengvuoju kultūrizmu.

Lyg sporto salėje

Tikėjaisi, kad pamiršime sportą? Deja, treniruotės sporto klube — pats veiksmingiausias būdas šonams gludinti. Kita vertus, mankštintis gali visur: namie, baseine, stadione, net darbe. Jeigu tavo biuro kėdė sukasi aplink savo ašį, treniruotis galima kasdien (na, palaukus, kol viršininkas pakils nuo savo kėdės ir išeis pietauti). Atsisėsk tiesiai priešais stalą, rankomis įsikibk į jo kraštą, kojas sulenk ir pakelk iki stalo apačios. Sukiok kėdę į dešinę, į kairę, o pečiai ir galva tegul lieka tiesūs. Jauti, kaip dirba pilvo presas?

Turbūt vaikštai į sporto klubą, bėgioji rytais ar darai mankštą namie. Rūpindamasi liekna talija, nepamiršk stuburo sveikatos. Daugelis pratimų su svarmenimis gali sukelti tokį skausmą, kurio nepajėgs numalšinti jokios tabletės. Taigi rinkdamasi pratimus treniruok-liais konsultuokis su kineziterapeutais. Nepamiršk apšilimo — raumenų tempimo pratimų.

Liposakcijos akcijos

Į poodinį riebalinį audinį sušvirkščiama riebalus skaidančio tirpalo. Kai riebalų ląstelės atsijungia viena nuo kitos, po oda suleidžiama medžiagos, siaurinančios kraujagysles. Tokiu būdu sumažinama kraujosruvų rizika. Tada riebalai išsiurbiami specialia įranga, oda susiuvama beveik nematoma siūle. Ganėtinai rimta operacija, galimas šalutinis poveikis. Todėl ir apie talijos dailinimą tokiu būdu svarstyti verta tik išbandžius paprastesnes priemones: pasukus lanką, padarius atsilenkimų, suderinus mitybą.

Šiek tiek saugesniu variantu laikoma ultragarso liposkulptūra — riebalinių ląstelių naikinimas ultragarsu. Jei oda nėra itin elastinga ir taliją pageidauji sumažinti ne keliais centimetrais, vėliau, po liposakcijos, reikės daugybės kitų grožio procedūrų: masažų, įvyniojimų. Tai ilgai trunkanti ir brangi operacija, kurios rezultatas matyti iškart. Efektas išlieka ilgai, bet galimos komplikacijos: kraujo apykaitos sutrikimai, padidėjęs odos jautrumas, hiperpigmentacija.

Korsetas

Įmanoma sulieknėti ir akimirksniu — reikia tik apsijuosti korsetą. Dėl to jis ir buvo sugalvotas, o 1900 metais pasiekė populiarumo viršūnę. Korsetu suveržtą merginos taliją vaikinas galėdavo apimti plaštakomis, nes ji būdavo vos 30 centimetrų! Gąsdina?

Korsetas — viena šios vasaros mados tendencijų, bet šiandien jis ne veržia, o tik akcentuoja taliją. Senovėje damos dėl pernelyg didelio suveržimo alpdavo, nes tiesiogine žodžio prasme negalėdavo kvėpuoti. Korsetas pernelyg spausdavo liemenį ir krūtis, todėl sutrikdavo kraujotaka.

Kreminiai stebuklai

Sukurta kremų veidui, rankoms, kojoms, net pažastims, vadinasi, ir talijai privalo būti. Kremai, skirti pilvui ir talijai gražinti, aktyvina apykaitos procesus odos ląstelėse, skatina ląstelinio skysčio pertekliaus nutekėjimą, žada lieknesnį kūną. Dar vienas pranašumas: oda tampa lygi, stangri. Paprastai į tokius kremus dedama jūrų augmenijos, kofeino, vitamino E. Kad ir kokie veiksmingi šie kremai būtų, patys gamintojai juos rekomenduoja derinti su kaukėmis talijai bei įvyniojimais.

Kremas talijai mažai kuo skiriasi nuo kremo klubams, šlaunims ar sėdmenims — aktyviesiems komponentams nesvarbu, kokioje kūno vietoje kovoti su riebalais. Deja, kremas gali būti tik pagalbinė priemonė — vis tiek reikės kitų, veiksmingesnių. Tarkim, ryžaisi juosmenį paploninti dešimčia centimetrų. Po treniruotės ir dušo nepamiršk odos patepti veiksminga kosmetikos priemone.

Kūno įvyniojimai

SPA procedūros nuostabios. Guli ištepta kažkuo labai naudingu kūnui, mintys tik pozityvios, imi ir... užsnūsti. O tuo metu biologiškai aktyvios medžiagos ir mineralai aktyvina mikrocirkuliaciją, šalina skysčių perteklių iš kūno. SPA darbuotojos čiulba: neįtikėtina, bet iš kūno dingsta ne tik paviršiniame, bet ir gilesniuose sluoksniuose susikaupę šlakai bei toksinai.

SPA aptiksi įvairiausių liekninamųjų procedūrų, bet pirmenybę teik jūriniams dumbliams. Mokslininkai įrodė: per milijonus metų egzistencijos jūriniai dumbliai įgijo unikalių savybių, kurios nėra būdingos jokiam kitam Žemės augalui. Kenkti įvyniojimai neturėtų, nebent kada nors buvo kilę problemų dėl kraujotakos ar širdies darbo. Įvyniojimų rezultatas matomas ne iš karto, reikia apie 7—10 procedūrų. Malonumas labai nepigus, bet... Britų psichologai pastebėjo, kad moterys po liekninamųjų procedūrų kurso lengviau atsikrato sveikatai kenksmingų įpročių. Pavyzdžiui, atsisako pomėgio vakare užkirsti keptų bulvyčių, pradeda atidžiau rinktis maistą ir greičiau ištirpdo nereikalingus liemens centimetrus.

Pleistras

Dauguma kovos dėl lieknos talijos būdų reikalauja pajudinti kūną. O liekninamasis pleistras? Beveik nematomas ir nesuteikia jokių nepatogumų. Maža lipni juostelė prisotinta medžiagų, kurios greitina medžiagų apykaitą, mažina apetitą (sakoma, ypač sumažėja noras smaližiauti). Nesukelia grįžtamojo (jo jo) efekto. Poveikis ilgalaikis. Ar tai tiesa?

Dietologai įnirtingai purto galvas. Jeigu lieknėjimą skatinančios medžiagos ir prasiskverbia per odą, vargu ar labai mažina svorį. Norint paliauninti liemenį reikia judėti, bet ne sėdėti. Tiesa, niekas neneigia, kad pleistras šiek tiek padailina odos reljefą, tačiau be sporto pasiekti akivaizdžių rezultatų sunku. Ne veltui kai kurie pleistrų gamintojai jau patys pakeitė plokštelę: dėl didesnio efekto pataria gaminį derinti su tinkama mityba bei fiziniais pratimais.