Be reikalo pamirštos pėdos

Mankštinti pėdas taip pat svarbu kaip ir visą kūną. Tik pagalvokime, kiek laiko praleidžiame sėdėdami: darbe prie kompiuterio, automobilyje ar namuose prie televizoriaus. Nuo ilgo sėdėjimo lėtėja kraujotaka ir kraujas sunkiau pasiekia mūsų galūnes, todėl dažnai skundžiamasi kojų skausmais. Sėdint biure ir dirbant kompiuteriu, mūsų pėdos sustingsta, ypač jeigu patalpoje yra vėsu. Pirmoji pagalba šiuo atveju – pratimai pėdoms ir kraujotakos aktyvinimas.

Mūsų pėdos – tai tarsi mažas viso kūno žemėlapis, jose yra taškai, susiję su tam tikrais kūno organais. Tad mankštinant jas ne tik suaktyvinsime kraujotaką ir išvengsime kojų skausmo, bet ir prisidėsime prie viso organizmo darnios veiklos. Be to, pėdų mankšta yra pagrindinė prevencinė priemonė prieš plokščiapadystę.

Geriausia mankšta – vaikščiojimas

Tai, kad vaikščioti basomis sveika, medikai nustatė jau seniai. Jie pataria basomis braidyti po rasą, karštą smėlį, vaikščioti po žolę. Šiurkštus, dygus ar minkštas pagrindas dirgina padus ir palankiai veikia visą organizmą.

Iš daugelio vaikščiojimo basomis metodikų galima išsirinkti sau tinkamiausią. Vaikščiojimas basomis po karštą smėlį rekomenduojamas norint suaktyvinti viso organizmo funkcijas. Vaikščiojimas po žvirgždą arba jūros smėlį naudingas sergant lėtiniu cholecistitu, šlapimo sistemos ligomis. Vaikščiojimas duriančia danga teigiamai veikia kraujagyslių bei kaulų raumenų sistemą. Vaikščiojimas minkšta danga labiausiai tinka nervų sistemos ligų profilaktikai ir gydymui.

Pratimai pėdoms

O štai keletas pratimų, kuriuos rekomenduoja sveiką avalynę bei rekomendacijas pėdų priežiūrai teikiančio „Pėdos centro“ medicininiai kuratoriai. Šie pratimai stiprina pėdos ir blauzdos raiščius bei raumenis, gerina pėdos ir čiurnos sąnarių lankstumą, jų judesių stabilumą.

Neskubant eiti pirštų galais, aukštai pasistiebus. Pėdos ir pirštai įtempiami. Po to neskubant eiti ant kulnų pakėlus ir surietus kojų pirštus. Ėjimą pirštų galais pakaitomis kaitalioti su ėjimu kulnais.

Atsisėsti ant grindų, kojas ištiesti. Norint išlaikyti pusiausvyrą, atsiremti rankomis į grindis. Tempti pėdas ir čiurną žemyn, kol bus jaučiamas tempimas čiurnoje ir pėdos viršuje. Laikyti keletą sekundžių įtempus, paskui atpalaiduoti. Tada lenkti pėdą į save. Laikyti keletą sekundžių įtempus, paskui atpalaiduoti.

Gulint ar sėdint nuleisti kojas, o rankas padėti ant šlaunų. Suglausti ir išskėsti pėdos pirštus pasyviai, vien tik raumenis. Jeigu tai nepavyksta, skėtimą ir suglaudimą atlikti ranka, judinant kiekvieną pirštą atskirai.

Atlikti gilius pritūpimus ant pirštų galų.

Gulint ant nugaros iškelti kojomis suimtą kamuolį aukštyn ir sukti jį pėdomis ore.

Atsisėdus ant grindų laikyti kojas ištiesus, o rankas nuleisti laisvai. Suimti pėdų pirštus rankomis ir švelniai lenkti juos žemyn. Nykštys lenkiamas atskirai nuo kitų pirštų. Po to pėdų pirštus švelniai patraukti link savęs. Nykštys traukiamas atskirai nuo kitų pirštų. Šiuos du judesius kartoti pakaitomis.

Atsistojus kojos pirštais suimti ant grindų gulinčią nosinaitę, pakelti viena koja, keletą kartų plačiai pamojuoti nosinaite pirmyn ir atgal, išmesti aukštyn į priekį. Pakartoti kita koja.

Stovėti tiesiai ant žemės, rankas laikyti laisvai arba jas išskėsti į šonus. Eiti tiesiai išilgai apvalios lazdelės, gulinčios ant žemės. Jeigu reikia, pusiausvyrą reguliuoti rankomis. Lazdelės galas turi būti įtvirtintas, kad lazdelė nepasisuktų.

Gulint ant nugaros sulenkti kojas per kelius, suglausti abu padus ir keletą kartų spustelti. Po to įtempus raumenis išlenkti pėdų skliautus ir suformuoti tarp pėdų „langelį“.

Atsisėsti ant grindų „turkiškai“ sukryžiuotomis kojomis ir sėdėti apie minutę. Po to atsisėsti ant kulnų ir taip sėdėti taip pat apie minutę.

Atsisėdus ant grindų atsiremti rankomis į grindis už nugaros. Padais suimti kamuolį, pakelti jį kuo aukščiau ir palaikyti keletą sekundžių. Po to lėtai nuleisti.

Stovėti ant žemės, rankas nuleisti prie šonų. Vidinėmis kojų dalimis suimti nedidelį kamuoliuką ir ridenti jį į priekį einant ant išorinių pėdų kraštų.

Stovėti ant žemės, pėdos pečių plotyje. Kojas sulenkti per kelius. Rankas sulenkti ir sugniaužti į kumščius tarsi ruošiantis boksuotis. Kūno svorį perkelti ant dešinės kojos, o kairę, sulenkus stačiu kampu, kelti kiek galima aukščiau. Nuleidus koją ant žemės statyti prieš save. Grįžti į pradinę padėtį ir pratimą kartoti keliant kitą koją.

Pratimai nėra sudėtingi. Reikia tik šiek tiek noro ir laiko norint juos atlikti. Bet kokiu atveju, pėdų nevalia pamiršti ir dėmesys joms turi tapti neatsiejamas mūsų kasdienio rūpinimosi savimi ritualo dalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją