Tenka pripažinti, kad pastaruoju metu itin daug diskutuojama teigiamo omega-3 riebalų rūgščių, gliukozionalų ir antocianinų poveikį žmogaus organizmui. Dažnai jaučiamės turintys itin daug žinių ir kuo puikiausiai suvokiantys lyg šluota organizmą iššluojančių antioksidantų naudą, stebuklingą jų gebėjimą apsaugoti organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, kurie savo ruožtu siejami su senėjimu ir vėžiu. Vis dėlto šiais įsitikinimais pastaruoju metu vis dažniau imta abejoti, rašo „The Guardian“.

Taigi neišvengiamai tenka pripažinti, kad mityba – neįtikėtinai sudėtingas dalykas, kiekvieno asmens atveju pasižymintis vis kitokiomis savybėmis. Jei jūsų mityba subalansuota, vartojate daug vaisių bei daržovių ir reguliariai mankštinatės, jokių superproduktų jums paprasčiausiai nereikia, o štai jei viso to nedarote, jokie superproduktai jūsų neišgelbės.

Lapiniai kopūstai

Mūsų dienomis šis produktas iš tiesų neįtikėtinai populiarus. Be jokios abejonės, būtų sunku rasti mažiau egzotišką produktą: lapiniai kopūstai auginami didžiojoje Europos teritorijos dalyje jau tūkstančius metų.

lapiniai kopūstai

Nauda sveikatai

Daugumai kuo puikiausiai žinoma, kad į mitybos racioną patariama įtraukti kuo daugiau daržovių. Taigi kyla klausimas: ar lapiniai kopūstai daug geresni nei kitos žalios lapinės daržovės? Tikrai ne. Superproduktų gerbėjai nuolat vardija daugybę šios daržovės privalumų (turi geležies, vitaminų, skaidulų ir antioksidantų). Vitaminų ir mineralų kiekis skirtingų daržovių sudėtyje nevienodas, įtakos turi ir dirvožemis, naudojamas šioms daržovėms auginti. Tiesa, lapiniuose kopūstuose kalcio ir vitamino B6 daugiau nei kopūstuose, brokoliuose, briuseliniuose kopūstuose, špinatuose ar morkose. Kita vertus, lapiniuose kopūstuose mažiau geležies, magnio ir kalio nei špinatuose ir mažiau ląstelienos nei briuseliniuose kopūstuose. Kitaip tariant, nėra reikšmingų įrodymų, galinčių patvirtinti, kad vartojant daug vaisių ir daržovių, tarp kurių yra ir lapinių kopūstų, pasiekiami geresni rezultatai, nei vartojant daug vaisių ir daržovių, tarp kurių lapinių kopūstų nėra.

Ekologinis reitingas

Produktas beveik tobulas, nes jį be didesnių sunkumų galima auginti savarankiškai.

Avokadai

Prinokęs avokadas – tikras delikatesas, šiuo metu įkopęs į tikrą populiarumo viršūnę. Įdomu pastebėti, kad maistingumo prasme ši didelė uoga – neįprastas produktas.

Sumuštinis su avokadais ir pinijų sėklomis

Nauda sveikatai

Avokadų sudėtyje gausu riebalų. Tiesa, tai – mononesotieji riebalai, apsaugantys širdies ir kraujagyslių sistemą nuo ligų. Vis dėlto vertėtų nepamiršti, kad šios rūšies riebalais organizmą aprūpinsite ir vartodami riebios žuvies, riešutų, termiškai neapdoroto alyvuogių, saulėgrąžų aliejaus ir daugybės kitų produktų. Be to, avokadai kaloringi, nors daugeliui ir atrodo visiškai „nekalti“.

Ekologinis reitingas

Nieko gero. Miškų kirtimas, būtinas avokadų auginimui, Meksikoje yra tapęs rimta problema. Be to, avokadams auginti eikvojama labai daug vandens. Drėgmės trūkumo kamuojamoje Kalifornijoje ši problema dar opesnė. Lyg to dar būtų maža, avokadai itin sunkūs, juos tenka gabenti iš tropinių regionų ir pakeliui užtikrinti vėsą.

Granatai

Ryškiai rožinės spalvos, malonaus skonio egzotiškieji granatai daugelio itin mėgstami. Daugumai itin priimtina granatų vartoti sulčių pavidalu.

Nauda sveikatai

Tenka pripažinti, kad patvirtinta granatų nauda sveikatai tik tiems, kurie sveikatos sutrikimų jau turi. Teiginiai apie neva stebuklingą granatų poveikį mažinant cholesterolio arterijoms daromą žalą ir aktyvinant kraujotaką neatrodo pakankamai įtikinami ir pagrįsti. Kažin ar būtų tinkama šventai tikėti ir prostatos vėžio progresavimą mažinančiu granatų poveikiu. Jūsų neturėtų stebinti teiginiai apie granatų (ypač jų išoriniame apvalkale) esančius antioksidantų klodus, nes kol kas nėra jokių įtikinamų įrodymų, patvirtinančių neginčijamą antioksidantų naudą sveikatai.

Ekologinis reitingas

Granatmedžiai be didesnių sunkumų auga karštuose kraštuose, jiems auginti nereikia daug vandens. Vis dėlto po kelerius metus fiksuoto gausaus lietaus granatmedžius auginti suskubę Indijos ūkininkai patyrė rimtų sunkumų.

Goji uogos

Šios uogos ne tik populiarios, bet ir pakankamai brangios. Išdžiovintos jos primena rožines razinas ir puikiai tinka užkandžiauti ir maišyti su kitais produktais.

Nauda sveikatai

Goji uogos jau tūkstančius metų užima garbingą vietą tradicinėje kinų medicinoje, tačiau tai dar ne priežastis pernelyg jas sureikšminti. Nors kažin ar valgydami šių uogų, ar gerdami šių uogų sulčių pakenksite sveikatai, vis tik nėra įtikinamų įrodymų, galinčių patvirtinti, kad šios uogos nors kiek naudingesnes nei kitos.

Ekologinis reitingas

Šių uogų galima auginti savarankiškai, tačiau didžioji dalis atgabenama iš Kinijos.

Ispaninio šalavijo sėklos

Centrinėje ir Pietų Amerikoje augančiose sėklose gausu omega-3 riebalų rūgščių. Be to, šios sėklos sumaišytos su skysčiu virsta klampia želės pavidalo mase, todėl kuo puikiausiai tiks gėrimams tirštinti ar neįprastai želei ruošti. Ispaninio šalavijo sėklų galite barstyti ant beveik visų patiekalų, dar jas galite sutrinti į miltus ir ruošti kepinius.

Nauda sveikatai

Vis dėlto ispaninio šalavijo sėklų nauda sveikatai perdėta. Omega-3 riebalų rūgščių gausu riebiose žuvyse, kurių rekomenduojama valgyti laikantis Viduržemio regiono dietos. Tiesa, 100 g šių sėklų net 17 g omega-3 riebalų rūgščių, t. y. neįtikėtinai daug. Deja, tenka pripažinti, kad šiose sėklose esančios riebalų rūgštys skiriasi nuo tų, kurių aptinkama riebiose žuvyse. Kitaip tariant, iš ispaninio šalavijo sėklų gautos omega-3 riebalų rūgštys panaudojamos labai neefektyviai. Be to, kažin ar būtų lengva suvartoti net 100 g šių sėklų. Maža to, derėtų savęs paklausti, kodėl norite organizmą aprūpinti dideliu omega-3 rūgščių kiekiu. Žuvis neabejotinai žmogaus organizmui yra naudinga, nes padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, o štai įrodymų, patvirtinančių iš kitų šaltinių gautų omega-3 riebalų rūgščių naudą sveikatai, įtartinai mažai.

Ekologinis reitingas

Šios sėklos – neabejotinai tinkamas variantas tiems, kurie nevartoja žuvies.

Burokėliai

Dar visai neseniai burokėliai nebuvo įdomūs beveik niekam. Kažin ar kam šios šakninės daržovės plastiko pakuotėse ar išmirkytos acte kėlė apetitą. Burokėliai nebent domindavo garbaus amžiaus asmenis, kuriems sentimentus kelia kondensuotas pienas ir liežuvio užkandis. Dabar burokėliai ir vėl įkopę į populiarumo viršūnę, kurios yra tikrai verti. Juos galima kepti, atsargiai marinuoti, iš jų spausti sultis. Be to, maistui kuo puikiausiai tinkami ir burokėlių lapai, o ryški šakninės šios daržovės dalies spalva neabejotinai taps tikra stalo puošmena.

Marinuoti burokėliai

Nauda sveikatai

Kaip ir bet kurios kitos rūšies daržovės burokėliai – nuostabus vitaminų ir mineralų šaltinis. Tiesa, burokėliai vadinami superproduktu ir tituluojami tobulu papildu sportuojantiesiems. Nors didelė burokėlių sulčių porcija iš tiesų pasižymi šiek tiek spaudimą mažinančiu poveikiu, vis dėlto kur kas geresnio rezultato pasieksite reguliariai mankštindamiesi, vartodami mažiau druskos ir nepamiršdami išgerti gydytojo išrašytų vaistų.

Ekologinis reitingas

Puikiai tinkami auginti savarankiškai.

Jūros dumbliai

Mūsų dienomis jūros dumbliai neabejotinai išgyvena tikrą pakilimą. Svarbi vieta jiems tenka Azijos virtuvėje, ypač vertinami jūros dumbliai Japonijoje. Kadangi jų skonis neįprastas, nieko keisto, kad iki šiol jūros dumbliai itin dideliu populiarumu nepasižymėjo.

Nauda sveikatai

Jūros dumbliai – retas negyvūninės kilmės produktas, kuriame itin gausu vitamino B12. Taigi ne be reikalo šis produktas tituluojamas tikru atradimu veganams, nenorintiems vartoti papildų. Vis dėlto visiems kitiems jūros dumbliai tėra skanus ir sveikas produktas. Žinoma, jūros dumblių sudėtyje yra nemažai kalcio ir geležies, tačiau šių medžiagų be didesnių sunkumų gausite vartodami ir kitų produktų. Nors jūros dumblių sudėtyje esantis jodas, skaidulos ir alginatas, kaip teigia kai kurie šaltiniai, padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, kažin ar pavyktų surinkti pakankamai svarių įrodymų šiam poveikiui patvirtinti. Be to, derėtų nepamiršti, kad jodo vartoti rekomenduojama saikingai. Lyg to dar būtų maža, tam tikromis sąlygomis augintų jūros dumblių sudėtyje gali būti gausu sunkiųjų metalų, kurie gali turėti neigiamo poveikio žmogaus organizmui.

Ekologinis reitingas

Dalyje Filipinų ir Tanzanijos teritorijų kitų rūšių augalai naikinami siekiant padidinti plotus jūros dumbliams auginti. Kita vertus, jūros dumblių plantacijose sukuriamos tinkamos gyvenimo sąlygos kitoms gyvybės rūšims klestėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)