Labiausiai jūros kopūstai išsiskiria tuo, kad turi ypač daug jodo. „Jodo yra ir įvairiose jūrų gėrybėse, žuvyse, šiek tiek jo yra pupelėse, daržovėse, vynuogėse, piene, paukštienoje, kiaušiniuose. Maždaug 2 proc. reikiamo jodo paros kiekio į organizmą patenka su įkvepiamu oru. Ypač priturtintas jodu yra pajūrio oras. Vis dėlto jūros kopūstų sudėtyje jodo yra daugiausia“, – sako dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja-dietologė Žana Antonova.

Gydytoja sako, kad jodas būtinas skydliaukės veiklai, o skydliaukė turi didelę įtaką medžiagų apykaitai. Dėl to, anot jos, jūros kopūstus itin patartina vartoti žmonėms, kurie kenčia nuo vidurių užkietėjimo.

Ž. Antonovos teigimu, jūros kopūstus įtraukti į savo racioną gerai ir dėl kitų juose esančių vertingų elementų. „Jūros kopūstai turi ir daug kitų žmogaus organizmui naudingų mikroelementų ir vitaminų – ir geležies, ir kobalto, vitamino C, daug skaidulų, kurios skatina virškinamojo trakto veiklą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir onkologinių storosios žarnos susirgimų, mažina cholesterolio kiekį“, – teigia ji.

Dėl šių savybių jūros kopūstus į savo racioną Ž. Antonova rekomenduoja įtraukti žmonėms, sergantiems širdies kraujagyslių ligomis, tai pat tiems, kurie turi padidėjusį cholesterolio kiekį, ir besilaukiančioms moterims. „Kai nėščiai moteriai trūksta jodo, vaikai gimsta protiškai atsilikę“, – perspėja gydytoja-dietologė.

Nors tai tikras sveikatos šaltinis, ne visiems jūros dumbliai yra priimtini dėl specifinio savo kvapo ir skonio.

Tokiu atveju gydytoja pataria rinktis kitaip paruoštus jūros dumblius. „Galima rinktis įvairius jūros dumblius – ne tik konservuotus aliejuje, salotų pavidalu, bet ir džiovintus. Pastarieji neturi to intensyvaus specifinio kvapo ir skonio, juk valgydami sušius, to nejaučiame. Be to, juose dar daugiau jodo“, – pataria gydytoja-dietologė.

Ji atkreipia dėmesį, kad konservuotuose jūros kopūstuose yra daugiau druskos, tad tokių dumblių nerekomenduoja žmonėms, kuriems būtina riboti natrio kiekį, pavyzdžiui, dėl padidinto kraujospūdžio. O jei vis tiek norisi būtent konservuotų jūros kopūstų, Ž. Antonova pataria juos tiesiog praplauti.

Džiovintus jūros kopūstus galima vartoti vietoje paprastos druskos, nes jie turi natrio, o tai yra vienas iš sudedamųjų druskos komponentų. Tereikia juos sumalti ir pakeisti įprastą druską.

Jūros kopūstais galima gardinti įvairius patiekalus. „Tai jau fantazijos reikalas – jie tinka ir sriuboms, ir salotoms, iš jų kepa net duoną. Džiovinti jūros kopūstai gali būti įberiami kaip kažkoks pagardas į įvairius patiekalus. Taip daryti labai rekomenduoju tiems, kam nepatinka specifinis jūrų kopūstų skonis ar kvapas, nors įdėjus į sriubas ar iš jų ką nors kepant, kvapas taip pat nelabai jaučiamas“, – sako Ž. Antonova.

Vis dėlto, nors gydytoja sako, kad jodo trūkumas pastebimas visame pasaulyje ir vis rekomenduojama į savo racioną būtinai įtraukti jodo turinčių produktų, jūros kopūstus gali vartoti ne visi. „Jūros kopūstų nepatariama vartoti žmonėms, kurie alergiški jodui, taip pat tiems, kurie turi riboti kalio kiekį savo racione. Susilaikyti turėtų ir žmonės, kurie vartoja jodo preparatus. Padauginus jodo, pasekmės nebūtų labai ryškios, tačiau, pavyzdžiui, dėl to galėtų išberti odą“, – įspėja Ž. Antonova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)