Štai 11 valgomų lauktuvių idėjų, kurios dvelkia mūsų tradicijomis ir tuo, kuo didžiuojamės.

Lietuviškas medus

Lietuviškas medus ypatingas, vertinamas dėl kokybės ne tik pas mus, bet ir pasaulyje. Mūsų medus garsėja tuo, kad surenkamas iš labai įvairių natūralių gamtos augalų, poliflorinis, tad turi savyje itin daug naudingų medžiagų. Jeigu turite kaimynystėje bitininką – paremkite jo darbą ir nusipirkite medaus lauktuvėms iš savo krašto. Jei ne, ieškokite ūkininkų turgeliuose ar parduotuvės ūkininkų lentynose.

Beje, kietą medų leidžiama gabenti ir rankiniame lėktuvo bagaže.

Ruginė duona

Daugelis tautiečių išvykusių svetur sako bene labiausiai pasiilgstą tikros lietuviškos ruginės duonos. Užsienyje būna pirkti tamsios duonos, tačiau mūsų duona yra unikali. Aromatinga, sodri, neretai pagardinama kmynais.

Ruginė duona

Dar ne taip seniai be ruginės duonos neapsieidavo jokia proga, o pats žodis „duona“ mūsų kalboje tapęs maisto sinonimu. Puikiai derės ir su medumi.

Beje, kepta duona su česnaku neseniai „Taste Atlas“ išrinkta ir geriausiu pasaulyje užkandžiu.

Žvalgykitės autentiškų receptūrų duonos didžiosiose parduotuvėse arba turgeliuose bei kepyklėlėse.

Rūkytas varškės sūris

Keptas, rūkytas ar džiovintas varškės sūris – tokių vargiai rasite svetur. Net ir vežant į sūriais garsėjančius kraštus, lietuviški sūriai būna deramai įvertinti.

Varškės sūrį labai skanu kepti orkaitėje ar ant grilio, tereikia pamarinuoti su trupučiu aliejaus, česnako ar čiobrelio šakele.

Kanapių sėklos

Sveiko maisto parduotuvėse ir didžiosiose parduotuvėse rasite lukštentų kanapių sėklų, kanapių žiedų arbatos ar nelukštentų kanapių sėklų. Pastarąsias sugrūdus su druska, gausite autentišką bulvių pagardą. Ypač tiks sveikuoliams, kreivai žiūrintiems į saldžias lauktuves.

Kanapių sėklos

Naminė miško uogų uogienė

Nostalgiškai jauki saldi lauktuvė. Mums tai dar jokia egzotika, tačiau kai kur uogavimas miškuose jau nueina užmarštin. Jei neturite darbščių mamų, močiučių ar tetulių, įsigyti galite ir mažose krautuvėlėse ar turgeliuose.

Sula

Gal dar pamenate iš vaikystės skonį, kai senelis grįždavo iš beržynėlio nešinas skaidriu stiklainėliu. Jame – gardi vos salstelėjusi pavasarinė beržų sula. Patogu, kad galima nusipirkti ir parduotuvėje, net jei neturite tokio senelio. Kupina mikroelementų, mineralų ir linkėjimų iš gimtinės.

Sula

Skilandis ar vytintos dešros

Mėsos gerbėjams patiks kvapnus ir ypatingos apvalios formos skilandis, mūsų tautinio paveldo produktas. Įprastai gardinamas kadagio uogomis, brandinamas ir šaltai rūkomas kvapniomis malkomis. Garsėja mūsų kraštas ir kvapniomis vytintomis ar rūkytomis dešromis. Ieškokite ūkininkų lentynose.

Lietuviški saldainiai ar šokoladas

Mūsų šokolado gaminiai tikrai verti nuodėmės. Išsirinkite dailioje pakuotėje, garsinančią mūsų pasiekimus ar menininkus. Mūsų šokolado meistrai yra pelnę net prestižinius tarptautinius Šokolado akademijos apdovanojimus.

Šakotis

Šakotis

Šakotis yra pamėgta lauktuvė ir ne be reikalo. Puošniai atrodo ir daugelyje šalių nematytos, įmantrios išvaizdos skanėstas. Nepatingėkite paieškoti geros sudėties šakočių, iš natūralių produktų, be nereikalingų priedų. Būna ir nedidelėse, transportavimui pritaikytose pakuotėse.

Norintys įmantresnio ir retesnio skanėsto – rinkitės Lietuvos totorių kepamą Šimtalapį, su gausiu aguonų įdaru.

Grybukai

Irgi mūsų kulinarinis paveldas. Ieškokite, kad būtų meduolinės tešlos ir geros sudėties, tokie ilgiau išlieka skanūs ir švieži. Žaismingi, gražūs, o užsienyje retai tokių pamatysi, tad bus maloni staigmena ir mažiems, ir dideliems. Rasite vietinėse kepyklėlėse. Galėsite papasakoti ir apie mūsų grybavimo tradicijas. Beje, džiovinti miškų grybai irgi puiki lauktuvė – pakelis džiovintų baravykų ar voveraičių paskleis Lietuvos miškų kvapą gavėjo virtuvėje.

Liofilizuotos uogos

Liofilizuotos uogos tikrai ne paveldas, bet deramai reprezentuoja mūsų šalį – juk šiomis uogomis aprūpiname į kosmosą skrendančius Europos kosmonautus. Pasirinkite mūsų kraštui būdingas mėlynių, šaltalankių, bruknių ar spanguolių šaltyje džiovintas uogas.

Prieš rinkdami lauktuves ar kraudami jas svečiams į kelionę, pasidomėkite, kokie reikalavimai galioja gabenant jas į paskirties šalį, taip pat atsižvelkite į apribojimus lėktuvuose vežamiems skysčiams rankiniame bagaže.

Su tokiu lietuvišku lauknešėliu pradžiuginsite tiek savo giminaičius, išsiilgusius gimtinės skonio, tiek užsienio svečius, norinčius paragauti lietuviškų vaišių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)