Šventes lietuviai kaip visuomet pasitiks sočiai

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad apsipirkimo įkarštis Velykoms jau tikrai įsibėgėjo – sumaniai apsipirkti pratę pirkėjai naudojasi kassavaitinėmis akcijomis tūkstančiams prekių ir aktyviai pildo pirkinių krepšelius šventiniam stalui reikalingais produktais.

„Ne paslaptis, kad daugelis pirkinius planuoja žiūrėdami į akcijas. Mums rūpi, kad gražiausia pavasario šventė kiekvienuose namuose būtų skani, įvairi ir spalvinga, todėl platus pas mus ne tik asortimentas, bet plačios ir nuolaidos. Kompromisų kokybei nedarome, todėl pirkėjai gali įsigyti puikios kokybės produktus už itin gerą kainą ir turėti gausų stalą ne tik per Velykas, bet ir kiekvieną dieną“, – sako G. Kitovė.

„Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad tradiciškai paskutinę savaitę prieš Velykas auga miltų, majonezo, silkės, baltų kiaušinių ir įvairiausių užkandžiams skirtų ingredientų paklausa, o arčiau šventės pirkėjai renkasi šviežią mėsą, žuvies ir jūros gėrybių produktus. Nenorintys ilgai suktis virtuvėje, dairosi „IKI šefų“ jau paruoštų mišrainių, salotų bei kitų patiekalų.

Ryškiomis spalvomis pirkinių krepšelius nudažo ir gausus šviežio derliaus gėrybių asortimentas – gurgždančios salotos ir kvapnūs pomidorai, traškūs trumpavaisiai agurkai, smidrai ar žirnelių ankštys, kuriems draugiją palaiko vitaminų kupini žalumynai.

Itališkas Velykų tartas – svečius nustebinsite ne tik skoniu

Žalumynų tikrai prireiks ir norintiems pasigaminti tradicinį itališką Velykų pyragą Torta Pasqualina, kilusį iš Ligūrijos regiono. Ar žinojote, kad kiaušiniai, paslėpti įdare, turi simbolinę reikšmę? Tai gyvybės ženklas, svarbus Velykų ir atgimstančio pavasario kontekste.

Ingredientai:

  • 2 lakštai sluoksniuotos bemielės tešlos

  • 500 g rikotos sūrio

  • 300 g špinatų lapų

  • 50 g tarkuoto Parmezano sūrio

  • 4–5 kiaušiniai

  • 1 kiaušinio trynys – aptepimui

  • 1 smulkintas svogūnas

  • 2–3 šaukštai alyvuogių aliejaus

  • Žiupsnelis malto muskato riešuto

  • Žiupsnelis druskos ir maltų juodųjų pipirų

Paruoškite įdarą: špinatus trumpai pakepinkite su alyvuogių aliejumi ir svogūnu, kol šie suminkštės. Nusausinkite, šiek tiek atvėsinkite ir sumaišykite su rikotos ir parmezano sūriu, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir muskato riešutu.

Į kepimo formą įklokite iškočiotą vieną sluoksniuotos tešlos lakštą. Ant jo sudėkite rikotos ir žalumynų įdarą. Šaukštu įdare suformuokite nedideles duobutes ir į kiekvieną jų įmuškite po žalią kiaušinį taip, kad trynys neišsileistų.

Uždenkite įdarą antruoju iškočiotu tešlos lakštu, užspauskite kraštus. Viršų patepkite kiaušinio tryniu.

Pašaukite pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 45–50 min, kol pyragas įgaus gražią auksinę spalvą. Prieš patiekiant leiskite pyragui pilnai atvėsti!