Kepdavo kugelį ir pagamindavo kibirą giros
Ponia Biruta iš Žemaitijos ir jos anūkas Romas Gaučas prieš keletą metų drauge ėmė kurti vaizdo turinį apie tai, kaip valgyklų šefė, kulinarė B. Stankevičienė, kurią Romas meiliai vadina Mo, gamina įvairiausius patiekalus. Jų kuriamas turinys nugula „Youtube“ kanale „Romas and MO“, o nufilmavę beveik šimtą receptų nutarė, kad metas išleisti ir knygą, kuri dienos šviesą išvydo pavadinimu „Močiutės receptai“.

Paprašyta prisiminti Velykas ir kokių valgių per jas paruošdavo mama, kai dar pati buvo vaikas, ponia Biruta papasakojo, kad jie buvo patys paprasčiausi: „Mūsų šeima buvo gausi. Iš vakaro mama priskusdavo kibirą bulvių, jas sutarkuodavo, iškūrendavo pečių ir pakepdavo kugelį. Prie kugelio į atskirą puodą įdėdavo troškintis kopūstus.
Velykų rytą dar prieš penkias išeidavome į bažnyčią, kurioje Mišios prasidėdavo septintą valandą, nes eiti tekdavo labai toli – 10 km pieškute. Kai pareidavome iš bažnyčios, kugelis visąlaik būdavo karštas, kiaušiniai irgi būdavo iš vakaro išverdami. Mama dar kepdavo bulką, bandeles su varške, lašinukais, būdavo sūris, jeigu karvė duodavo pieno.
Jei būdavo koks veršiukas, pagamindavo veršienos vyniotinį. Iškepdavo kiaulieną arba karką. Padarydavo kibirą giros. Būdavo labai skani.“
Gamina žuvį, mišraines, vyniotinius
Paklausta, ar išlaikė kai kurias šių tradicijų, pašnekovė sakė kartais pagaminanti veršienos vyniotinį, o apie girą išgirdęs anūkas Romas mestelėjo močiutei, kad šią tradiciją ji vis dėlto galėtų grąžinti. „Gersi tu jau tą girą“, – atsakė pasijuokdama. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar šeimoje išlikęs kiaušinių marginimas, daužymas ir valgymas.
Pasiteiravus, ką dabar gamina Velykų stalui, ponia Biruta pajuokavo, kad nieko nebereikia gaminti: „Dabar visko pilna, nieko gaminti nereikia, parduotuvių lentynos lūžta. O jaunimui svarbiausia, kad būtų sušių, nes, jeigu jų nėra – nėra šventės (juokiasi).“
Vis dėlto ne viską šeima perka parduotuvėse, ponia Biruta pagamina žuvies, silkės, mišrainės, vieną kitą vyniotinį. Pridūrė, kad kugelio, kaip kepdavo mama, dabar jau tikrai Velykoms nebekepa, o ant šiųmetės šventės stalo planuoja patiekti karštą kalakutienos kumpį.

5 receptai Velykų stalui
Su „Delfi“ skaitytojais ponia Biruta pasidalijo penkiais savo receptais, kurie puikiai tiks Velykų stalui.
Virtas kiaulės liežuvis
Reikės:
vandens;
0,7 kg kiaulių liežuvių (arba jaučio liežuvio).
Marinatui:
4 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių;
2 a. š. druskos;
0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų;
0,5 a. š. džiovintų salierų lapų;
2 lauro lapų.
Pirmam padažui:
3 v. š. konservuotų žirnių;
2 v. š. majonezo;
20 g svogūnų laiškų (ir šiek tiek dekoravimui);
žiupsnelio druskos;
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
Antram padažui:
1/3 pjaustyto ilgo agurko;
10 g krapų (ir šiek tiek dekoravimui);
2 v. š. majonezo;
žiupsnelio druskos;
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

Paruošimas:
1. Nuplaukite ir palikite liežuvius vandenyje apie 24 valandas, kad juos išvalytumėte. Išpilkite vandenį ir nusausinkite liežuvius.
2. Sumaišykite visus marinato ingredientus. Įtrinkite marinatą į liežuvius. Palikite marinuotis šaltoje vietoje apie 24 valandas.
3. Įdėkite liežuvius su visais marinato ingredientais į vandenį. Užvirkite. Virkite juos maždaug 1,5 valandos arba tol, kol liežuviai išvirs.
4. Supjaustykite liežuvius norimo dydžio gabalėliais.
5. Kruopščiai sumaišykite visus pirmojo padažo ingredientus. Į lėkštę dėkite liežuvio gabaliukus ir padažą. Papuoškite svogūnų laiškais.
6. Kruopščiai sumaišykite visus antrojo padažo ingredientus. Į lėkštę dėkite liežuvio gabaliukus ir padažą. Papuoškite krapais.
