Neįprasta diagnozė išaiškėjo ne iš karto

Kaunietė Eglė (vardas redakcijai žinomas) su šeima pasirinko atostogoms daugelio pamėgtą Turkiją. Čia mergina dalį laiko keliavo, tačiau kelias dienas leido tiesiog ilsėdamasi prie baseino. Vieną tų dienų vėliau teko prisiminti ilgam, nes po nemalonaus nutikimo sekė ilgas gydymas ir reabilitacija:

„Aš ėjau nuo baseino prie gultų ir paslydau ant šlapių plytelių. Nukritau tiesiai ant nugaros. Na, atsikėliau, lyg ir gerai jausdamasi, tik išsigandusi nuėjau atsigulti. Skausmas tikrai neatėjo iš karto. Keista, bet tam prireikė kelių savaičių“, – teigė Eglė. Jau grįžusią į Lietuvą, po kurio laiko merginą ėmė kamuoti vis stipresni nugaros skausmai juosmeninėje dalyje:

„Pradžioje skausmą jutau tik lenkdamasi, paskui jau kiekviename žingsnyje, lipant laiptais. Tai buvo labai stiprus skausmas.“ Mergina kreipėsi į medikus, o šie pradžioje nerado jokių pakitimų. Visgi, vėliau, padarius dubens rentgeno nuotrauką, pamatytas itin netikėtas rezultatas – maža dubens kaulo dalelė buvo nebe savo vietoje. Pasirodo, kritimo metu raumuo atplėšė dalelę kaulo.

Anot BTA Asmens draudimo produktų vadovo Ronaldo Grizicko, nors toks atvejis kaip Eglės nutiko svečioje šalyje, žmonės, apsidraudę Asmens draudimu, vis tiek gauna išmokas. Tiesa, svarbu laiku kreiptis į medikus:

Ronaldas Grizickas

„Įvykus nelaimingam atsitikimui, asmuo turėtų nedelsdamas kreiptis į gydymo įstaigą, kad jam būtų suteikta būtinoji medicinos pagalba. Iš gydymo įstaigos reikėtų gauti medicinos pažymą, kurioje nurodyta išsami informacija apie nustatytą diagnozę ir skirtą gydymą. Tuomet derėtų informuoti BTA apie įvykį telefonu arba užpildžius pranešimo formą svetainėje ir pateikti reikiamus dokumentus. Sprendimą dėl draudimo išmokos mokėjimo BTA priims per kiek įmanoma trumpesnį laiką.“

Vienos traumos gyvenimą sutrikdo trumpam, kitos jį apverčia aukštyn kojomis

Eglė buvo paguldyta į ligoninę, kur laukė vienas reikalavimas – judėti kiek įmanoma mažiau: „Kad viskas sugytų, turėjau visiškai sumažinti kūno judesius, net nekeisti pozicijų lovoje. Ligoninėje praleidau savaitę, o grįžusi namo irgi gulėjau, jokių vaikščiojimų, tik į tualetą ir atgal į lovą. Toliau sekė ilga reabilitacija sanatorijoje. „Laimei, jauname amžiuje tokios traumos paprastai gyja sėkmingai ir šiandien mergina nejaučia likusių pasekmių.

Pasak R. Grizicko, per metus draudimo bendrovė registruoja apie 4 000 bylų dėl traumų, kritinių ligų ar susirgimų: „Didžiąja dalį jų sudaro būtent traumos. Asmens draudimas apima itin plačią traumų įvairovę, tačiau dažniausiai sulaukiame užklausų dėl randų, nudegimų, čiurnos, kelio raiščių, menisko ar rankos pirštų traumų, kaulų lūžių ir panašių traumų.“

Anot BTA Asmens draudimo produktų vadovo, gana daug pranešimų apie įvairias traumas sulaukiama vasarą, mat nemažai laiko leidžiama gamtoje, o ir laisvalaikis dažnai - kur kas aktyvesnis nei šaltuoju metų laiku.

„Patyrus rimtą traumą ar susirgus sunkia liga, bet kokiu atveju asmuo susiduria su problemomis: jis negali dirbti, kuriam laikui praranda savo pajamas, taip pat gali pasitaikyti situacijų, kai gydymas nėra kompensuojamas ir už paslaugas reikia susimokėti iš savo kišenės. Tokiu atveju iš tiesų sunku palaikyti finansinį stabilumą ir susiduriama su sunkumais. Kokio dydžio tie sunkumai ir kokios tai rizikos, atsakyti sunku, kiekvienas besidraudžiantis asmuo tikimybę patirti traumą ar susirgti vienokia ar kitokia liga vertina labai skirtingai“, – kalba draudimo specialistas.

Visos rizikos, nuo kurių draudžiamasi Asmens draudimu, anot R. Grizicko, yra realios: „Jos apima atvejus, sutinkamus kasdienybėje, tačiau vienos jų pasitaiko dažnai ir palieka mažesnius padarinius, kaip, pvz., lengvos traumos, kitos žmonių gyvenimus apverčia 180 laipsnių kampu, kaip, pvz., netektas darbingumas ar kritinė liga.“

Draudimo išmokos dydį, sako ekspertas, lemia traumos pobūdis ir sudėtingumas bei asmens pasirinkta draudimo suma. Drausdamasis žmogus pats įsivertina galimas rizikas ir renkasi norimas draudimo sumas. Kuo didesnė draudimo suma pasirinkta, tuo didesnė bus išmoka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)