Efektyviausias taupymas – tikrai ne pareigingai išjungiant šviesą

Kasdien buityje naudojami elektros prietaisai naudoja nemažai elektros energijos. Visgi pakeitus kelis įpročius galime sumažinti elektros sąnaudas.

„Namuose daugiausia elektros energijos sunaudoja šildymas ir vėdinimas. Antroje vietoje būtų skalbyklė ir džiovyklė, maisto gaminimas ir vienoje paskutinių – apšvietimas. Nors visi galvoja, kad reikia taupyti apšvietimo sąskaita, šviesas išjungti kiekviename kambaryje, tačiau kartais tai būna perdėta, nes sutaupymo lygis žymiai mažesnis, nei primažinus šildymą, skalbiant rūbus pilnoje skalbyklėje ar naudojant kitus triukus, kurie padeda sutaupyti“, – sako „Schneider Electric“ atstovas Andrius Perevičius.

Anot pašnekovo, vienas pagrindinių taupymo pagalbininkų yra naudojamų įrenginių taupymo klasė – kuo ji aukštesnė, tuo efektyviau dirba įrenginys.

Andrius Perevičius

„Reikėtų peržiūrėti visą namų ūkį ir identifikuoti tuos įrenginius, kurie senesni, naudoja daugiau elektros energijos, bei juos atnaujinti. Dažniausiai mes turime daug įrenginių – apšvietimo, šildymo, ir labai sunku nustatyti, kas namuose sunaudoja daugiausia elektros. Teoriškai tai, galbūt, šildymas, skalbimas ir kt., kaip ir minėjau, tačiau, kad sužinotume, reikia identifikuoti. Tam naudojami išmanieji elektros matuokliai, jie „slepiasi“ elektros skydinėje, renka duomenis apie suvartojimą ir juos pateikia mobiliojoje programėlėje. Klientai dažnai sako: „Noriu sutaupyti.“ Kad būtų galima sutaupyti, pirmiausia reikia surinkti duomenis, sužinoti, kas, kada ir kiek vartoja elektros, tada jau galima imtis veiksmų“, – paaiškina A. Perevičius, ką pirmiausia reikia atlikti, norint priimti išties naudingus sprendimus.

Pašnekovas paaiškina, kad, stebint duomenis, gali paaiškėti ir tai, jog senas įrenginys vartoja mažiau elektros nei naujas, nes tiesiog naudojamas gerokai rečiau. Jei tai – šildymo įrenginiai, galima šiek tiek sumažinti šildymą, norint mažesnių sąnaudų.

Tvarkymosi įpročiai irgi turi įtakos

A. Perevičius sako, kad jei seni įrenginiai visgi yra tie pagrindiniai elektros „valgytojai“, paprasčiausias sprendimas būtų juos pakeisti į naujesnius, turinčius aukštesnę energijos taupymo klasę.

„Priversti senus įrenginius taupyti elektrą galima rankiniu būdu – indaplovėje indus plauti žemesnėje temperatūroje, šildymą keliais laipsniais pamažinti. Toks paprastas būdas, kalbant apie senus įrenginius, efektyviausias“, – paaiškina pašnekovas.

Net ir tam tikri buitiniai tvarkos sprendimai, kaip teigia „Ignitis grupės“ atstovė Asta Vaitulevičė, taip pat ne paskutinėje vietoje taupant elektrą.

Asta Vaitulevičė

„Tarkim, buitinės technikos priežiūra – jei senesnis šaldytuvas, svarbu pasižiūrėti, kad jis nebūtų prišalęs, – tai vienas metodų, padedantis stipriai sutaupyti. Su senesne buitine technika mums patiems reikia daugiau dirbti. Generalinė tvarka, žinoma, šiek tiek daro įtaką ir energijos sąnaudoms – nuo dulkių prietaisas daugiau kaista, daugiau naudoja elektros energijos, ir sveikatai būtų geriau, jei oro kondicionavimo sistemos filtrus išvalytume“, – kiek vertinga tvarka, paaiškina A. Andrius Perevičius.

Pašnekovė sako, kad net ir virdulys, iš kurio pašalintos kalkės, naudoja mažiau elektros ir greičiau įkaitina vandenį. Be to, reikia gerai apgalvoti ir tam tikrų įrenginių vietą.

„Jei šaldytuvas stovės ten, kur kaitina saulė, tikėtina, jis labiau kais, daugiau šaldys. Tuomet rekomenduočiau jį patikrinti bent kartą į ketvirtį. Jei kalbame apie naktines lemputes, kurias turime miegamajame, – dulkės ant jų daug greičiau renkasi nuo mūsų patalų“, – kasdienius vertingus sprendimus įvardija pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją