Parduotuvėse apsipirkinėjančius žmones galima suskirstyti į tris kategorijas. Vieni drąsiai apžiūrinėja nukainotas prekes ir jas kraunasi į krepšelį. Kiti kiek droviau ima pigesnius produktus, juos paslepia po kitomis prekėmis, o kartais net nusuka ryškią etiketę, nurodančią, kiek procentų ši prekė pigesnė. Yra ir tokių pirkėjų, kurie į nukainotus produktus nė nepažvelgia. Jie renkasi už tą pačią prekę mokėti net 50 ar 70 proc. daugiau, tačiau niekada neperka paskutinę dieną galiojančių produktų, nors juos ir žada valgyti tą patį vakarą.

Vis tik, nukainotų produktų pirkimas gali padėti nemenkai sutaupyti, prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo bei suteikti galimybę valgyti tokį maistą, kurį įpirkti „pilna“ kaina būtų sunkoka. O ir specialistai vieningai įsitikinę – net ir po galiojimo datos pabaigos dažniausiai maisto produktus saugu vartoti. Žinoma, yra ir tam tikrų išlygų, apie kurias jie ir papasakoja.

Kokybiški kiaušiniai – net po galiojimo datos pabaigos

„AUGA group“ ekologinių produktų vystymo ir komercijos vadovas Laurynas Miškinis sako, kad perkant parduotuvėse siūlomus besibaigiančio galiojimo produktus galima nemenkai sutaupyti. Vis tik, verta atsižvelgti, kokie tai produktai bei kiek ilgai jie gali būti tinkamomis sąlygomis laikomi iki suvartojant. Pavyzdžiui, įmonės asortimente galima rasti ekologiškų kiaušinių. Mažai kas žino, tačiau dažniausiai jų skonis bei maistinės savybės lieka visiškai nepakitę net po galiojimo datos pabaigos. Vis dėlto, yra ir išimčių.

„Ekologiški kiaušiniai nuo paprastų skiriasi vištų laikymo sąlygomis. Taip pat skiriasi ir vištoms duodamas pašaras. Būtent tai yra svarbiausi dalykai, nulemiantys kiaušinio skonį, maistines savybes. Tačiau jei galvojama, kad ekologiški kiaušiniai galioja trumpiau, tai – netiesa. Kiaušiniai galioja 28 dienas po to, kuomet višta juos padeda“, – supažindina L. Miškinis.

Vis dėlto, galiojimo laikotarpis, anot pašnekovo, tik teorinės gairės. Jei žvelgtumėme į kitų šalių pavyzdžius, pamatytumėme, kad tų pačių vištų kiaušiniai ten galioja 90 dienų.

„Skirtumas yra, jei kalbame apie kiaušinių laikymą. Lietuvoje kiaušinius galima laikyti kambario temperatūroje, patalpoje, kurioje ne daugiau nei 18 laipsnių šilumos. Šiukštu kiaušinių negalima plauti iki jų vartojimo, kad nebūtų pažeidžiama apsauginė plėvelė. Tačiau jei kalbame apie kiaušinių laikymą, tarkim, Arabų Emyratuose, ten pabrėžiama, kad kiaušiniai turi būti tik šaldytuve. Todėl ir galiojimo laikas – žymiai ilgesnis. Vis dėlto, juk ir lietuviai dažniausiai kiaušinius laiko šaldytuve“, – pasakoja specialistas.

Anot jo, jei kiaušiniai yra laikomi tvarkingai, juos tikrai galima pirkti ir žemesne kaina, galiojančius trumpiau. Vis tik, yra net keletas būdų, kurie padės nustatyti kiaušinio šviežumą.

„Prekybos centre vertėtų atkreipti dėmesį į tai, ar kiaušiniai yra švarūs, neįtrūkę. Jei kiaušinis įtrūkęs, jo geriau nebevartoti. Taip pat svarbu ir tai, kad perkamų kiaušinių forma būtų taisyklinga, jie negali būti grublėti, kreivi. Jei kiaušinių išvaizda pakitusi, tai gali signalizuoti, kad jie nėra itin kokybiški. Galbūt jų skonis ir nebus blogas, tačiau jei kalbame apie besibaigiančio galiojimo produktus, tokių verčiau nepirkti“, – teigia ekologinių produktų vystymo ir komercijos vadovas.

Jis taip pat papasakoja vieną „liaudišką“ būdą, padedantį nustatyti kiaušinio amžių. Galima kiaušinį pamerkti į šaltą vandenį ir žiūrėti, kas bus. Jei kiaušinis nuskęsta, vadinasi jis yra šviežias. Tačiau jei kiaušinis plaukia paviršiuje, tai rodo, kad jis gali būti jau sugedęs. Vis tik, specialistas pabrėžia, kad šis metodas nepadeda nustatyti kiaušinio kokybės. Ją sužinoti galima kiaušinį pradaužus. Jei trynys neišsileidęs, nesijaučia nemalonaus kvapo, jis vartoti dar tinkamas.

Sandarus uždarymas bei laikymas šaldytuve padeda išlaikyti šviežumą

„AUGA group“ produktai klientams siūlomi inovatyviose pakuotėse, sukurtose naudojant sandaraus uždarymo bei pasterizavimo technikas. Šių pakuočių pagalba išlaikomos visos maistinės savybės.

„Tokios pakuotės produktų galiojimo laiko neprailgina. Vis tik, po jų supakavimo jie yra pasterizuojami. Būtent tokiu būdu klientams pateikiami švarūs, sandariai uždaryti produktai, kurie galioja gana ilgai“, – pasakoja L. Miškinis.

Specialistas pabrėžia ir tai, kad atidarius tokius produktus jų laikyti ilgai negalima. Būtina atidžiai laikytis ant pakuotės nurodytų nurodymų – produktus laikyti vėsiai, suvartoti per keletą parų.

„Juk ir namuose pagaminta sriuba negali būti šviežia ir puikaus skonio savaitę. Tad natūralu, kad ir parduotuvėje nusipirkti gaminiai, jei nėra sandariai uždaryti, sugenda gana greitai, nors ir yra laikomi šaldytuve“, – sako jis.

Anot jo, parduotuvėje įsigijus prekę ją reikia kritiškai įvertinti. Jei tai miltai, kruopos, kava ar kiti produktai, kurie galioja ilgau, svarbu suprasti, kad tinkami vartoti jie yra net po galiojimo datos pabaigos. Vis tik, gamintojai įsipareigoja, kad produktas bus kokybiškas iki jo galiojimo datos pabaigos. Po jos jis gali būti vartojamas, tačiau įmanoma, kad bus pakitęs skonis, išvaizda, tekstūra.

„Net ir pieno produktai, mėsa ar žuvis gali būti vartojami po galiojimo datos pabaigos. Visada prieš perkant pigesnius gaminius reikėtų įvertinti jų išvaizdą, kvapą. Jei baigėsi šaldytuve laikomo pieno galiojimo laikas – nereikia jo išmesti, pauostykite, paragaukite ir suprasite ar produktas tinkamas vartoti“, – teigia pašnekovas.

Laurynas Miškinis

Jis pabrėžia ir tai, kad dažniausiai visi gamintojai nurodo trumpesnį galiojimo laikotarpį, nei jis yra iš tiesų. To priežastis – labai paprasta. Jei nurodoma, kad pienas turi būti laikomas nuo 2 iki 6 laipsnių temperatūroje, taip jį laikant jis ir galios ilgai. Vis dėlto, retai tokia situacija galima. Pirkėjai įsigiję produktą jį nešasi namo ar vežasi mašinoje. Tokiose te rpėse neįmanoma išlaikyti tinkamos temperatūros. Būtent todėl įmanoma, kad produktas ges greičiau.

L. Miškinis pabrėžia, kad šios taisyklės negalioja vaistams bei maisto papildams. Vertinti jų galiojimą, nurodytą ant pakuočių, būtina labai griežtai.

Pigesni produktai vis populiarėja

Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima” pirkėjams siūlo įsigyti tik kokybės reikalavimus atitinkančias prekes. Prekybos departamento direktorė Liusana Krivonė sako, kad įmonės viduje yra patvirtintos kokybės užtikrinimo instrukcijos ir procedūros, kuriomis griežtai vadovaujasi visi prekybos tinklo darbuotojai.

„Remiantis minėtais reikalavimais, darbuotojai dar prieš parduotuvės atidarymą peržiūri visų prekių galiojimus ir atrenka produktus, kuriems dienos eigoje sumažina kainas (30 proc., 50 proc. ir 70 proc.). Prekės su besibaigiančiu galiojimu jau pirmąją parduotuvės darbo valandą atsiduria specialiu skiriamuoju ženklu „Sumažinta kaina“ pažymėtose lentynose. Tokių prekių papildymas yra labai individualus. Jis priklauso nuo to, kiek konkrečių produktų tą dieną yra parduotuvėje“, – pasakoja pašnekovė.

„Maxima“ pristato naują privatų prekių ženklą „Well Done“

Ji teigia, kad specialiu ženklinimu pažymėtose lentynose galima rasti ne tik paskutinės dienos galiojimo prekių, kurias suvartoti reikėtų pirkimo dieną, bet ir prekių, iki kurių galiojimo pabaigos dar yra likę trys dienos.

„Anksčiausiai į „Sumažintos kainos“ lentynas keliauja greitai gendantys produktai. Mėsos, žuvies ar lietuvių pamėgtų krevečių pigiau galima įsigyti likus 1–3 dienoms iki jų galiojimo pabaigos. Tuo tarpu besibaigiančio galiojimo duona bei ne parduotuvėje kepamos bandelės atpigintų prekių lentynose išdėliojamos tik paskutinę galiojimo dieną. Mūsų prekybos tinklo asortimente pirkėjams siūlomi tik aukštos kokybės vaisiai ir daržovės. Jų kainos nėra mažinamos. Prekinę išvaizdą praradę, bet dar vartojimui tinkami vaisiai ir daržovės kasdien atiduodami „Maisto bankui“. Šią praktiką jau taiko 111 „Maxima“ parduotuvių“, – pasakoja L. Krivonė.

Anot jos, pastaruoju metu pastebimas išaugęs susidomėjimas nukainotais produktais. „Norime atkreipti pirkėjų dėmesį į besibaigiančio galiojimo produktų žymėjimą. Greitai gendantys produktai, tokie kaip žuvis, mėsa ar pienas, yra žymimi „Tinka vartoti iki”. Šių produktų, pasibaigus nurodytam terminui, vartoti nerekomenduojame. Kiti produktai ženklinami „Geriausias vartoti iki” – tai reiškia, kad iki nurodytos datos produktas išlaiko savo geriausias savybes. Praėjus šiam terminui jį galima vartoti tik gerai įvertinus. Svarbu nustatyti, ar vaizdas, kvapas ir skonis yra nepakitę“, – paaiškina prekybos tinklo departamento direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją