Vilnius nusiteikęs švęsti iš peties

Prieš keletą dienų viešoje erdvėje pasirodė informacija apie šios žiemos Vilniaus planus: pasirodo, sostinės Kalėdinė eglutė šiemet kainuos trigubai daugiau nei pernai – 250 tūkst. Eur. Portalas MadeinVilnius.lt pranešė, jog šia informacija savo feisbuko profilyje pasidalino „Nacionalinis susivienijimas“ Audito komiteto pirmininkas Aleksandras Nemunaitis.

„VMS šiemet Kalėdinę eglutę prie Katedros pirks už trigubai didesnę kainą. Pernai mokėjome 90 tūkst. eurų už eglę, šiemet mokėsime 250 tūkst. eurų (vien už eglę!)“, – socialiniuose tinkluose parašė A. Nemunaitis.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės, kainos šuolį lemia išaugusios medžiagų ir žmogiškųjų išteklių kainos. „Jos priklauso ne tik nuo originalios kūrybinės idėjos ir kompozicijos išpildymo, bet ir ekonominių sąlygų. Tikimės, kad vilniečių ir miesto svečių lūkesčiai šiam Kalėdų simboliui bus išpildyti“, – MadeinVilnius komentuoja Vilniaus savivaldybė.

Vilniaus Kalėdų eglutės įžiebimas

Kaunas pasilieka pernykštes išlaidas, Klaipėda puoš dovanotą eglutę

Laikinoji sostinė – ženkliai kuklesnė: portalo kasvykstakaune duomenimis, Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje pateikta sutartis tarp Kauno savivaldybės administracijos ir VĮ „Tekstilininkų ir dailininkų gildijos“, kurios direktorė yra J. Šmidtienė.

Kauno miesto kalėdinės eglutės ir Rotušės aikštės papuošimo idėjos ir jos įgyvendinimo paslaugų pirkimas numatytas už 160 tūkst. eurų. Pagal pateiktus dokumentus, šiais metais eglutės papuošimo idėja vadinsis „Žvaigždžių takais“, tačiau daugiau informacijos kaip atrodys eglutės ir Rotušės aikštės papuošimai kol kas nėra.

Trečio didžiausio Lietuvos miesto Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Andriaus Dobranskio teigimu, brangstant energijos ištekliams ieškoma būdų, kaip išlaikyti šventinę nuotaiką ir kartu nepatirti drastiškai išaugusių kaštų:

„Planuojama miesto šventinį apšvietimą įjungti kiek vėliau nei būdavo įprasta – nuo gruodžio 10 d., o išjungti taip pat kiek anksčiau – sausio 10-ąją. Taip pat svarstoma galimybė nepuošti kai kurių šalutinių gatvių, patiriant mažiau išlaidų papuošimų pakabinimui bei nukabinimui, tačiau sprendimai dėl konkrečių vietų dar nėra priimti.“

Teatro aikštę šventiniu laikotarpiu Klaipėdoje puoš tikra eglė – bus tęsiama 2016 m. pradėta graži ir unikali klaipėdietiška tradicija. Jau ateinančią savaitę klaipėdiečiai bus kviečiami siūlyti savo užaugintas žaliaskares, o viena jų taps pagrindine miesto egle.

„Kiek konkrečiai kainuos eglė, kol kas tiksliai sunku įvardinti – pati eglė bus dovanota, papuošimui bus naudojamos ankstesniais metais įsigytos LED lemputės, jų pakabinimo kaštai įtraukti į bendrus miesto papuošimo kaštus, greičiausiai kainuos eglutės nukirtimo, transportavimo ir pastatymo paslauga, dėl kainos eglutės pastatymu pasirūpinsianti VšĮ „Klaipėdos šventės“ šiuo metu konsultuojasi su galimais paslaugos tiekėjais. Bendra viso miesto šventinei puošybai numatoma suma išlieka panaši pati kaip ir pernai – 155 tūkst. eurų“, – kalba A. Dobranskis.

Gali šviesti nebe taip, kaip anksčiau

Taupymo nuotaikomis žada gyventi ir Šiauliai. Šiaulių kultūros centro vadovė Deimantės Bačiulė tikina, jog šiais metais miesto šventinėms iniciatyvoms įgyvendinti skirta 73 800,00 Eur. Lyginant su praeitais metais, Kalėdų eglės, kalėdinių tūrinių akcentų, lauko parodos šventinių renginių ir pan. bendra sąmata didėja apie 8 proc. Tuo tarpu pagrindinė eglė ir jos puošyba brangsta apie 20 proc., jai šiais metais ketinama skirti daugiau nei 30 tūkst. Eur. Dėl nuolat kintančių prekių ir paslaugų kainų galutinė suma gali kisti.

„Visų šviečiančių akcentų pagrindas Šiauliuose – LED diodai, kurių veikimui reikalingos nedidelės elektros sąnaudos. Tačiau suprasdami esamą situaciją svarstome trumpinti minėtų kalėdinių dekoracijų apšvietimo laiką, jas įjungiant, tarkime nuo 16.30 val. iki 24 val. Kalėdinių dekoracijų statymo laikas bei pasidžiaugimas jomis per šventinį laikotarpį taip pat galėtų trumpėti. Vietoje 6 savaičių šiauliečius ir miesto svečius šventiniai akcentai džiugintų tik 4 savaites. Svarstoma trumpinti ir šalia Prisikėlimo a. esančio apžvalgos pastato veikimo laiką, duris atveriant tik savaitgaliais. Šis taupymo planas gali sumažinti apie 20 proc. suvartojamos elektros energijos“, – kalba D. Bačiulė.

Tuo tarpu Panevėžio miesto savivaldybės biudžete kalėdinei miesto puošybai numatyta 120 tūkst. Eur. Be to, anot Panevėžio savivaldybės, taupymo sumetimais šiemet dviem savaitėmis bus trumpinamas šventinis laikotarpis ir tęsis nuo gruodžio 2 d. iki sausio 8 d. Svarstoma ir apie eglės švietimą tik tamsiuoju paros metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)