„Akivaizdu, kad sąskaitos už elektrą yra problema. Neseniai jas peržiūrėjau ir pamačiau, kad kainos yra drastiškai išaugusios, tačiau prieš kurį laiką mes perėjome prie LED lempučių. Taip pat stengiamės nejungti lempučių, jei lyja. Giriliandas įjungiame tik tada, kai pasirodo žmonės, o tai būna penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais. Jei matome, kad čia niekas neateina, jas išjungiame", – sakė išpuošto namo savininkas Manfredas Piringeris.

Dvejus metus iš eilės dėl koronaviruso pandemijos Olchingo Kalėdų namas skendėjo tamsoje, o dabar M. Piringeris namo ir jo kiemo puošmenas įjungia tik tada, „kai pasirodo žmonės, t. y. penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais".

„Manau, kad tai puiku, nes juk tai nemažai kainuoja. Aš taip pat šiek tiek pasipuošiau savo namus, ir savo rajone esu vienintelė, pakvaišusi dėl dekoracijų, bet ne tiek, kaip čia. Tačiau žmonėms tai patinka, ir aš pati pastebiu, kaip žmonės praeidami sako: „Kaip gražu". Tai kažkas, skirta sielai", – teigė lankytoja Maria Pollhammer.

Anot Miuncheno aplinkos instituto, nepriklausomos aplinkosaugos lobistinės organizacijos, praėjusių metų skaičiavimai parodė, kad nors kalėdinės lemputės nesudaro pagrindinės Vokietijoje suvartojamos elektros energijos dalies, jos vis tiek per metus sunaudoja tiek elektros, kiek 200 tūkst. namų ūkių, t. y. „vidutinio dydžio miestas".

„Kalėdinės lemputės gali būti regimos kaip ledkalnio viršūnė, rodanti beprotiškai išaugusį energijos vartojimą mūsų hipervartotojiškoje visuomenėje. Jos nesudaro pagrindinės dalies, bet paminėsiu tik kelis skaičius, ir tai yra 2021 metų duomenys: privačiuose namų ūkiuose bus įjungta 19,5 mlrd. lempučių. Tai prilygsta 200 tūkst. namų ūkių – vidutinio dydžio miesto – metiniam energijos suvartojimui", – teigė Hauke Doerkas iš Miuncheno aplinkos instituto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją