„Šiuose dumbliuose gausu maistinių skaidulų, baltymų. Juose daug organizmui reikalingų aminorūgščių, chlorofilo, vitaminų B1, B2, 23, geležies, vario, mangano, kalio“, – pasakoja dietistė, mitybos specialistė Viktorija Uzielė.
Ji įsitikinusi – šiuose dumbliuose yra turbūt visi pagrindiniai vitaminai ir mikroelementai, kurių įprastai žmonėms trūksta. Tad, kokias varginančias sveikatos problemas jie gali padėti įveikti? Kaip rinktis kokybiškus dumblius bei kada geriau jų nevartoti? Apie tai ir sutiko papasakoti dietistė, kuri su skaitytojais pasidalino ir itin maistingo, paprasto bei skanaus kokteilio receptu, kurio sudėtį praturtina būtent melsvadumbliai.
Gali apsaugoti nuo senėjimo procesų
V. Uzielė nurodo, kad spirulinoje aptinkamas nemažas kiekis Omega 3 ir 6 riebalų rūgščių. Jos, anot specialistės, yra būtinos kiekvienam žmogui, mat šių riebalų rūgščių dažniausiai mūsų mityboje pritrūksta.
„Taip pat šiuose dumbliuose yra didelis kiekis antioksidantų, kurie gali organizmą apsaugoti nuo oksidacinio streso. Tad, vartojant melsvadumblius, mūsų DNR ląstelės yra saugomos nuo senėjimo“, – pasakoja pašnekovė.
Ji teigia, kad spirulina gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį bei padidinti gerojo cholesterolio kiekį.
„Moksliniai tyrimai įrodo, kad spirulina gali padėti sergant cukriniu diabetu, mat padeda reguliuoti cukraus lygį kraujyje, sumažinti kraujo spaudimą, gali sustiprinti imunitetą. Šie dumbliai gali padėti kovojant net su alergine sloga“, – vertinga informacija dalinasi dietistė.
Taip pat, pasak specialistės, spirulina gali padėti kovojant su alerginėmis reakcijomis, mat mažina organizme esančius uždegiminius procesus. Pagrindinė šių dumblių sudedamoji dalis – fikocianinas, kuris išsiskiria itin stipriu priešuždegiminiu poveikiu.
Melsvadumbliai nepadės, jei nesinorės keisti gyvenimo būdo
Vis dėlto, gali susidalyti klaidingas įspūdis, kad spirulina – stebuklingo poveikio turintis maisto papildas. Tai, anot mitybos specialistės, nėra tiesa.

„Spirulina maistinėmis medžiagomis tikrai yra labai vertinga. Šie dumbliai gali būti itin vertingi, jei norisi sustiprinti organizmą. Vis tik, neretai žmonės pamiršta, kad tikrai nepakaks į savo valgiaraštį įtraukti maisto papildų. Jei ir toliau bus propaguojama nesveika mityba – džiuginančių rezultatų gali ir nebūti“, – pasakoja ji.
Dietistė pabrėžia – itin svarbu ir subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, pakankamas vandens kiekio suvartojimas bei miego kokybė.
„Jeigu šių komponentų žmogaus gyvensenoje nėra – jokie papildai, net patys geriausi ir maistingiausi, tikrai nepadės“, – sako V. Uzielė.
Juk, anot jos, jei žmogus valgys riebų perdirbtą maistą, užsigers limonadu, nejudės ir neskirs laiko kokybiškam miegui – jokie maisto papildai spręsti sveikatos problemų nepadės.
Negalima perdozuoti ar rinktis nekokybiško produkto
Tačiau, jei sveikatos sutrikimų žmogus neturi ir propaguoja sveiką gyvenimo būdą, anot dietistės, galima išmėginti patiekalus praturtinti ir melsvadumbliais.
„Juos rekomenduočiau rinktis tik tikrai kokybiškus. Svarbu pasidomėti produktu. Juk rinkoje šiuo metu – net labai daug produktų. Tačiau svarbu suprasti, kad ne visi jie geri ir kokybiški. Visada galima pardavėjo paklausti, iš kur maisto papildas atvežtas, kaip išgautas“, – pasakoja mitybos specialistė.
Taip pat, anot jos, būtina rimtai įvertinti tinkamas vartojamo papildo dozes. Net jei spiruliną maišote į košes ar kokteilius, negalima to daryti „aklai“, neatsižvelgiant į rekomendacijas, kurios yra pateikiamos ant pakuotės.
„Perteklinis bet kokio, net ir geriausio produkto vartojimas, gali būti žalingas organizmui. Taip pat, bet kokį maisto produktą ar papildą galima sugadinti, jei jis apdorojamas netinkamai – perkaitinamas, dedamas į labai karštą maistą“, – teigia V. Uzielė.
Melsvadumbliuose daug antioksidantų, tad dietistė nerekomenduoja jų naudoti maišant su karštu maistu ar vandeniu.

Kada geriau spirulinos nesirinkti
Mitybos specialistė teigia, kad spirulina visai ne be reikalo vadinama supermaistu. Šiuose dumbliuose labai daug maistinių medžiagų, reikiamų organizmui. Norint gauti visas šias medžiagas, tektų vartoti labai daug skirtingų papildų. O spirulinoje jie visi – vienoje vietoje.
„Vis dėlto, jei žmogus serga fenilketonurija, reikėtų atsakingai rinktis spirulinos papildus, mat jos sudėtyje yra fenilalanino. O žmonės, kurie vartoja kraują skystinančius vaistus, prieš pradedant vartoti spiruliną turėtų pasitarti su gydytoju“, – nurodo pašnekovė.
Ji pabrėžia, kad sergantys autoimuninėmis ligomis apskritai turėtų vengti spirulinos. O nėščiosios ir žindančios moterys, patariama, prieš vartojant melsvadumblius turėtų pasitarti su gydytoju.
„Net visiškai sveikam žmogui reikėtų atsakingai rinktis ne tik maisto produktus, bet ir maisto mišinius, papildus. Jie turėtų būti ekologiški, be įvairių herbicidų ir pesticidų“, – įsitikinusi V. Uzielė.
Mitybos specialistė dalinasi ir itin maistingo bei skanaus kokteilio receptu:
Jums reikės:
- 1 banano;
- 0,5 avokado;
- Saujos mėgstamų uogų;
- Pusės citrinos sulčių;
- 200 ml augalinio pieno;
- Rekomenduojamo kiekio spirulinos miltelių.
Gaminimo eiga:
Tereikia viską suplakti ir skanauti. Kokteilis skaniausias šviežias, o jo receptūrą galima koreguoti pagal sezoninius vaisius ir uogas.