Šį sezoną prašyti kompensacijos užteks vieną kartą, tą galima padaryti naudojantis elektronine sistema, nors kai kurie žmonės sako, jog ji nėra paprasta. Kaip veiks ir ar suveiks šildymo kompensacijos? Apie tai – Delfi laidoje „Iš esmės“.

Kompensacijos atbuline data

Laidos dalyvis, opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Linas Kukuraitis pasakojo, jog šildymo kompensacijų gavėjų ratas išsiplėtė padidinus valstybės remiamų pajamų dydį.

Linas Kukuraitis

„Bendrai tariant, tai yra žmonės su vidutinėmis pajamomis, daugeliu atvejų jie gali kreiptis kompensacijos ir ją gauti.

Taip pat yra nustatyta, kad galima kreiptis vieną kartą per sezoną. Tai reiškia, pavyzdžiui, rudenį kreiptis ir gausiu visą sezoną. Taip pat yra svarbu, kad galima kreiptis ir vėliau, ir gauti kompensaciją už praėjusius mėnesius. Dėl to taip skubėti, kaip skubama šiomis dienomis, gal ir neverta, galima palaukti ir kreiptis po mėnesio, po dviejų ir gauti kompensaciją“, – tvarką nupasakojo politikas.

Svarbu, pasak jo, ir tai, kad skiriant šildymo kompensaciją nevertinamas žmonių turtas.

Laidoje dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus pažymėjo, kad šildymo kompensacija žmonėms skiriama nepriklausomai nuo to, kokį jie šildymo būdą naudoja.

Pretenduoti gali ir tie, kurie gauna vidutines pajamas

Savo ruožtu Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius teigė, kad anksčiau į šildymo kompensacijas pretenduodavo pensinio amžiaus žmonės, mažiau pasiturintys, o dabar į pagalbos sistemą, anot jo, gali ateiti ir tie, kurie gauna vidutines pajamas, pavyzdžiui, šeima, kuri po mokesčių uždirba apie 2 tūkst. eurų.

„Net ir žmonės su vidutinėmis, lietuviškomis pajamomis gali pretenduoti į dalinę kompensaciją. <...> Taip, tie srautai išaugę, taip, yra problemų dorojantis su tuo srautu, bet tikrai visiems, kuri ta parama priklauso, ji bus paskirta, ar dabar besikreipiant, ar jau prasidėjus šildymo sezonui. Tikrai pinigų šiam sezonui užteks“, – teigė M. Sinkevičius.
Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovė Aistė Adomavičienė teigiamai įvertino šildymo kompensacijos skyrimo tvarkos pokyčius. Tiesa, ne visi gyventojai, kuriems priklauso kompensacijos, dėl jų, pasak pašnekovės, kreipiasi.

Imti paramą „ne lygis“

„Jeigu žiūrėtume ilgalaikėje perspektyvoje, keletą metų atgal, analizuotume duomenis, jie rodo, kad su energetiniu skurdu susiduria virš 20 proc. Lietuvos gyventojų. [Tokie duomenys] – iki pat krizės, naujausių duomenų mes nelabai galime pasakyti, bet nemanau, kad ši situacija pagerėjo, manau, kad tik suprastėjo.

Tuo tarpu žmonių, besikreipiančių kompensacijų, šįmet mes pirmą kartą turime tiek daug ir tas tiek daug yra apie 8 proc. Vadinasi, iki šiol mes turėjome nepaėmimą, ir netgi metų pradžioje išaugus kompensacijų gavėjų skaičiui, mes vis dar turime nepaėmimo problemą“, – kalbėjo A. Adomavičienė.

Aistė Adomavičienė

Daugiau informacijos apie tai, kaip gauti šildymo kompensaciją – čia.

Visą laidą „Iš esmės“ žiūrėkite per Delfi TV ketvirtadienį, 17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)