Dėmesio centre – energinė klasė ir vandens sunaudojimo rodikliai

Pranešime žiniasklaidai teigiama, jog prieš įsigyjant tokį ilgaamžį prietaisą, kaip skambino mašina, svarbu pasidomėti jo energijos bei vandens sunaudojimo kiekiais, technine specifikacija. Nors tarpusavyje palyginti įvairių gamintojų prietaisus atrodo nelengva užduotis, bet tai padaryti galima suradus EU technikos energinio naudingumo žymėjimo etiketės (tai padaryti galima ir internete). Tokiomis etiketėmis privalomai ženklinamos visos Europos Sąjungoje parduodamos skalbimo mašinos.

A–G klasė energinio žymėjimo klasė yra esminis identifikatorius, vertinant skalbimo mašinos efektyvumą: A–C – puiki energinė klasė, D–E - gera energinė klasė, F–G – prastas energinis efektyvumas. Informaciniame lapelyje taip pat yra įvertinti ir nurodomi tokie skalbimo mašinos rodikliai:

1. Vandens sąnaudos vieno skalbimo metu;

2. Elektros suvartojimas;

3. Gręžimo efektyvumas (A-G skalėje);

4. Triukšmo lygis (gręžimo metu);

5. Rekomenduojama talpa, skalbiant 40–60 laipsnių temperatūroje;

6. 40–60 laipsnių skalbimo programos trukmė (optimalus skalbimo ciklas).

Nors europinė energinio žymėjimo A–G skalė įsigaliojo gana neseniai, 2021 m. kovą, toks žymėjimas buvo įvestas, siekiant padėti pirkėjams orientuotis daug lengviau nei iki šiol, kai skalėje buvo naudojama pliusų sistema. Svarbu atkreipti dėmesį, kad pagal naująją skalę buvo pervertintos ir iki visos kitos iki šios datos pagamintos mašinos, todėl reikia lyginti tik vienodoje skalėje įvertintas mašinas:

„Senesni modeliai prieš tai buvę įvertinti aukščiausiu A+++ lygiu, galėjo gauti B ar net D energinį žymėjimą naujoje skalėje. Taip nutiko todėl, kad pakito klasių vertinimo metodika – anksčiau energijos sunaudojimas buvo skaičiuojamas metams, dabar skalbimo mašinoms skaičiuojamas 100 ciklų. Todėl pamačius mažesnę raidę nereikėtų išsigąsti, bet pasitarti su konsultantu, kuris padės suprasti, kiek iš tiesų ekonomiška yra mašina", – pataria „Varlė.lt" produkto vadovas Donatas Sedauskas.

Pigiausia nereiškia ekonomiškiausia

Informacija lapelyje padės suprasti, kokios bus prietaiso naudojimo sąnaudos, o tai svarbu dėl elektros bei vandens išlaidų planavimo kiekvieną mėnesį. Tad įsigiję pigesnę skalbimo mašiną, kurios energinė klasė yra mažesnė, nebūtinai sutaupysite, o gal net ir apsigausite kiekvieną mėnesį mokėdami daugiau už jos vandens, elektros, skalbimo priemonių sąnaudas.

„Aukštos klasės efektyvumo įvertinimas (A–C) reiškia, kad skalbimo mašina pasižymi integruotomis išmaniosiosiomis technologijomis, padedančiomis pasiekti aukštą energinę klasę. Tokią klasę pasiekti galima įvairiais būdais – dedant vandens minkštinimo filtrus, skalbiklio tirpinimą atliekant žemesnėje nei skalbimo temperatūroje, pasirenkant atsparias, ilgai tarnaujančių medžiagas ir kitais veiksniais. Tai lemia skalbimo mašinos kainą, kuri priklauso ir nuo to, kiek modelis bus ilgaamžis, retai gendantis ir ar lengva bus gauti pakaitinių dalių", – komentuoja D. Sedauskas.

Kainą lemiantis veiksnys yra ir džiovinimo funkcijos integracija skalbimo mašinoje, todėl įvertinkite galimybę ir poreikį nepirkti kitų prietaisų, nes daugelį funkcijų gali atlikti vienas, tačiau brangesnis įrenginys.

Kaip palaikyti skalbimo mašinos darbą efektyvų nuolatos?

Net ir nusipirkę aukščiausio efektyvumo mašiną, turite pasirūpinti teisingu kasdieniu naudojimu bei priežiūra, kad užtikrintumėte jos naudojimo ilgaamžiškumą ir plovimų ekonomiškumą. Produkto vadovas D. Sedauskas dalijasi patarimais, kurie padės ne tik efektyviai skalbti, bet ir taupyti.

  • Pusiau pilno būgno skalbimui – griežtas ne. Skalbdami tik pusiau pripildytą mašiną, sunaudosite tokį patį vandens ir energijos kiekį, kaip ir plaunami pilną. Nebent jūsų mašina turi specialų pusės būgno skalbimo režimą, tuomet toks skalbimas bus šiek tiek efektyvesnis, tačiau bet kokiu atveju, tai nebus ekonomiškas sprendimas skalbti, neišnaudojus visos mašinoje esančios vietos.
  • ECO – režimas. Atliekant kasdienį skambimą, kuomet dėl audinių ypatybių nereikia spec. režimo, rinkitės ECO programas. Nors laiko trukme jos yra ilgesnės, tačiau visas skalbimo procesas apskaičiuojamas taip, kad toks pats rezultatas būtų pasiektas, bet suvartojama mažiau elektros energijos bei vandens.
  • Mažesnė plovimo temperatūra. Puikų skalbimo efektyvumą galite pasiekti skalbdami 30 °C ar net 20 °C temperatūroje, nes nuo 2013 m. gaminamose skalbimo mašinose, pagal EU Ecodesign iniciatyvą, žemoje temperatūroje plaunami drabužiai pasiekia tokį patį švaros rezultatą.
  • Paisyti gamyklinių skalbinių svorio nurodymų. Kiekviena mašina turi apskaičiuotą galimą optimalų skalbinių svorį, kurio ir reikėtų laikytis siekiant geriausių ir ekonomiškiausių plovimo rezultatų. Perpildyta mašina neišplaus tinkamai visų drabužių, tad dalį reikės perplauti, o per mažai užpildyta – išplaus viską su elektros ir vandens perviršiu.
  • Skalbkite ne elektros piko valandomis. Tikriausiai niekam nėra paslaptis, kad elektros kaina kinta ne tik dienomis, bet ir paros valandomis. Nejunkite mašinos 18–21 val., nes tai elektros piko valandos. Geriausia skalbti naktį arba dienos metu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją