Pirmasis projektas – lėlių namelis dukroms

Lietuviškų interjero dažų „Foxy paint“ gamintoja Neringa Černauskaitė sako, kad medinius baldus ne tik nesunku atnaujinti patiems, tačiau, pasitelkus šiek tiek fantazijos, itin atgyvenę baldai gali tapti stilingiausiu jūsų namų akcentu.

Žvelgiant į apsitrynusį ir pirminę savo išvaizdą praradusį medinį baldą gali pasirodyti, kad jį atnaujinti – itin sudėtinga. Vis dėlto, N. Černauskaitė įsitikinusi, kad įdedant šiek tiek darbo bei žinant keletą paprastų taisyklių, ši užduotis nėra sunki.

Atnaujintas baldas, nuotr. Neringa Černauskaitė

„Pati, būdama dar visai maža mergaitė, daug žaidžiau su lėlėmis, statydavau joms namus, juos įrenginėdavau. Buvau įsitikinusi, kad ir mano dukros norės to paties, tad susilaukusi dvynukių, ėmiau naktimis gaminti medinius baldus jų būsimoms lėlėms. Šiuo projektu itin didžiuojuosi: stačiau miniatiūrines komodas, kurių stalčiai atsidarinėja, siuvau kilimus, įrengiau langus su užuolaidomis. Lėlių nameliuose sienos nukabinėtos paveikslais, lovose – minkšti patalai, o abiejuose namukų aukštuose – įvesta elektra“, – pasakoja pašnekovė.

Lėlių namelis, nuotr. Neringa Černauskaitė

Šiuos namelius dukrų lėlėms ji gamino iš faneros, kurią norėjo pasendinti, kad atrodytų išskirtinai. N. Černauskaitė sako, kad tinkamus dažus šiam darbui rado užsienyje, juos ilgai siuntėsi, brangiai mokėjo, tačiau gautas rezultatas ją tenkino.

„Po namelių gamybos ir jų dažymo, atnaujinau dar keletą baldų, o tada ir kilo mintis gaminti tokio tipo dažus pačiai. Ir nors aš – sporto organizatorė, o mano vyras – karininkas, namie laksto keturi vaikai ir apie dažų gamybą nieko nenusimaniau, po daugybės valandų darbo galiu didžiuotis rezultatu ir su aplinkiniais pasidalinti taisyklėmis, kuriomis vadovaudamasis namuose atsinaujinti baldus sugebės kiekvienas“, – įsitikinusi specialistė.

Pašnekovė sako, kad tenka susidurti su žmonėmis, kurie mano, kad neįmanoma nenuėmus lako nudažyti naujai baldo, tad neverta nei pradėti. Taip pat pasitaiko tokių, kurie bijo pradėti darbą, tačiau jį atlikę pripažįsta, kad, nors ir buvo sunku, rezultatas maloniai džiugina. Taip pat egzistuoja ir trečia rūšis žmonių, kuriems atnaujinti nusidėvėjusius baldus – lengva užduotis. Ir nors visi žmonės skirtingi, pirmąjį kartą atnaujinant baldus, anot jos, dažniausiai aplanko itin teigiamos emocijos, norisi savo darbo rezultatą fotografuoti bei patirtimi pasidalinti su draugais.

Greitas rezultatas, o investicijos – minimalios

N. Černauskaitė ragina nebijoti imtis savo pirmojo medinių baldų atnaujinimo projekto. Anot jos, dažniausiai šis darbas nėra sudėtingas, o dažų dėka galima įpūsti naujų vėjų pabodusiam interjerui.

„Jei norite atsinaujinti namus, medinių baldų perdažymas – puikus būdas, suteikiantis greitą rezultatą. O ir investicijos šiam projektui – minimalios. Taip pat galėčiau pridurti, kad pats procesas – itin malonus bei raminantis, lyg terapija“, – įsitikinusi ji.

Specialistė patikina, kad naudojant kokybiškus dažus baldo sugadinti neįmanoma. Dažai džiūsta greitai, tačiau jei rezultatas netenkina, net po kelių valandų įmanoma dažus nuplauti paprasčiausiu vandeniu.

Atnaujintas baldas, nuotr. Neringa Černauskaitė

„Taip pat svarbus pasiruošimas darbui. Prieš dažant baldą, reiktų išbandyti dažus ant mažo plotelio. Taip įsitikinsite, kad nevyksta jokia nepageidaujama reakcija – dažai neskyla, neišsiskiria rudos ar raudonos dėmės. Jei taip nutinka, galima naudoti izoliuojantį gruntą, kuris „užrakina“ visas į baldą įsigėrusias medžiagas. Šio grunto dėka galima dažyti ir anksčiau lakuotus baldus ir net baldines plokštes, metalo, keramikos ar stiklo detales“, – pasakoja pašnekovė.

Jei gautas rezultatas nudažius baldą netenkina, visada galima dažyti iš naujo. Vis dėlto, jei nesiseka, specialistė pataria baldą palikti ramybėje ir prie jo atnaujinimo grįžti po kurio laiko. Svarbu morališkai ar fiziškai pasenusio, tačiau savo funkciją atliekančio baldo neišmesti.

Atnaujinti baldą galite spėti net per pietų pertrauką

Tikriausiai kiekvienuose namuose yra baldų, kurie puikiai tarnauja, tačiau jų išvaizda nebedžiugina. N. Černauskaitė sako, dažniausiai žmones nuo ryžto imtis atnaujinti tokius baldus stabdo įsitikinimas, kad tam reikės daugybės laiko ir brangių priemonių.

„Įprasta manyti, kad prieš dažant reikia nušveisti seną laką ar dažus, tada naudoti gruntą, pasirūpinti uždangalais tų vietų, kurių neketiname dažyti. Taip pat neretai atrodo, kad dažant baldus būtina išsiųsti namiškius kelioms dienoms iš namų. Vis tik, naudojant kokybiškus, šiuolaikiškus dažus, grunto neprireiks. Tokie dažai – ypač tiršti, todėl galimybė pritaškyti ten, kur nereikia – minimali. Baldus dažyti galima patalpose, mat kvapas labai silpnas, o jų džiūvimo trukmė – vos 10–20 minučių“, – patikina lietuviškų interjero dažų gamintoja.

Anot jos, pasiryžus leistis į šį nuotykį, pirmiausia reikėtų nuo baldo nuvalyti riebalus, dulkes ir kitus nešvarumus. Jei baldo paviršių „pašiaušite“ smulkiu švitru, galite tikėtis patvaresnio rezultato.
„Dažus denkite dviem sluoksniais. Didesniems plotams naudokite trumpo plaukelio ar porolono volelius, o smulkioms detalėms – kietus, bet lanksčius teptukus. Sunkiau prieinamoms vietoms galite panaudoti net virtuvinę kempinėlę – nudažysite norimą paviršių tapšnodami“, – patarimais dalinasi specialistė.

Pašnekovė pabrėžia, kad jei ruošiatės dažyti kreidiniais dažais, galite visiškai nesijaudinti, iš kokios medžiagos pagamintas baldas. Tokie dažai, anot jos, puikiai dengia net ir blizgiausius paviršius, tad pakanka vos keleto jų sluoksnių.

Atnaujintas baldas, nuotr. Neringa Černauskaitė

„Kaip dailiai jums pavyks perdažyti, priklausys ne tik nuo dažų, bet ir nuo baldo, kurį dažote. Taip pat svarbu ir jūsų pačių kruopštumas. Vis dėlto, verta savęs paklausti, nejaugi būtinai dažyti taip, kad baldas būtų nepriekaištingai nudailintas? Yra žmonių, kuriems patinka netobuli, tačiau unikalūs baldai“, – sako ji.

Ne vieną medinį baldą atnaujinusi N. Černauskaitė įsitikinusi, kad daiktai – tai istorija. Pasitelkus savo kūrybiškumą bei naudojant kokybiškas priemones galima pasiekti rezultatą, kuris nuoširdžiai nudžiugins.

Mediniai baldai bėgant metams tik gražėja

IKEA Lietuva“ Komunikacijos ir interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė sako, kad rūpinimasis mediniais baldais prasideda dar iki jiems patenkant į pirkėjų namus.

„Svarbu atsakingai parinkti žaliavas, iš kurių baldai bus gaminami, o dizainas turėtų būti kuriamas galvojant apie ilgaamžiškumą. Mediena – puiki žaliava visomis prasmėmis: vertiname ją dėl plačių dizaino galimybių, kokybės ir tvarumo. Iš medienos pagaminti baldai yra tvirti ir ilgaamžiai, o su laiku tik gražėja. Be to, tai – atsinaujinanti žaliava, kurią lengva perdirbti. Mes nuolat ieškome būdų naudoti ją dar atsakingiau ir efektyviau“, – sako įmonės atstovė.

Specialistė įsitikinusi, kad reguliariai prižiūrimi baldai tarnauja ilgiau, tad norint atnaujinti seną kėdę, stalą ar spintelę, kartais pakanka vos kelių nedidelių potėpių.

„Jei norite pratęsti turimų daiktų tarnavimo laiką, reguliariai tikrinkite lankstus, ratukus ir kitas judančias dalis bei įvertinkite dažnai naudojamų paviršių būklę. Galbūt jau laikas ką nors taisyti, keisti ar priveržti varžtus. Medinis stalviršis virtuvėje tarnaus ilgiau, jei reguliariai padengsite jį vidaus baldų medienos alyva. Ji saugo paviršių nuo dėmių ir suteikia žvilgumo, taip pat, susigeria į medieną, todėl ši tampa atsparesnė drėgmei. Perdažius medinius baldus, pavyzdžiui, stalus ar lentynas, jiems galima suteikti naują savitą išvaizdą, o neapdorotos medienos paviršiams – daugiau atsparumo. Su sluoksniu dažų ar beico mediniai baldai taps patvaresni ir geriau atlaikys kasdienius iššūkius namuose“, – pataria E. Nemanė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją