Išvydusi dovaną ne juokais sutriko

Nevykusią dovaną teko gauti ir kaunietei Laimai. Moteris pasakoja, kad praėjusių metų žiemos švenčių metu iš draugės sulaukė netikėtos dovanos – eterinių aliejų rinkinio. Tai, anot jos, nustebino, mat ji niekada nėra jų naudojusi, neturi net garintuvo.

„Pamenu, gavusi dovaną pasimečiau, nežinojau kaip reaguoti. Draugė pradėjo pasakoti, koks, anot jos, tai nuostabus dalykas. Ji sakė, kad eteriniai aliejai pakeis mano kasdienybę. Sutrikau, mat esu itin jautri įvairiems kvapams, nenaudoju jų namuose, net skalbimo priemones ir muilą perku bekvapius“, – pasakoja pašnekovė.

Grįžusi namo Laima dovanų maišelį su eteriniais aliejais įdėjo į stalčių. Manė, gal atiduos kaimynei, kuri kartais valydama namus drėgnu šepečiu į vandenį įlašina lašelį eterinio aliejaus. Tačiau to neprireikė. Prieš miegą socialiniame tinkle žinutėmis susirašinėdama su geriausia drauge ji prasitarė apie gautą nepatikusią dovaną.

„Geriausia draugė ne užjaučiančią žinutę atsiuntė, o patarė prisijungti prie socialiniame tinkle „Facebook“ egzistuojančios lietuvių grupės „Zero waste mainai“. Šia mintimi nelabai susižavėjau, tačiau negalėdama užmigti paieškos laukelyje įvedžiau grupės pavadinimą ir prie jos prisijungiau. Pradėjusi naršyti nustebau – šioje grupėje tiesiog „virė“ gyvenimas, žmonės mainėsi viskuo: nepatikusiomis dovanomis, rūbais, vaikiškais žaislais, net įvairiais maisto produktais – pavyzdžiui, pačių surinktu medumi, kavos pupelėmis“, – sako ji.

Pašnekovė prisimena, kad kitą rytą pabudusi eterinius aliejus nufotografavo ir įkėlė įrašą į minėtą grupę. Jame parašė, kad eterinius aliejus norėtų mainyti į kažką, kas tiktų jos mažamečiams vaikams. Vos per keletą minučių ji gavo apie dešimt žinučių su įvairiais pasiūlymais.

„Labai greitai sutariau dėl mainų. Eterinius aliejus išmainiau į tris vaikiškas knygas. Moteris, su kuria susitarėme dėl mainų, taip pat gyveno Kaune, tad po kelių dienų susitikome ir apsimainėme daiktais. Dar paplepėjome, kad abi jaučiamės laimėtojomis: aš, nes atsikračiau nereikalingos dovanos ir nudžiuginau vaikus, o ji – nes atidavė knygas, kurių jos vaikai jau nebeskaito ir gavo eterinių aliejų, kuriuos tiesiog dievina“, – pasidžiaugė Laima.

Anot jos, šioje grupėje ji per metus laiko išmainė ne vieną nebereikalingą daiktą, aktyviai seka ir visus grupės įrašus. Kaunietės mainai niekada nenuvylė, anaiptol – atsikratyti daiktai atlaisvino vietą lentynose, o naujai gauti – pradžiugino ją ir šeimos narius.

Grupę sukūrė gimus pirmagimei

Šiuo metu „Zero waste mainai“ grupė socialiniame tinkle „Facebook“ vienija daugiau nei 40 tūkst. lietuvių. Prieš trejus metus ją įkūrė dviejų vaikų mama, tinklaraštininkė Aušra Peka. Moteris pamena, kad idėja šiai grupei kilo gimus pirmagimei.

„Atsirado nereikalingų daiktų, kurių nesinorėjo kaupti. Pradžioje prie grupės jungėsi moterys, vėliau aktyviai pradėjo prisijungti ir vyrai. Šiandien išties džiaugiuosi – subūriau stiprią bendraminčių bendruomenę, kuri nuolat mainosi nebereikalingais daiktais“, – sako tinklaraštininkė.

Ji pamini ir tai, kad grupė šiemet įvertinta valstybiniu mastu – „Zero waste mainai“ 2022 metais sulaukė pilietinės iniciatyvos „Lietuvos galia“ apdovanojimo, kurį įteikė pats šalies vadovas Gitanas Nausėda.

„Tai – lyg įpareigojimas toliau skleisti žinutę, jog mainydamiesi galime išvengti nereikalingo daiktų išmetimo ar sandėliavimo. Mano tikslas visada buvo žmones skatinti mažiau pirkti ir suteikti užmirštiems daiktams antrą šansą būti naudingiems. Mūsų grupėje žmonės mainosi įvairiausiais daiktais“, – pasakoja ji.

Grupės įkūrėja sako, kad mainai vyksta kasdien. Yra narių, kurie nuolat kelia įvairius daiktus, mainosi bene kiekvieną dieną. Per trejus metus, anot jos, mainų įvyko daugiau nei keli tūkstančiai.

Būdas atsikratyti nepatikusiomis dovanomis

Nors grupė buvo įkurta tam, kad joje galėtų būti mainomi nebenaudojami, padėvėti daiktai, čia naujus šeimininkus randa ir dovanos, kurios nesužavėjo jų gavėjų.

„Pastebiu, kad daiktais, tinkančiais šventinėms dovanoms, žmonės pradeda mainytis dar prieš patį švenčių maratoną. Jau lapkričio pabaigoje grupės nariai pradeda ir patys ieškoti daiktų, tinkančių dovanoms. Taip žmonėms sutaupo, mat, jokia ne paslaptis, perkant visas dovanas prekybos centre, tenka nemenkai ištuštinti piniginę“, – įsitikinusi A. Peka.

Ji sako, kad nepatikusias dovanas dažniausiai bando išmainyti moterys. Populiariausia mainyti kvepalus, įvairias dekoracijas namams, stalo žaidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją