Žurnalistinio eksperimento planas – išleisti Lenkijoje 100 eurų

Kelionė į Lenkiją prasideda Lazdijuose, kur iš bankomato išsigryninau 100 eurų. Tai ir bus preliminarus šios dienos apsipirkimo biudžetas, o jeigu nutiks kažkas nenumanyto, vežuosi vieno lietuviško banko debetinę kortelę, susietą su „Apple Pay“ paslauga mobiliajame telefone.

Lazdijuose pasidomiu ir lietuviškomis kuro kainomis. Vairuoju benzininį „Opel Corsa“ su 0,99 l darbinio tūrio benzininiu varikliu, suvartojančiu vidutiniškai 5,3 l benzino E-95 100 kilometrų kelio. Todėl Lazdijų degalinės „Cirkle K“ švieslentėje žiūriu į benzino kainą – 1,769 euro už litrą. Tačiau į pačia degalinę neužsuku, kad automobilio bake liktų kuo daugiau vietos pigesniam lenkiškam benzinui. Automobilio kuro rodyklė rodo vieną padalą, bet įspėjimo signalas dar neįsižiebė. Tai reiškia, kad benzino užteks ne tik nuvažiuoti į Seinus, bet ir grįžti į Lietuvą, jeigu paaiškėtų, kad jo kainos kaimyninėje šalyje pralenkė lietuviškas.

Geriausią kursą siūlo prekybos centras

Pasienyje nesutikau nei lietuvių, nei lenkų pasieniečių, tik gerokai atokiau nuo sienos, prie Lazdijų rajono turizmo informacijos centro, šalikelėje stoviniavo mūsų šalies muitininkai. Pirmas sustojimas Lenkijoje – prie pinigų keitimo kioskelių. Už eurą ten būčiau gavęs 4,71 zlotą. Bet turbūt net trys palaidi prie keityklos rudeninės saulės atokaitoje snūduriavę šunys būtų nustebę, jei su savo eurais būčiau atsisveikinęs taip pigiai. Nufotografuoju besirąžančius šunis ir važiuojam tiesiai į Seinus, tikėdamiesi, kad ten kursas bus geresnis.

Valiutos keitykloje prie Seinų „Biedronkos“ prekybos centro už kiekvieną eurą gaučiau 4,73 zloto. Jau geriau, bet atkreipiu dėmesį į raštelį ant parduotuvės durų, skelbiantį, kad šios dienos valiutų keitimo kursas – 4,8272 zloto už eurą. Prekybos centro kasininkė paaiškino, kad galiu mokėti už prekes eurais būtent tuo kursu, o grąžą gausiu zlotais. Griebiu neprirakintą vežimėlį ir skubu išbandyti tokią galimybę. Pakeliui paaiškėja, kad dauguma čia apsiperkančių lietuvių apie tokią galimybę nežino ir zlotų įsigyja keityklose gerokai blogesniu kursu arba atsiskaito banko kortelėmis.

„Keitykloje išsimainėm. Nežinojau, kad galiu eurais mokėti. Maniau, kad čia parašytas kursas mokantiems kortelėmis“, – sakė lazdijietė Kristina, atvykusi į Seinus apsipirkti su broliu. Moters vežimėlyje daugiausiai vietos užima sterilizuoto pieno pakuotės. Sako, vaikai jį mėgsta ir daug išgeria, „kaip kokie veršiukai“.

Mėsa išpirkta, tualetinis popierius – pabrango

Pirmas nusivylimas „Biedronkoje“ manęs laukia prie mėsos šaldytuvų. Iš tolo raudonai švyti akcijinės kiaulienos kumpio ir nugarinės kainos, bet šaldytuvuose mėsos nėra – išpirko. Randu tik savo mėgstamo tartaro po 9,99 zloto (2,07 euro) už 250 g pakuotę. Labai panašaus prieš porą dienų nusipirkau Druskininkų „Lidl“ parduotuvėje, ir kainavo tik 1,99 euro, bet jo pakuotė buvo mažesnė – 200 g. Į vežimėlį keliauja ir vištienos kumpeliai po 9,99 zloto (2,07 euro) už kilogramą.

Rinkdamasis sviestą jau iškart bandau įžiūrėti kainų etiketėse ne pakuotės, o kilogramo kainą, nes šis produktas gali būti supakuotas po 170, 180, 200 arba 300 g. Geriausia kaina bus perkant didžiausią pakuotę, o mažesniųjų nesiskiria nuo lietuviškos. Imu 300 g. už 10,99 zloto (2,28 euro). Infliacija neaplenkė lenkiškų jogurtų lentynos. Išsirenku kelių skonių „Fruvita“ po 2,49 zloto (0,52 euro) už 400 g. indelį. O pigiausi M dydžio kiaušiniai kainuoja 7,79 zloto (1,61 euro) už 10 vnt. pakuotę. „Maximoje“ mačiau lietuviškų po 1,39 euro, todėl lenkiškų neperku.

Teks kažkaip atprasti nuo dešimtmetį mūsų namuose karaliavusio lenkiško tualetinio popieriaus „Queen bialy“. Už 8 rulonėlių pakuotę visuomet mokėdavau 3,99 zloto, o dabar ji pabrango iki 6,29 zloto (1,30 euro). Jeigu šitaip, tada jau geriau atsiprašysiu iki šiol boikotuotos už paslėptą nuotekų vamzdį „Gritės“.

Bulves geriau pirkti ne prekybos centre

Dėdamas atgal į lentyną tualetinį popierių prisiminiau, kad ryte gėriau kavą be cukraus, nes namie jis ką tik baigėsi. „Biedronkoje“ kilogramas kainuoja 5,48 zloto (1,14 euro), o Lietuvoje jo galėčiau ir pigiau susirasti, bet skirtumas nebus didelis, todėl kraunu jį į vežimą. Visai kas kita – 100 proc. apelsinų sultys plastikiniame 1 l butelyje už 3,99 zloto (0,83 euro). Lietuvoje iki euro rasčiau nusipirkti tik sulčių gėrimo, todėl imu visą 8 butelių pakuotę.

Pigiausias saulėgrąžų aliejus „Biedronkoje“ kainuoja 9,99 zloto (2,07 euro) už litrą. Rapsų – brangesnis. Nedžiugina ir „Biedronkos“ bulvių kaina – 2,99 zloto (0,62 euro) už kilogramą. Nes po 60 centų jų, ką tik prikastų, galiu nusipirkti Veisiejų turguje, o „Biedronkos“ kieme daržovėmis iš automobilio bagažinės prekiaujanti lenkų ūkininkė už kilogramą prašo vos 2 zlotų (0,41 euro). Jos svogūnai taip gražūs, bet kaina ne tokia gera – 3,50 zloto (0,73 euro) už kg.

Lenkiškas kainų etiketes supranta ne visi lietuviai

„Biedronkoje“ apsipirkinėjančius lietuvius sąlyginai galėčiau suskirstyti į dvi grupes. Vieni krauna į vežimėlius bet ką, o kiti itin įdėmiai skaito lenkiškas prekių kainų etiketes ir suabejoję netingi nusinešti prekę prie barkodų skaitytuvo. Prie jo paliktų prekių krūva sparčiai didėjo, nes nusivylimų čia pasitaiko dažniau negu džiaugsmo. O prasčiau mokantieji lenkų kalbą ne iš karto atsirenka, kada sumažinta kaina taikoma tik perkant didesnį prekių kiekį, o kada tik su „Biedronkos“ nuolaidų kortele arba mobilaus telefono programėle. Kur parašyta kilogramo, o kur mažesnės pakuotės arba 100 g kaina. Neįdėmiai apsipirkinėjant išlaidos gali būti netgi didesnės, negu apsiperkant Lietuvoje, o jeigu dar pinigai iškeisti nepalankiu kursu, tai nuostolis beveik garantuotas.

Keli „Biedronkos“ aikštelėje kalbinti lietuviai minėjo per daug nekreipiantys dėmesio, kiek išleido čia įsigytiems maisto produktams, nes didžiausią išlaidų dalį sudaro alkoholiniai gėrimai ir rūkalai. Kai į bagažinę susikrauna 3–4 dėžes alaus, dėžę lenkiškos degtinės ir kelis blokus cigarečių, tai už dešrą keliolikos centų skirtumas į vieną ar kitą pusę visai nerūpi.

„Pats paskaičiuok, nuo cigarečių pakelio sutaupau po eurą, o „Vynotekoje“ dar užsikrausiu to paties lietuviško alaus, kurį visada perku, tik perpus pigiau. Į „Biedronką“ užsukau tik pinigų geru kursu pasikeisti, o tam reikia kažką pirkti. Tai ir prisirinkau, dabar reikės galines sėdynes užlenkti, nes į bagažinę netelpa“, – kalbėjo Viktoras iš Alytaus rajono.

Nepavyko iškeisti 100 eurų

Man pačiam planas geriausiu kursu išsikeisti į zlotus 100 eurų žlugo prie „Biedronkos“ kasos. Mat iš bankomato gavau ne šimtinę viename banknote, o dvi kupiūras po 50 eurų. Visi mano pirkiniai kainavo tik 215,66 zlotų, todėl kasininkė neėmė antrosios 50 eurų kupiūros ir išdavė 25,70 zlotų grąžą. Nepadėjo nė žmonos gudravimas bandant už antrąją penkiasdešimtinę nusipirkti šokoladuką – liepė mokėti zlotais, kortele arba kulniuoti į tikrą pinigų keityklą.

Išvažiuojant iš Seinų į Lietuvos pusę abipus kelio veikia po vieną degalinę. Abiejose benzinas kainavo vienodai – 6,48 zloto už litrą. „Biedronkos“ kursu tai būtų 1,34 euro, keityklos – 1,37 euro, bet man beliko pripildyti baką ir atsikaityti lietuviška banko kortele per „Apple Pay“. Po akimirkos gavau žinutę iš banko: „258,03 PKN mokėjimas rezervacijos metu lygus 54,98 EUR, įskaitant 2,96 proc. valiutos keitimo mokestį, pridėtą prie ECB kurso. Luminor“. Tai reiškia, kad pinigus man pakeitė po 4,69 zloto už eurą – geresnį kursą būčiau gavęs net pasienio keitykloje su šuniukais. Todėl litras benzino man kainavo 1,38 euro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)