Apželdinimo specialistas sako, kad sodo pievelė gali būti ne tik graži, bet ir naudinga.

„Vadinu jas tinginio želdynais, nes kartais tai išsprendžia tokias problemas, kaip sunkiai nušienaujamos vietos, taip pat kai norime pamėginti, ar tinka gėlynas toje vietoje. Tai – žydinčios pievos. Kuo jas užsėti ? Labai lengvas dalykas – tereikia įdirbti žemę, pasirinkti, kokį norite, žydinčių augalų sėklų mišinį, gali būti įdėta ir kmynų ar petražolių, bobramunių – galėsite prisiskinti arbatos. Galbūt rinksitės tokius, kuriuos labai mėgsta drugeliai, ar tinkamus bitėms, tai bus skirtingų rūšių dobilai, kiti jų lankomi augalai“, – dalijasi T. Gurskas.

Žalią vejos kilimą paįvairinus gėlėmis, ji puikiai atstos gėlynus ir nereikės investuoti didelės sumos. Agronomas sako, kad žydinčių pievų mišinį daro pats.

„Galite rinktis rugiagėles, įvairias ramunes, dobilus, liucernas, grikius. Man patinka įdėti kosmėjų, gvaizdūnių – tai augalai, kurie žydės visą vasarą, iki pat rudens. Rudenį tą mišinį turite nupjauti, palikti ant žemės gerą savaitę ar dešimt dienų, išpurtyti sėklas ir tuomet nugrėbti“, – sako agronomas.

Anot T. Gursko, nenupjautas pievos mišinys privilioja pelių ir jos suėda augalų sėklas, o, nupjovus augalus, išbyrėjusios sėklos kitais metais vėl padovanos žiedų.

Agronomas pataria nebijoti eksperimentuoti kuriant savo pievą ir ją komponuoti net su rugiais ar kitomis grūdinėmis kultūromis. Specialistas atskleidžia, kad jis pievą kartais paįvairina ir gumbinėmis ar svogūninėmis gėlėmis – kardeliais, jurginais, lelijomis.

„Ryte perėjus per žydinčią pievą galima priskinti gražią puokštę, parsinešti namo ir pamerkti. Kosmėjos ir jurginai – kuo daugiau juos skinsit, tuo daugiau žydės, tuo daugiau džiuginsite namiškius“, – sako pašnekovas.

T. Gurskas paaiškina, kad idealu tokias pievas kurti dar rudenį. Paprastą pievą reikėtų pažymėti, kokios formos norėtumėte.

„Sėti tinka po šalnų, po gegužės 10-os dienos. Visiškai užsėkite ir apie liepos mėnesį jau pradėsite džiaugtis žiedais, žydėjimas tęsis iki pat rudens“, – sako agronomas.

Rudenį surinktos žydinčių augalų sėklos puikiai tiks pavasarį žydinčiai pievai papildyti. O kad darbo nesugadintų paukščiai, vyras pataria uždengti balta agroplėvele, kol augalai šiek tiek sudygs. Ir, be abejo, norint taip želdinti reikalingas vanduo, tad jei lietus nėra dosnus, agronomas primena, kad pievą reikia palaistyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)