Neseniai Lietuvoje kilę skandalai dėl pasklidusių intymių vaizdų iš Karolinos Meschino gyvenimo bei itin asmeninių galiūno Žydrūno Savicko nuotraukų rodo, kad vien užfiksavę tokius vaizdus jų autoriai praranda bet kokią galimybę kontroliuoti jų likimą, jei nesaugo savo asmeninės informacijos.

Tiek socialinių tinklų žvaigždės Karolinos Meschino, tiek žymaus sportininko Žydrūno Savicko atvejais, intymūs kadrai buvo paviešinti ne jų pačių. Tokios situacijos parodo, kad beatodairiškai dalinantis intymiais kadrais ar tiesiog per silpnai apsaugojus savo socialinių tinklų paskyras, pasekmės gali būti negrįžtamos.
Intymių nuotraukų paviešinimo atvejai yra sukėlę daug skandalų visame pasaulyje. Nuo neseniai įvykusių atvirų kadrų paviešinimo nukentėjo tokios žinomos asmenybės kaip aktorės Jennifer Lawrence ir Kristen Stewart, atlikėjos Miley Cyrus ir Demi Lovato, aktoriai Dylanas Sprouse ir Tyleris Posey bei daug kitų.

Visos šios istorijos iliustruoja faktą, kad net ir atlikus visus asmeninių duomenų saugumą internete užtikrinančius veiksmus, nėra įmanoma būti tikriems, jog tą patį yra atlikęs žmogus, su kuriuo dalinamės nuotraukomis. Pasidalinus nuotrauka iš savo įrenginio, belieka kliautis pasitikėjimu, jog tas žmogus taip pat rūpinasi savo turimų duomenų saugumu.

Kaip nuotrauka gali tapti interneto nuosavybe

Žiūrint iš teisinės pusės, jūsų asmeninė nuotrauka negali tapti interneto nuosavybe, nes internetas nėra nei asmuo, nei joks juridinis vienetas. Visgi realybė tokia, kad viešojoje internetinėje erdvėje atsidūrusius asmeninius kadrus dažniausiai gali pasiekti milžiniškas kiekis žmonių, tad vaizdų sklidimą, jei toks vyksta, suvaldyti tampa beveik neįmanoma, nes jie tampa daugelio atskirų žmonių atsakomybe.

Dažniausias būdas intymiems kadrams pasklisti internete yra pasidalinti juos su žmogumi, kuris, pavyzdžiui, tuo vaizdu, jums nežinant, pasidalina su dar kuo nors. Jei tas kitas žmogus turi piktų kėslų, gali tiesiog susikurti netikrą paskyrą, įkelti jūsų intymią nuotrauką į pasirinktą socialinį tinklą ir prie jos pažymėti jūsų draugus ar pažįstamus.

Kitas paplitęs būdas pasiekti asmenines nuotraukas yra įsilaužti į socialinių tinklų paskyras. Jei esate tokiais kadrais dalinęsi su kuo nors privačiuose susirašinėjimuose, piktavaliams nebus sunku jas rasti tarp asmeninių žinučių.

Neretai asmeniniai kadrai, ypač žinant pasaulinių garsenybių intymių nuotraukų paplitimo internete atvejus, gali pasklisti saugant jas debesų (angl. k. „cloud“) platformose. Per pastaruosius kelis metus pagarsėję tokio įsilaužimo atvejai palietė žinomas „Dropbox“ bei „iCloud“ platformas. Sukčiams užteko „nulaužti“ platformų naudotojų slaptažodžius ir jie galėjo netrukdomi naršyti po pasirinktų žmonių asmeninius duomenis.

Intymios nuotraukos internete paplisti gali ir iš jūsų pačių įrenginio, net jei nesate su niekuo jomis dalinęsi. Jūsų duomenys, esantys išmaniajame telefone ar kompiuteryje, prie kurių nėra trikdžių prisijungti, pavyzdžiui, slaptažodžio ar pirštų antspaudo apsaugos užraktų, yra lengvas grobis bet kam.

Kaip apsaugoti asmenines nuotraukas

Užtikrinti visišką asmeninių nuotraukų saugumą skaitmeninėje erdvėje yra sudėtinga, tačiau atlikę kelis paprastus veiksmus, galėsite jaustis saugesni nei 99 proc. pasaulio gyventojų.

Apsaugokite asmeninius įrenginius užraktu

Savo asmeninį telefoną apsaugokite kiek įmanoma stipresniu užraktu, pavyzdžiui, 5-6 skaitmenų slaptažodžiu, o jei yra galimybė – piršto antspaudu. Taip užtikrinsite gerokai didesnį telefone esančių duomenų saugumą.

Naudokite sudėtingus slaptažodžius

Savo paskyras socialiniuose tinkluose, pašto dėžutę ir prisijungimus prie kitų skaitmeninių paslaugų apsaugokite sudėtingais slaptažodžiais, sudarytais iš didžiųjų bei mažųjų raidžių, skaičių bei simbolių. Pavyzdžiui, slaptažodis „V1en4s.“ yra gerokai sunkiau „nulaužiamas“ nei „vienasdutrys“.

Jei manote, kad sunku bus atsiminti daug skirtingų slaptažodžių, naudokite slaptažodžių valdymo sistemas (angl. k. „password manager“). Pasinaudoję „Google“ paieška, galite išsirinkti jums labiausiai patinkančią pragramą.

Venkite dalintis intymiais kadrais

Suprantama, jog yra dalykų, kuriuos norima užfiksuoti ir dalintis čia ir dabar, tačiau galvojant apie asmeninių duomenų saugumą ir situacijas, kurios potencialiai gali nutikti bet kam, rekomenduojama intymius vaizdus leisti užfiksuoti tik gyvoms, norimo žmogaus akims.