Pirkėjų skundai nepadeda sustabdyti naujų svetainių kūrimo

Pastaraisiais metais Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukia Lietuvos piliečių skundų dėl melagingų tinklapių, siūlančių vaistų nuo diabeto, sąnarių problemų, reumato, klausos, erekcijos ir daugybės kitų sveikatos sutrikimų.

Šiose svetainėse pateikiama fiktyvi informacija apie neva inovatyvius vaistus, cituojami neegzistuojantys gydytojai ir kiti ekspertai, kurių internetinėse paieškos sistemose neįmanoma surasti, pasitelkiamos ir melagingos garsenybių rekomendacijos.

Tinklapiuose pristatoma neva skandalinga informacija apie tai, kad vaistai nėra prieinami vaistinėse, nes dėl savo išskirtinių gydomųjų savybių yra nenaudingi farmacininkams. Kitais atvejais meluojama, kad vaistas šiuo metu yra vertinamas Lietuvos institucijose ir artimiausiu metu bus parduodamas visose vaistinėse.

Išradingesnės svetainės reklamai pasitelkia net Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pavadinimą ar logotipą, įsideda nuorodas į šio produkto pristatymą ministerijos svetainėje. Tačiau fiktyvios nuorodos nukreipia ne į SAM tinklapį, bet į pirminį melagingos svetainės pirkimo puslapį.

Gavusi skundų, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba kreipiasi į Lietuvos teisėsaugos institucijas, apgaulingos svetainės yra blokuojamos. Tačiau kitų svertų pažaboti įprastai ne Lietuvoje registruotas svetaines nėra, greitai sukuriamos naujos svetainės, siūlančius tuos pačius ir naujus preparatus.

Mėgėjiškos svetainės bado akis

Melagingas svetaines, siūlančias įsigyti revoliucingų vaistų, paprastai nėra sudėtinga atpažinti. Jos sukurtos labai neprofesionaliai, neinvestuojant daug laiko. Todėl tekstuose yra rašybos klaidų, dažnai matyti, kad aprašymai išversti kompiuterine programa. Neegzistuojančių žmonių ir gydytojų komentarai iliustruojami akivaizdžiai mėgėjiškai padarytomis ar internete surastomis nuotraukos.

Šie tinklapiai taip pat išsiskiria ryškiu reklaminiu stiliumi, didžiulėmis antraštėmis ir sensacingais šūkiais. Daug svetainės skilčių yra neaktyvios arba veda į tą patį puslapį, siūlantį pirkti stebuklingą produktą. Raginama prekę pirkti tuoj pat, kol vyksta ypatinga akcija, pirkėjai skubinami, viliojami papildomomis dovanomis.

Svetainėje nėra nurodoma pardavėjo įmonės duomenų, nepateikiama adreso ar kitų kontaktų – dažniausiai nurodomas tik telefono numeris, kuriuo siūloma skambinti ir tuoj pat susitarti dėl įsigijimo. Taip pat dažnai prašoma nurodyti savo telefono numerį, kuriuo po to susisieks pardavėjas.

Melagingi tinklapiai gali ne tik bandyti išvilioti pinigus, siūlydami įsigyti fiktyvų produktą, bet ir pavogti pirkėjo prisijungimo ar mokėjimo duomenis. Spaudžiant ant aktyvių reklaminių ar iššokančių langų, į kompiuterį gali patekti kenkėjiškų programų. Todėl geriausia įtarimą sukėlusiose tinklapiuose apskritai nenaršyti.

Atsargumo priemonės perkant vaistus

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) primena, kad visus vaistus reikėtų pirkti tik legaliose prekybos vietose, licencijuotose vaistinėse arba jų internetinėse svetainėse. Legalių pardavėjų tinklapiai yra pažymėti specialiu logotipu, nurodančiu kad šioje vaistinės internetinėje svetainėje vaistus pirkti yra saugu. Logotipu pasitikėti galima tik tada, kai jis aktyvus, kitaip tariant, kai jį paspaudus žmogus yra nukreipiamas į VVKT svetainę.

Gyventojams rekomenduojama visada patikrinti, ar siūlomas įsigyti vaistas yra įrašytas į Lietuvos Respublikos vaistinių preparatų registrą ir Bendrijos vaistinių preparatų registrą bei į Lygiagrečiai importuojamų vaistinių preparatų sąrašą. Tai galima padaryti įvedus vaisto pavadinimą į šią duomenų bazę. Lietuvoje galima parduoti tik registruotus vaistinius preparatus, taigi, jei vaisto nėra minėtuose registruose ir sąraše, preparatas nėra saugus vartoti arba tai apskritai nėra vaistas. Primename, kad Lietuvoje internetu leidžiama įsigyti tik nereceptinių vaistų.

Turint abejonių dėl siūlomo produkto, geriausia jo neįsigyti, nes rizikuoti savo sveikata, vartojant neaiškios kilmės produktus, neverta. Dėl įtartinų vaistų įsigijimo galima konsultuotis su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba, o dėl maisto papildų – su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pastebėjus klaidinančią ar įtartiną reklamą, rekomenduojama kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

Užsakymo nr.: PT_82450365