Europos komisijos atstovybės Lietuvoje atstovė Agnė Kazlauskaitė teigia, kad kasdien internete pavagiama gausybė asmeninės informacijos, o neapdairiai įkelta nuotrauka iš vakarėlio ar aštrus pasisakymas gali pakenkti vartotojo karjerai.

Neviešinami asmens duomenys

Pagal bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą neskelbtinais duomenimis yra laikomi šie asmens duomenys: asmens duomenys, atskleidžiantys rasinę arba etninę kilmę, politines pažiūras, religinius ar filosofinius įsitikinimus. Taip pat priklausymas profesinėms sąjungoms, genetiniai duomenys, biometriniai duomenys, tvarkomi siekiant nustatyti jūsų kaip žmogaus tapatybę.

Taip pat labai svarbu neleisti paviešinti bei patiems nesidalinti duomenimis, kurie susiję su jūsų sveikata. Taip pat neskelbtini ir neviešinami yra duomenys, susiję su asmens lytiniu gyvenimu ar lytine orientacija.

Kaip apsaugoti savo asmens duomenis?

Europos komisijos atstovybės Lietuvoje atstovė teigia, kad šiame sparčiai besikeičiančiame skaitmeniniame amžiuje būtina užtikrinti teisę į asmens duomenų apsaugą. Yra daugybė galimų pavojų, pavyzdžiui, duomenų atskleidimas be leidimo, tapatybės vagystė, prievarta internete, pakenkimas žmogaus reputacijai.

Todėl yra labai svarbu ne tik kad teisingai duomenis tvarkytų institucijos, kurioms būtina savo asmens duomenis pateikti, tačiau ir pats žmogus nepamirštų – reikia saugoti duomenis, kol nėra padaryta daug žalos.

Agnė Kazlauskaitė siūlo atkreipti dėmesį ir pagalvoti apie šiuos dalykus:

Vartotojui derėtų gerai pamąstyti prieš dalinantis internete pikantiškomis nuotraukomis ar aštriais pasisakymais – juos gali pamatyti ir tie asmenys, kuriems šie įrašai neskirti, pavyzdžiui, potencialus darbdavys ar giminaičiai.

Patariama internete pateikti kuo mažiau asmens duomenų arba skelbiant juos nežymiai pakeisti.

Itin apdairiai reikėtų elgtis ir savo asmens duomenų neatskleisti puslapiuose, kurių adreso pradžioje nėra „s“ (https://) ar puslapiuose, kurie siūlo nelegalias paslaugas.

Perkant internetu reikėtų įsitikinti, kad tai – oficiali pardavėjo interneto svetainė.

Skirtingiems prisijungimams naudoti skirtingus slaptažodžius. Taip pat kuriamus slaptažodžius patariama sudaryti iš skaičių ir raidžių, įterpiant ir keletą didžiųjų.

Būtina pasirūpinti kompiuterio antivirusine sistema ar kitokiomis saugos priemonėmis ir periodiškai jas atnaujinti.

Prieš naršant internete ar ypač jungiantis prie neaiškių svetainių rekomenduojama atsijungti nuo socialinio tinklo ir el. bankininkystės paskyrų.

Internete informaciją skelbiantiems asmenims pravartu įsidėmėti, kad čia pasirodžiusi informacija gali likti amžiams.

Atsiranda naujas terminas: „privatumo nuovargis“

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotoja Danguolė Morkūnienė teigia, jog šiuo metu yra labai sustiprinta duomenų apsaugos tvarka. Pats svarbiausias dalykas, kokį žmogus turi daryti – tai domėtis, kur keliauja jo duomenys, kaip jie tvarkomi ir ar pats per daug jų neatskleidžia viešoje internetinėje erdvėje.

„Tačiau daugumai yra nuobodu skaityti. Kai asmeniškai pasirašome kažkokią sutartį, tai dažniausiai perskaitome ir susipažįstame, jog vėliau nebūtų jokių staigmenų. Tačiau internete mes linkę tik greitai sudėti varneles, kur prašo, kad kuo greičiau atsikratytume įkyrių sutarčių ar kažkokios informacijos apie asmens duomenų tvarkymą. Galiausiai taip ir nežinom, kaip yra tvarkomi mūsų asmens duomenys bei kur jie keliauja“, – sako direktoriaus pavaduotoja.

Ji priduria, jog atsiranda naujas terminas: „privatumo nuovargis”. Žmonės jaučiasi lyg labai dažnai juos informuojama apie duomenų tvarkymą. Kiekviename interneto žingsnyje atsiranda slapukai, registruojantis prie kažkokios naujos paskyros, prašoma patvirtinti, jog susipažino su asmens duomenų tvarkymo taisyklėmis. Tai žmonėms dažniausiai yra neįdomu ir jie nori, jog prie jų nebelįstų.

Tačiau inspekcija pabrėžia, jog labai svarbu, kad žmonės skirtų reikiamą dėmesį perskaityti ir susipažinti, kaip yra tvarkomi jų duomenys. Šiuo laikotarpių, kai daugėja internetinių apgavysčių, labai svarbu tiksliai žinoti, kur keliauja jūsų duomenys ir ar tikrai yra tinkamai užtikrinama jų apsauga.

Užsakymo nr.: PT_82895331