Šie darbo tipai panašūs tuo, kad įvairių industrijų darbuotojams tenka įsidiegti ir naudotis papildoma programine įranga (angl. software programs). Deja, be naujų įgūdžių, praturtinančių šiuolaikinio darbuotojo profilį bei kompetenciją, tai turi ir savų rizikų. Nors viešojoje erdvėje daug kalbama apie kibernetinį saugumą, vis dar pasitaiko atvejų, kada darbo vietoje naudojamos programos yra nelegalios ir net kenksmingos ne tik kompiuteriams, bet ir vartotojų gerovei.

Pavyzdžiui, prieš kelis metus vykdytos apklausos metu paaiškėjo, kad net 14% darbuotojų Lietuvoje nežinojo, ar jų naudojama programinė įranga buvo įsigyta teisėtai. Kita vertus, kone visi apklausos dalyviai suvokė, kad nelegali programinė įranga kelia riziką asmeniniams ar darbo duomenimis. Tikėtina, kad dėka pasaulinių duomenų apsaugos skandalų (kaip, pavyzdžiui, Cambridge Analytica atveju) vartotojų sąmoningumas auga, o šie skaičiai mažėja.

Dalį žmonių baugina baudos, kurias galima gauti už nelicencijuotos programinės įrangos naudojimą. Pavyzdžiui, kadastrinių matavimų paslaugas teikiančioje bendrovėje „Vandeta“, buvo nustatyti žinomų kompiuterių programų kūrėjų („Microsoft“, „Autodesk“) autorinių teisių pažeidimai. Nustatyta beveik 30 tūkst. eurų žala, kurios dalį taikiu susitarimu „Vandeta“ atstovai kompensavo autorių teisių turėtojams.

Bet specialistų teigimu, piratavimas nebėra vien tik moralės klausimas, skatinantis pagalvoti apie intelektinę nuosavybę ar IT specialistų darbą kuriant vartotojui patogias aplikacijas. Ne ką mažesnė problema yra duomenų apsauga

Iš esmės „nulaužtos” populiarios programos nėra saugios: įprastai jos randamos žemos kokybės platformose. Naudojimasis tokio tipo svetainėmis bei programėlėmis sukelia papildomų rūpesčių sutaupyti siekusiam vartotojui. Nelegali programinė įranga nesunkiai atneša kompiuterio virusų, naikinančių kaupiamą informaciją ar net ją nutekinančių trečiosioms šalims. Taip taupus moka du kartus.

Kalbant konkrečiai apie darbui skirtą įrangą, situacija tampa dar labiau komplikuota. Kompiuteriuose laikoma konfidenciali informacija jokiu būdu negali būti derinama su piratavimu. Visų pirma, intelektinė vagystė - anaiptol ne geros reputacijos ar profesionalumo ženklas bet kuriai įmonei. Be to, gali būti nutekinti jautrūs asmeniniai ar verslo duomenys - taigi, dėl lengvabūdiško pasirinkimo naudoti nesaugią įrangą nukentėtų tiek darbuotojai, tiek klientai.

Užtikrinti saugios programinės įrangos naudojimą - ne tik kiekvienos įmonės, tačiau ir pačių darbuotojų pareiga. Žinoma, svarbu nepamiršti, kad ne visos nemokamos programos yra žalingos kompiuteriui, darbui ar duomenų saugumui. Pavyzdžiui, kone visos interneto naršyklės ir nemaža dalis jų įskiepių yra prieinami bet kuriam vartotojui oficialiose svetainėse. Dėl to kiekviena programinė įranga turėtų būti vertinama individualiai.

Apsauga nuo nelegalios programinės įrangos priklauso ir nuo darbo pobūdžio. Pavyzdžiui, laisvai samdomi darbuotojai tuo turėtų pasirūpinti savarankiškai. Šiuo atveju pirmas žingsnis - kokybiška antivirusinė programa. Dažnai būtent ji blokuoja nesaugią programinę įrangą, siunčiamą iš interneto.

Ne mažiau svarbu yra legaliai įsigyti reikalingas aplikacijas (nuo visoms industrijoms reikalingo Microsoft Office iki specifiškesnių Adobe Suite, išplėstinių programavimo paketų ir pan.). Geriausias būdas tai padaryti - naudotis oficialių platintojų paslaugomis prekybos vietose ar internete.

Įmonėms vertinga ne tik kartą pasinaudoti patarimais, tačiau ir investuoti į nuolatinį darbuotojų švietimą kibernetinio saugumo tema. Galima svarstyti papildomų mokymų, padedančių identifikuoti grėsmes, organizavimą - ši praktika sparčiai populiarėja Vakarų Europoje. Kitas būdas efektyviai apsisaugoti nuo nelegalios įrangos rizikų - kolegų pagalba. Pavyzdžiui, vidinėje komandoje dirbantis ir visuomet darbo metu pasiekiamas IT ekspertas - puikus pirmas kontaktas kilus greitos reakcijos reikalaujančiam klausimui.

Nors internete gausu patrauklių pasiūlymų, neva padėsiančių sutaupyti pinigų kasdienio naudojimo programoms, neverta ant jų užkibti. Legalių tiekėjų dėka pavyks ne tik išvengti nemalonių situacijų darbe, tačiau ir deramai įvertinti saugios programinės įrangos kūrėjus.