Kokios yra pagrindinės šiuolaikinių skiepų priešininkų tezės? Viskas prasidėjo dar praėjusio amžiaus pabaigoje, kai britų gydytojas Andrew Wakefieldas ėmė reikalauti atlikti papildomus tyrimus dėl MMR vakcinos (apsaugančios nuo tymų, raudonukės ir pan.).

Esą tokio tipo gydymas gali sukelti autizmą ar žarnyno sutrikimus. Nors galiausiai buvo įrodyta, kad A. Wakefieldui buvo sumokėta už bandymus sukompromituoti MMR vakciną, panašus skiepų priešininkų naratyvas, siejantis skiepijimą su kitomis ligomis, gajus iki šiol.

Socialinių tinklų personažas, tinklaraštininkas, rašantis aštriomis, aktualiomis temomis apie mediciną, Ciniškas Chirurgas, savo paskyroje atkreipia dėmesį, jog skiepų priešininkai manipuliuoja nepageidaujamų reakcijų ir komplikacijų skaičiais, nutylėdami, kad dažniausiai tai savaime praeinančios būklės, kokias gali sukelti ir kiti vaistai, nekalbant apie operacijas.

Iš esmės skiepų priešininkų teorijos apima kelias sritis. Visų pirma, tai yra gerai apgalvotas žaidimas žmonių emocijomis. Kadangi viena pagrindinių skiepijamų grupių - vaikai, skiepų priešininkai yra linkę manipuliuoti jų gerove bei publikuoti atvejus, kada mažyliai nukentėjo nuo tam tikrų ligų net paskiepyti ar neva įgijo naujų sveikatos sutrikimų - populiariausias yra minėtas autizmo atvejis. Verta paminėti, kad nei viena mokslinė studija dar nėra patvirtinusi ryšio tarp vakcinavimo bei autizmo.

Kita populiari teorija siekia sumenkinti didelius farmacijos verslus bei vaistų vartojimą. Visuomenėje vis labiau populiarėja mitas, kad skiepų, gaminamų išimtinai didžiųjų vaistų korporacijų, sudėtyje galima rasti žmogaus organizmui nuodingų medžiagų, tokių, kaip gyvsidabris ar aliuminis.

Iš tiesų senos kartos skiepuose buvo galima rasti tam tikrų gyvsidabrio darinių, kurie nėra kenksmingi žmogaus organizmui. Itin maži aliuminio kiekiai ir dabar yra skirti paskatinti geresnę imuninę reakciją, tačiau tuo pačiu visiškai nekenkia. Kasdien žmonės gauna gerokai didesnius kiekius šio metalo iš kasdien valgomo maisto.

Skiepams prieštaraujančios sąmokslo teorijos yra populiarios ir žinomų žmonių tarpe. Rolling Stone neseniai publikavo straipsnį, apžvelgiantį visuomenėje garsius skiepų priešininkus: sąraše yra tokios įžymybės kaip aktorius Robertas De Niro ar komikas Jimas Carrey.

Šie žmonės yra ne kartą išreiškę nepalankią nuomonę skiepų tema, nors dalis jų požiūrį pakeitė - pavyzdžiui, prieš kelis metus JAV vykusios tymų epidemijos metu D. J. Trump skiepus įvardijo kaip privalomą apsaugos priemonę.

Šiuo metu kuriama vakcina nuo koronaviruso susilaukia ne ką mažiau audringų skiepų priešininkų reakcijų. Be jau aptartų sąmokslo teorijų, skiepų priešininkai skleidžia dezinformaciją apie koronaviruso sąsają su išgalvotomis 5G ryšio grėsmėmis ar vienu turtingiausiu pasaulio žmonių Billu Gatesu, kuris COVID-19 vakcinos kūrimui paaukojo nemažai pinigų. Trumpai tariant, tokia dezinformacija aptaria pasaulio lyderių įtaką viruso sukūrimui ir jį neva įveiksiančiam skiepui, kuris iš tiesų taps visuotinės kontrolės bei sekimo įrankiu.

Šiuo metu pasaulį kaustanti panika dėl netikėtai smogusios pandemijos bei jos pasekmių išryškino ir skiepų priešininkų judėjimą. Tačiau nereikėtų galvoti, kad net apsisaugojus nuo koronaviruso pavojų, skiepų priešininkų skleidžiama informacija išnyks. Sąmokslo teorijos šia tema egzistuoja jau kurį laiką ir kinta priklausomai nuo globalių sveikatos problemų. Geriausia išeitis apsisaugoti nuo dezinformacijos - pasitikėti profesionalių medikų rekomendacijomis bei nuodugniai tikrinti gaunamų naujienų šaltinius.