Asmeniniai slaptažodžiai

Ne paslaptis, kad žmonės darbo metu dažnai tikrina savo asmeninį paštą ir socialinių tinklų paskyras. Kol tai nedaro neigiamos įtakos Jūsų produktyvumui, tol dauguma darbdavių tai toleruoja. Tačiau, siekiant išlaikyti savo asmeninę informaciją tik sau, svarbu darbiniame kompiuteryje neišsaugoti savo asmeninių prisijungimų slaptažodžių.

Kodėl? Todėl, kad jūsų asmeninė informacija gali būti lengvai atskleista. Jei Jūsų darbovietėje yra naudojamas interneto tarpinis serveris, tai reiškia, kad Jūsų darbdavys turi kiekvienos svetainės, kurioje lankėtės, duomenis. Jei tik norėtų, Jūsų darbovietės atstovai galėtų lengvai identifikuoti viską, ką įvedėte į teksto laukelį savo darbo kompiuteryje.

Žinoma, įmonių atstovai turi daug svarbesnių darbų, nei sekti savo darbuotojus. Tačiau, jei Jūsų įmonė taptų kibernetinės atakos taikiniu, kas nors iš jūsų bendrovės galėtų lengvai prieiti prie jūsų asmeninės informacijos, pasinaudoję įmonių tarpinių serverių duomenimis.

Tokio atsitikimo galimybė yra menka, bet norėdami jaustis išties saugiai, stenkitės nesaugoti savo asmeninių slaptažodžių darbiniame kompiuteryje.

Asmeniniai failai

Tokios pat sąlygos galioja ir Jūsų asmeniniams failams, kuriuos atsisiunčiate į darbinį kompiuterį, nes formaliai jie yra darbdavio informacinėje sistemoje. Neišsigąskite, tai nebūtinai reiškia, kad darbdavys jus seka ir siekia surinkti jūsų asmeninę informaciją, tačiau nepamirškite – savo skaitmeninius duomenis reikėtų saugoti taip pat akylai, kaip ir popierinius.

Tai ypač svarbu netenkant darbo. Tokio scenarijaus niekas neplanuoja į priekį, bet vis dėlto, žmonės būna atleidžiami. Priklausomai nuo įmonės specifikos ir atleidimo sąlygų, pasitaiko tokių situacijų, kad žmonės, sužinoję, kad netenka darbo, daugiau nebegali prisijungti prie savo darbinio kompiuterio. Tokiu atveju prarandama prieiga ir prie visų jame buvusių asmeninių failų. Net jei ir neplanuojate netekti darbo, vis tiek nenaudokite darbinio kompiuterio kaip vienintelės svarbių asmeninių failų saugyklos, nes negalite būti tikri, ar neprarasite prieigos prie savo informacijos.

Kitas, niekad neplanuojamas, bet vis dėlto kartais atsitinkantis scenarijus yra darbinės įrangos patikrinimas siekiant ištirti darbuotojų veiklą. Teisės portale INFOLEX aprašoma istorija, kuomet asmenų darbiniai kompiuteriai buvo paimti jų veiklos tyrimo tikslais. Juose, ir pačiuose kompiuteriuose, ir elektroniniame pašte buvo ir asmeninių susirašinėjimų (įskaitant persiųstą susirašinėjimą su advokatu), vaikų nuotraukų.

Atliekant veiklos tyrimą, prie analizuojamo turinio prieigą gavo ne tik vidaus kontrolės departamento darbuotojai, bet ir tretieji asmenys, pareiškėjai neturėjo galimybės išsitrinti asmeninės informacijos, ir dėl to kreipėsi į teismą, bet tiek Vilniaus apygardos administracinis teismas, tiek Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas sprendė, kad įmonės interesas atlikti vidaus tyrimą yra viršesnis už duomenų subjektų teises.

MRU Teisės mokyklos lektorė Dr. Gintarė Samuolė, INFOLEX portale šią situaciją komentavo taip: „Paimtų duomenų analizės tikslas buvo tas konkretus vidaus tyrimas, duomenų subjektai pagal savo veiklą turėjo žinoti, kad darbinis el. paštas gali būti stebimas, o jei konfidencialią informaciją laikė darbiniame kompiuteryje, tai tik savo rizika.“

Darbiniai komunikacijos kanalai

Jei dirbate didelėje kompanijoje, nemaža tikimybė, kad bendravimui tarp darbuotojų naudojate susirašinėjimo platformą. Nors tokie įrankiai paprastai turi ne tik grupinio, tačiau ir asmeninio susirašinėjimo galimybę, privatūs pokalbiai nebūtinai lieka privatūs. Tai ypač aktualu, jei Jūsų darbdavys naudojasi tokiomis bendradarbiavimo programomis kaip „Slack Enterprise Grid“ arba „Slack Plius“.

Taip yra todėl, kad užsigeidęs atsisiųsti visus darbinius duomenis, darbdavys galėtų pareikalauti prieigos prie savitarnos eksporto įrankio, kuris leistų atsisiųsti ne tik viešų, bet ir privačių kanalų informaciją bei Jūsų tiesiogines žinutes. Net jei darbinėje pokalbių platformoje rašote tiesioginę žinutę savo draugui, stenkitės nenukrypti nuo darbinių temų, nes visas pokalbio turinys gali būti prieinamas jūsų viršininkui.

Užsakymo nr.: PT_85066583