aA
Jei reikėtų išrinkti populiariausią ir daugiausiai gamintą karantino patiekalą – tai be abejonės būtų gardžiosios cinamoninės bandelės.
Cinamoninės bandelės
Cinamoninės bandelės
© Shutterstock

Vos atsiradus galimybei daugiau gaminti namuose, net tie, kurie iki šiol virtuvėje buvo reti svečiai – puolė pirkti mieles ir matuoti, kiek gi cinamono reikia berti į tešlą.

Tiesa, taip yra ne tik dėl to, kad daugiau laiko praleidžiame namuose. Anot mokslininkų, dar vaikystėje pradedame asocijuoti maistą su nusiraminimu ir socialiniais ryšiais. Valgymas malšina stresą, beviltiškumo ir depresyvius jausmus, leidžia pasijusti labiau kontroliuojančiu situaciją, taip pat skatina laimės pojūtį.

Ne paslaptis, kad karantino metu kone kiekvienas pajuto daugiau nerimo, liūdesio ir neapibrėžtumo. Nerimaujame dėl sveikatos, finansų, ateities, tad kelios valandos virtuvėje gaminant skanų, komfortą teikiantį maistą, o vėliau jį valgant – tampa tikru išsigelbėjimu ir padeda nusiraminti.

Vis dėlto, nevalia komforto ieškojimo maiste paversti nuolatiniu įpročiu – tai veda prie sveikatos sutrikimų. Tačiau retkarčiais pasilepinti gardžiomis, namuose keptomis bandelėmis – tikrai ne nusikaltimas.

Cinamoninės bandelės
Cinamoninės bandelės
© Shutterstock

Ar jau išbandėte cinamonines bandeles? Jei dar nespėjote – štai gardžių bandelių receptas:

Jums prireiks:

Tešlai

4,5 puodelis miltų;
0,5 puodelis cukraus;
1 šaukštas sausų mielių;
0,5 šaukštelis druskos;
5 vnt. kiaušinių;
1 puodelis pieno;
160 g. sviesto.

Įdarui

200 g. sviesto;
6 šaukštai rudojo cukraus;
2 šaukštai cinamono;
0,5 šaukštelis imbiero.

Glaistui

1,5 puodelio grietinėlės;
2 šaukštai cukraus;
2 šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimas

Šiltą pieną sumaišykite su sausomis mielėmis. Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus išplakite iki standžių putų (vieno kiaušinio baltymą atidėkite į šoną, jis bus reikalingas aptepti bandeles).

Miltus sumaišykite su pienu. Sudėkite trynius ir gerai išmaišykite. Supilkite ištirpintą sviestą ir gerai išmaišykite. Po truputį sudėkite išplaktus kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite. Tešlą gerai išminkykite ir palikite uždengtą pastovėti dvi valandas.

Tešlai iškilus, dar kartą ją išminkykite ir gana plonai iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Minkštą sviestą sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu ir imbieru. Labai gerai išmaišykite ir aptepkite iškočiotą tešlą.

Apteptą lakštą susukite į rulonėlį ir supjaustykite trijų-keturių centimetrų riekelėmis. Riekėles sudėkite viena šalia kitos į sviestu pateptą kepimo indą (nesuspauskite, turėtų likti maži tarpeliai).

Uždenkite rankšluosčiu ir palikite pastovėti apie 20 minučių. Aptepkite lengvai išplaktu kiaušinio baltymu ir dėkite kepti į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.

Kol bandelės kepa grietinėlę supilkite į nedidelį puodą, suberti cukrų, vanilinį cukrų ir maišant kaitinti ant mažos ugnies kol sutirštės. Tirštą vanilinę grietinėlę užpilkite ant ką tik iš orkaitės išimtų bandelių ir leiskite atvėsti.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
4.6000