Kaip ir tikėtasi, JAV centrinis bankas padidino šalies palūkanų normą 0.25%. Nepaisant to, jog toks veiksmas turėjo paskatinti JAV dolerio brangimą kitų valiutų atžvilgiu, tačiau po naujienos paskelbimo pasaulio rezervinė valiuta pigo, investuotojams fiksuojant pelną po paskutinės savaitės ralio prieš banko susirinkimą. Ateities sandoriai jau kelis paskutinius mėnesius rodė ypač aukštą investuotojų įsitikinimą dėl palūkanų didėjimo. Ateinančiu laikotarpiu rinkos dalyviai tikėtina bus atsargesni, nes nesitiki pamatyti jokių ženklių veiksmų per banko narių susitikimą sausio mėnesį. Ryškesnę perspektyvą susiformuos kovą, kuomet Jerome Powell vadovaus savo pirmajam monetarinės politikos susirikimui.

Politinėje arenoje svarbiausia naujiena buvo JAV mokesčių planas. Atstovų rūmai bei Senatas penktadienį paskelbė apie suderintą mokesčių plano versiją, kas paskatino JAV dolerio bei akcijų rinkų brangimą. Tikimasi, kad balsavimai dėl suvienodintos versijos įvyks savaitės viduryje. Planai patvirtinti naująjį planą su prezidento parašu iki metų pabaigos išlieka.

Prekyba pagrindine valiutų pora EUR/USD praėjusią savaitę vyko labai siaurame rėžyje tarp 1.175 ir 1.180. Geros naujienos iš senojo žemyno nepaskatino investuotojų didinti euro pozicijų. Europos centrinis bankas, kaip ir tikėtasi, nepakeitė palūkanų normų, tačiau padidino ekonomikos augimo prognozę nuo 2.2% iki 2.4% šiems ir nuo 1.8% iki 2.3% ateinantiems metams. Taip pat buvo paskelbti preliminarūs vadybininkų pirkimo indeksai, kurie ženkliai viršijo rinkos lūkesčius. Vokietijos pramonės indeksas buvo net 63.3 punktai ir tai buvo didžiausia reikšmė per visą jo istoriją. Toks indekso lygis sufleruoja šalies ekonomikos augimo spartėjimą virš 3% lygio. Nepaisant visų gerų ekonominių naujienų, žemyno valiuta nebuvo linkusi brangti, kas rodo atsargų investuotojų sentimentą. Prie to taip pat prisidėjo ir politinė situacija Vokietijoje, kur Angela Merkel nepasiekė jokių ženklių susitarimų formuojant valdančią koaliciją. EUR/USD savaitė prekybą baigė nukritęs -0.2%.

Svarbiausia Azijos pora USD/JPY buvo linkusi nuvertėti, ypač paskelbus sprendimą dėl JAV palūkanų normų. Ekonominiai duomenys Japonijoje buvo stiprūs: gamintojų kainų indeksas per metus augo 3.5% ir sufleravo apie tolimesnį infliacijos augimą dėl didėjančių prekių gamybos kaštų, pagrinde žaliavų kainų. Preliminarus pramonės vadybininkų pirkimo indeksas pakilo iki 54.2 punktų ir buvo ženkliai didesnis nei praėjusio mėnesio 53.6 rezultatas. Taip pat, gamintojų pasitikėjimo indeksas Tankan kilo iki 25 punktų, aukščiausio taško per šį verslo ciklą, ir signalizavo gerėjantį šalies verslo sentimentą. USD/JPY savaitės prekybą pabaigė nukritusi -0.8%.

Prekyba Didžiosios Britanijos svaru išliko labai kintama ir investuotojai jautriai reagavo į ekonominius duomenis. Daugelis šalies rodiklių buvo geresni nei laukta: metinė infliacija kilo iki 3.1%, vidutinio darbo užmokesčio augimas spartėjo iki 2.3%, o mažmeninės prekybos metinis pokytis buvo net 1.6%, kuomet rinka laukė vos 0.3%. Svarbių naujienų dėl pasitraukimo iš Europos sąjungos paskelbta nebuvo. GBP/USD pora prekybos savaitę užbaigė nukritusi -0.5%.

Šią savaitę pradės Japonijos tarptautinės prekybos duomenys ir Kinijos nekilnojamo turto kainų pokyčiai. Taip pat bus skelbiami Europos infliacijos rodikliai. Antradienį investuotojai seks Vokietijos Ifo indeksą bei JAV nekilnojamo turto duomenis. Trečiadienį bus skelbiamas Japonijos centrinio banko sprendimas dėl palūkanų normos ir pranešimas dėl monetarinės politikos. Ketvirtadienį bus skelbiami JAV ekonomikos augimo duomenys, o penktadienį šalies ilgalaikių produktų užsakymų pokytis.

Remiantis Admiral Markets rinkos nuotaikos duomenimis, EUR/USD poroje ilgąsias pozicijas turi 59% investuotojų (+1 procentinis punktas lyginant su praeitos savaitės rodikliu). Pagrindinėje Azijos poroje USD/JPY 41% investuotojų turi ilgąsias pozicijas (+10 procentinių punktų). GBP/USD poroje 58% dalyvių tikisi kilimo (+11 procentinis punktas). Tokie rinkos duomenys interpretuojami, kaip prieštaringas indikatorius, todėl tikėtinas brangimas USD/JPY bei pigimas EUR/USD ir GBP/USD porose. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Šaltiniai: bloomberg.com, reuters.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, invetsing.com