„Vintra“ yra visų transporto rūšių (kelių, geležinkelių, vandens ir oro) kelionių planavimo sistema. Ji veikia nuo 2015 m. liepos, o šiais metais sulaukė per 30 000 lankytojų. Sistema leidžia keleiviams surasti maršrutą, susiplanuoti kelionę ir, palyginus važiavimą viešuoju transportu ir automobiliu, pasirinkti tinkamiausią variantą. Ši elektroninė paslauga sukurta panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

VKTI atstovas teigia, kad informacinė sistema „Vintra“ iš kitų kelionių planavimo sistemų išsiskiria tuo, kad joje kaupiami visų viešojo transporto rūšių Lietuvoje – kelių, oro, vandens ir geležinkelių – maršrutai. Todėl „Vintra“ tinka planuojant kelionę tiek autobusais, tiek traukiniais, tiek lėktuvais. Taip pat yra informacija ir apie perkėlos darbą.

Vaizdo reportažą apie šią el. paslaugą galite peržiūrėti čia.

Planuojant naują maršrutą sistema parinks trumpiausią atstumą, parodys trajektoriją, joje esančias stoteles, apskaičiuos važiavimo laiką.

Keleivis gali gauti suplanuotos kelionės duomenis bei informaciją apie šių duomenų pasikeitimą, naudojant skaitmeninius interaktyvius žemėlapius, grafiškai pamatyti keleivio suplanuotos kelionės maršrutą. Prisijungęs vartotojas mato pasirinktos stotelės tvarkaraštį, pateikiama informacija apie konkrečią transporto priemonę ir jos atvykimo laiką.

Informacija duomenų bazėje nuolat atnaujinama, kadangi keičiasi maršrutai. Šiuo metu, aiškina VKTI atstovas, dar tobulinama sistema, kuri vartotojams teiks pranešimus apie reisų pakeitimus ar atšaukimus.

„Vintroje“ galima apskaičiuoti ir kelionės kainą, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kainos sistemoje nurodytos be nuolaidų studentams ar senjorams.

Sistema pritaikyta ne tik kompiuteriams, bet ir kitiems mobiliesiems įrenginiams (planšetėms, išmaniesiems telefonams), todėl visur, kur tik yra interneto ryšys, keleivis gali peržiūrėti aktualių maršrutų grafikus, žemėlapius, pasirinktos stotelės tvarkaraštį, rasti informaciją apie konkrečią transporto priemonę ir jos atvykimo bei išvykimo laiką. Šią sistemą galima pasiekti čia.

Ateityje, informuoja (toliau – VKTI), numatoma, kad Lietuva prisijungs prie panašių Europoje veikiančių sistemų - bus įkurta nacionalinė daugiarūšė maršrutų paieškos ir planavimo sistema. Tai planuojama įgyvendinti maždaug 2020 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)