Svarbių gyvenimo dienų oras nesugadino

Per svarbią savo gyvenimo dieną – vestuves – Eglė Ukanienė tikėjosi šiltos ir saulėtos dienos. Šventę ji planavo dar prieš metus: pradėję derinti datą su norima bažnyčia, sodyba, renginio vedėju ir fotografu, pora nusprendė, kad vestuves švęs birželio 2 dieną.

„Dėl oro tikriausiai buvau pradėjusi nerimauti balandžio gale. Tuo metu prasidėjo karšti orai ir kaip tik birželio pradžioje buvo žadama, kad jie atvės iki 14oC. Bet viskas įvyko atvirkščiai – buvo 30oC“, – džiaugiasi moteris.

Rugsėjį vestuves atšokusi vilnietė Karolina teigia, kad vestuvių datą rinkosi negalvodama apie orą – svarbiausia buvo susiderinti tokį laiką, kuomet pora būtų laisvesnė nuo darbų. Visgi, jaunavedžiams pasisekė: lemtingą dieną švietė saulė, o ir stipraus vėjo nebuvo.

„Oras neturėjo daug įtakos. Turėjom planą B, jeigu lytų. Aišku, norėjosi gero oro – toks ir buvo“, – pasakoja Karolina.

Domisi ne tik ūkininkai ir jaunavedžiai

Tiesa, blogas oras kai kuriomis progomis gali sugadinti nuotaiką. Nors tiksliausiai parengiamos artimiausio laikotarpio prognozės, kokios galimybės sužinoti prognozę vėlesniam laikotarpiui?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos atstovė Vaida Daiginaitė teigia, kad tarnyboje visiems galima užsisakyti įvairias specialiąsias hidrometeorologines paslaugas. Paprasčiausia tai padaryti elektroniniu būdu. Tuomet svarbiausią informaciją galima gauti neišeinant iš namų.

„Nesuklystume teigdami, jog pati aktualiausia ir svarbiausia paslauga yra orų prognozė. Prognozė – aktuali ištisus metus, išskirti vieno sezono negalime, mat besikreipiančiųjų skaičius (pavasarį, vasarą, rudenį, žiemą) išlieka bemaž vienodas. Kiekvienas klientas prognozės paslaugą užsako dėl skirtingų priežasčių. Pavyzdžiui, ūkininkams orų prognozė padeda planuojant sėjos, derliaus nuėmimo darbus, o būsimiems jaunavedžiams – renkantis vietą fotosesijai“, – aiškina V. Daiginaitė.
Vilniaus meteorologijos stotis

Paslaugą gali užsisakyti ir fiziniai, ir juridiniai asmenys. V. Daiginaitės teigimu, tarnyba nuolat bendradarbiauja su „Oro navigacija“, Vilniaus, Kauno, Palangos oro uostais, Lietuvos kariuomenės oro pajėgų aviacijos baze, Lietuvos automobilių kelių direkcija, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir kitomis įstaigomis.

Specialistų sudaromos prognozės įdomios draudimo kompanijoms, sporto varžybų ir muzikos festivalių organizatoriams, statybų ir projektavimo įmonėms.

Dažniausiai užsisako prognozę iki 10 parų

Sinoptikai prognozę sudaryti gali konkrečioms Lietuvos vietovėms ar regionams. Prognozuojami meteorologiniai elementai: aukščiausia ir žemiausia oro temperatūra, krituliai, meteorologiniai reiškiniai, vėjo kryptis ir greitis, debesuotumas.

V. Daiginaitė aiškina, kad dažniausiai užsakomos prognozės yra mažos (iki 2 parų), vidutinės trukmės (3–5 paroms), orientacinės (iki 10 parų). Mažiau populiari – labai mažos trukmės (iki 12 val.) prognozė, mat žmonės įprastai pasikliauna interneto svetainėje „Meteo.lt“ pateikta artimiausios paros prognoze.
Lietus Vilniuje

Kalbant skaičiais, nuo 2016-ųjų iki 2018 metų pasirinktos vietovės prognozės paslauga (elektroniniu būdu) buvo užsakyta 8 kartus. V. Daiginaitė pabrėžia, jog šis skaičius neiliustruoja tikrosios situacijos, nes žmonės į specialistus yra linkę kreiptis tiesiogiai, skambindami, rašydami el. laiškus (palyginimui, pernai iš viso hidrometeorologinės (agrometeorologinės, hidrologinės, klimatologinės, meteorologinės) pažymos buvo užsakytos 9262 kartus).

Primename, kad e. paslaugos Lietuvoje kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.