Vartotojai į savo išmaniuosius įrenginius gali parsisiųsti labiausiai jiems patinkančią orų programėlę, gali nieko nesisiuntę orų prognozę sužinoti tiesiog tam tikrose interneto svetainėse, o kam reikia – gali užsisakyti net specializuotas asmenines prognozių ataskaitas.

Visu tuo naudotis labai paprasta. Sistema, sukurta panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas, kasdien naudojasi daugybė interneto vartotojų. Orų prognozių svetainės yra vienos populiariausių Lietuvoje.

Metereologinė informacija gaunama neiškėlus kojos iš namų

Štai per elektroninius valdžios vartus galima užsisakyti paslaugą, kurią įsigijus sužinosite vieno meteorologinio elemento faktinius orų duomenis. Jie bus pateikti spalviniu žemėlapio formatu Lietuvos teritorijoje. Pildant paslaugos užsakymą pasirenkamas laikotarpis, dominantis elementas, rezultato gavimo būdas (gali būti išsiunčiamas elektroniniu paštu, paprastu paštu arba peržiūrimas prisijungus prie autorizuotos srities). Kaip teigia šios paslaugos kūrėjai, tai paprasta ir patogu. Sužinoti faktinius orus gali kiekvienas interneto vartotojas.

Per elektroninius valdžios vartus galima užsisakyti ir kitą svarbią informaciją, kuri ypač aktuali vasarą. Tai – detali hidrologinė informacija. Nusprendusiems pasinaudoti šia paslauga pateikiami paskutinių 30 dienų hidrologiniai duomenys (vandens temperatūra, vandens lygis, vandens debitas) lentelių, grafikų ir žemėlapio formatu. Užsakant paslaugą pasirenkamas paslaugos teikimo laikotarpis. Paslaugos gavėjas gali peržiūrėti duomenis prisijungęs prie autorizuotos srities. Vėlgi viskas sukurta taip, kad naudotis būtų paprasta ir patogu.

Visais metų laikais žmonės skatinami naudotis dar viena labai svarbia paslauga, prieinama per elektroninius valdžios vartus. Tai – detalios interaktyvios orų prognozės. Tai yra paslauga, skirta asmenims, norintiems gauti išsamią orų prognozę. Galimi 2 teikimo būdai: sluoksnių pavidalu suformuotu ant interaktyvaus žemėlapio pagrindo arba atvaizduojant grafikų (meteogramų) formatu. Ši sistema yra labai populiari, jos vartotojų skaičius tik didėja.

Be kita ko, tokiu pačiu būdu galima gauti laisvalaikio orų prognozes pramogoms ir sportui. Skaitmeninės orų prognozės meteogramų ir žemėlapių pavidalu pritaikytos „gaudantiems vėją“ vandens telkiniuose ir ore.

Žvejai giria elektronines paslaugas

Vilnietis Kazimieras pasakoja pradėjęs naudotis elektroninėmis paslaugomis norėdamas sužinoti orų prognozes. 60-ies metų vyras mano, kad taip jas gauti paprasčiau nei laukti vakarinių žinių, kol orų mergaitė praneš, kas laukia rytoj.

„Nesu jaunas, bet vaikai išmokė naudotis elektroninės valdžios vartais. Ir dabar be jokių problemų sužinau orų prognozes. Patogus dalykas. Esu žvejas ir man tokia informacija labai reikalinga. Taip nusprendžiu, ar eiti į žvejybą, ar likti namuose. Šiaip dar galima tokią informaciją gauti ir oficialioje Lietuvos hidrometereologijos tarnybos svetainėje Meteo.lt. Ten taip pat pateikia informacija apie orus. Iš tiesų internetinėje erdvėje prognozes gauti galima paprasčiausiai ir greičiausiai", - kalbėjo vyras.

Kazimiero draugui Jonui svarbi ir hidrologinė informacija. Taip jis sužino upės vandens lygį ir sprendžia, ar ruoštis į žvejybą. „Mano vienas bičiulis yra užsisakęs elektroninę paslaugą ir gauna visą hidrologinę informaciją. Tai aš jam vis paskambinu ir paklausiu. Jis pažiūri ir man visuomet pasako. Draugas sako, kad taip paprasta naudotis, tai galvoju ir pats išbandyti šią paslaugą", - aiškino Jonas.

Žmonių susidomėjimas auga

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) specialistai pastebi, kad interneto vartotojų susidomėjimas elektroninėmis paslaugomis auga. Vis daugiau žmonių nusprendžia tokiu būdu gauti orų prognozes ir kitą informaciją. Anot jų, taip labai patogu tiksliai pasižiūrėti, kas laukia artimiausiu metu.

Taip pat jie siūlo informacijos ieškoti ir tarnybos oficialioje internetinėje svetainėje Meteo.lt. „Kalbama ne tik apie faktinę informaciją, pavyzdžiui, koks oras dabar yra Vilniuje ar Kaune. Pasirinkus skaitmeninę orų prognozę galima matyti, kaip, pavyzdžiui, per valandą keisis krituliai, kada lis, kada lyti nustos", - komentavo specialistai.

Tarnybos darbuotojai džiaugiasi svetainės funkcionalumu ir sako, kad čia puikiai matyti, kaip keičiasi debesys, lietaus intensyvumas, jeigu lyja ir pan. Anot jų, naudotis skaitmenine orų prognoze patogu.

Meteo.lt yra pati populiariausia lietuvių orų prognozių svetainė. Neseniai ji buvo atnaujinta, kad vartotojams būtų dar patogesnė. „Mes norime svetainę priartinti prie žmogaus, prie vartotojo, kad būtų paprasčiau ir suprantamiau ja naudotis, kad viskas būtų pateikiama dar aiškiau“, – sako tarnybos darbuotojai.

Planuoja teikti dar daugiau elektroninių paslaugų

Internetinės svetainės Meteo.lt skyrelyje „Elektroninės paslaugos“ galima pamatyti visą sąrašą įvairiausių mokamų detalių prognozių. Pavyzdžiui, galima užsisakyti nustatytu laiku gauti pasirinktos vietovės pageidaujamo laikotarpio orų prognozę, pranešimus apie saulės spinduliuotės duomenis, čia pateikiami faktiniai orų pranešimai ir prognozės aerodromams, elektroniniu būdu galima užsakyti hidrorologines pažymas apie praėjusio laikotarpio hidrologinius duomenis ir kt.

LHMT vyresnioji meteorologė Ieva Malūnavičiūtė sako, kad jų paslaugos skirtos tiek paprastiems žmonėms, kuriems svarbi orų prognozė, tiek ir tiems, kuriems reikalinga specializuota informacija. „Meteorologines pažymas galbūt užsisako viena auditorija, o jūrines prognozes – jau daugiau specializuota auditorija, juk ta informacija svarbi ne kiekvienam žmogui“, – sako specialistė.

Užsisakyti norimą paslaugą nėra sudėtinga – pasirinkus ją reikia paspausti laukelį „Užsisakyti paslaugą“, tada pasirodo specialus langas, kur pagal tam tikrus nurodymus užpildžius reikalingus duomenis reikia prisijungti prie elektroninių valdžios vartų, apmokėti pateiktą sąskaitą, ir paslauga užsakoma.

I. Malūnavičiūtė pasakoja, kad viena iš populiariausių elektroninių mokamų paslaugų – svarbių datų orai ir prognozės. „Tai gali būti gimtadienio, vestuvių, įvairių sukaktuvių, kitų svarbių progų, jubiliejų orų prognozės. Galima užsakyti dviem variantais – tiesiog duomenis apie svarbios datos orus, kur surašyti pagrindiniai rodikliai, tačiau galima prognozę užsisakyti ir su specialistų aprašymu. Tai labiau primena ne komentarą, o vaizdingą tos dienos orų aprašymą“, – pasakoja meteorologė.

Anot jos, pateiktus duomenis suprasti nėra sudėtinga – nurodomi pagrindiniai rodikliai, pavyzdžiui, kritulių kiekis, vėjo stiprumas, vis dėlto klientas gali rinktis, ar jis nori tiesiog matyti tuos duomenis, ar nori apie juos perskaityti rišliame tekste.

Meteorologė sako, kad kol kas norima, jog šios paslaugos įsibėgėtų, bet ateities perspektyvos priklausys nuo klientų poreikių – jeigu kažkokia informacija bus labai svarbi ir žmonės norės ją turėti, tarnyba galvos apie galimybę sukurti ir naujų elektroninių paslaugų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)