Nacionalinės teismų administracijos atstovė Gabija Vaičeliūnaitė informuoja, kad paprasčiausiai prisijungus telefonu ar kompiuteriu portale e.teismas.lt galima peržiūrėti informaciją apie bylas, užpildyti ir pateikti dokumentus teismui, klausytis posėdžių garso įrašų, atlikti mokėjimus arba perduoti juos kitiems asmenims. Išmaniaisiais įrenginiais galima sekti bylos eigą, gauti pranešimus el. paštu arba SMS žinute, o su procesiniais dokumentais susipažinti pasirinktu metu – visą parą.

Ši elektroninė paslauga sukurta panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Teismo posėdis jūsų namuose

Jei gyvenate užsienyje, sergate ar negalite vykti į teismą dėl kitų aplinkybių, posėdyje galite dalyvauti iš savo namų, gydymo įstaigos ar kitos institucijos, teigia G. Vaičeliūnaitė. Kaip tai vyksta?

Kad galėtumėte dalyvauti teisme nuotoliniu būdu, reikia teismui pateikti prašymą ir gauti patvirtinimą. Teismo darbuotojams su specialia įranga atvykus į sutartą vietą arba jums atėjus į įstaigą, kurioje yra reikalinga įranga, teisme vykstantį posėdį galėsite stebėti kompiuterio ar televizoriaus ekrane, aiškina teismų atstovė. Čia pat galėsite atsakyti į klausimus, jų užduoti, pasidalinti dokumentais ar kita medžiaga, ginti savo teises, liudyti ar atlikti kitus veiksmus kaip įprastame teismo posėdyje.

Dokumentus tvarkyti paprasčiau

Portale galima pateikti teismui dokumentus. Juos užpildyti ilgai netruks – galėsite pasinaudoti sukurtomis formomis. Jas galima pildyti tiesiogiai elektroninėje erdvėje arba atsispausdinti, užpildyti ranka ir nuskenuoti.

Pateikiant dokumentus elektroniniu būdu mažinamos išlaidos dokumentų vežimui ar siuntimui paštu. Teismų atstovė informavo, kad elektroniniu būdu pateiktas dokumentas turi tokią pačią juridinę galią kaip ir asmens pasirašytas ir įprasta tvarka pateiktas dokumentas.

Pateikę dokumentus internetu, gausite pranešimus apie jų priėmimą, rastas klaidas, bylos nagrinėjimą.

Naudą gaudo per 25 tūkst. vartotojų

Šiuo metu elektroninėmis teismo paslaugomis naudojasi apie 25 tūkst. asmenų, kurie šalies teismams per metus pateikia daugiau kaip 300 tūkst. dokumentų ir per pusę milijono jų gauna iš teismų, informuoja teismų atstovė.

Didžioji dalis portalo vartotojų – informacinėmis technologijomis aktyviai besinaudojantys 30–40 m. asmenys, daugiausiai į teismus besikreipiantys dėl teismo įsakymo išdavimo (dėl skundų, delspinigių, palūkanų priteisimo ir kt.). Didžiąją dalį portalo vartotojų sudaro fiziniai asmenys (apie 75 proc.), juridiniai asmenys – apie 18 proc. Šiuo metu portalu naudojasi 2148 advokatai ir jų padėjėjai. Norint naudotis elektroninėmis teismų paslaugomis vartotojams nereikia ypatingų kompiuterinio raštingumo įgūdžių ar specifinių teisinių žinių, teigia G. Vaičeliūnaitė.

Greičiau ir paprasčiau

Pasak teismų atstovės, elektroninės paslaugos palengvina tiek teismų, tiek vartotojų kasdienybę, taupo laiką ir išteklius. Nėra būtina minti teismų slenksčio ar gaišti laiką pašte norint susipažinti su bylos eiga ir medžiaga, pristatyti teismo procesinių ar mokėjimus patvirtinančių dokumentų. Tereikia užsiregistruoti per elektroninius valdžios vartus arba paprašyti teismo suteikti prisijungimo duomenis ir tą galėsite padaryti internetu.

Portalo naudą pajuto ir patys teismai – elektroninės bylos nagrinėjamos greičiau, apsikeitimas informacija tarp teismo ir jo kliento spartėja. Teismui pateikti dokumentus ir gauti informaciją apie bylų nagrinėjimo eigą tapo patogiau ir greičiau, bylų administravimui teismuose skiriami mažesni resursai, DELFI sako G. Vaičeliūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)